RTÜK yönetmeliğinde değişiklik: Ekranlarda 'zorunlu yayın' ibaresi kalkıyor

Radyo, Televizyon Üst Kurulu (RTÜK), “Kamu spotu ve zorunlu yayın ifadelerinin izleyicide olumsuz algı oluşmasına sebebiyet verdiği” gerekçesiyle yönetmelik değişikliği yaptı

Fotoğraf: AA

Radyo, Televizyon Üst Kurulu (RTÜK), “Kamu spotu ve zorunlu yayın ifadelerinin izleyicide olumsuz algı oluşmasına sebebiyet verdiği” gerekçesiyle yönetmelik değişikliği yaptı.

Bundan böyle “Zorunlu yayın” yerine “Öncelikli yayın” ifadesi kullanılacak.

Spotlar televizyonlarda yayımlanırken de “Zorunlu yayın” ve “Kamu spotu” ibaresine yer verilmeyecek.

RTÜK’ün bu kararı, ilgili yönetmelikteki değişikliklerin Resmi Gazete’de yayımlanmasının ardından yürürlüğe girecek. 

Üst Kurul’da oy çokluğuyla alınan bu karara karşı çıkan CHP kontenjanından RTÜK üyesi, Faruk Bildirici, “Kamu spotları ve zorunlu yayın spotlarının kılıfı değiştirilerek, izleyiciler ve bütün toplum kandırılmak isteniyor” dedi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Bildirici, “Kamu spotları ve zorunlu yayın spotlarının biçimi, içeriği ve yasal mevzuatı değiştirilmeden sadece kılıfı değiştiriliyor. Böylece televizyonlarda ücretsiz yayınlatılan iktidar propagandası ve bakanlık tanıtımlarının daha çok izlenmesi amaçlanıyor” görüşüne yer verdi: 

Yeni düzenlemeyle, RTÜK Yayın Hizmeti Usul ve Esasları Yönetmeliği’nden “zorunlu yayın” ifadesi çıkarılıyor; “kamu spotlarının yayını sırasında kamu spotu logosuna yer verilmesi” ve “zorunlu yayınların başlangıcında ve bitişinde 6 saniye süre ile ‘zorunlu yayın’ ifadesinin konulması”ndan vazgeçiliyor. “Zorunlu yayın” yerine “öncelikli yayın” ifadesi kullanılıyor ve “Kamu spotu” ve “Öncelikli yayınlar” için yeni logolar getiriliyor. Aslında bu değişikliğin kendisi, kamu spotları ve zorunlu yayın spotları hazırlanmasında ölçünün kaçtığı, uyarıcı ve eğitici bilgi verilmediği için toplumda tepkiyle karşılandığı da kabul edilmiş oluyor. Buna rağmen spotların kötüye kullanımının önlenmesi yerine bu şekilde devamı kolaylaştırılmaya çalışılıyor.

Bildirici'ye göre mevzuattaki boşluk giderilmiyor, bununla birlikte yönetmelik değişikliği yerine zorunlu yayınlardaki belirsizliğin ele alınması gerekiyor:

RTÜK yasasında “zorunlu yayınların, oran ve yayınlanma zamanı ile ilgili esaslar Üst Kurulca belirlenir” deniyor. Ama “zorunlu yayınlar” konusunda uygulanacak kriterlerle ilgili bir yönerge henüz hazırlamamıştır. Zorunlu yayınların süre sınırını belirleyen bir mevzuat da yoktur. Mevzuattaki bu boşluğun giderilmesinin “zorunlu yayınlara” yasalara ve gerçeğe aykırı olarak “öncelikli yayın” adını vermekten daha önemli ve öncelikli olduğu açıktır.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU