Fırat’ın doğusundaki Rus denklemi Tel Rıfat’ı belirsizlikte bırakıyor

Independent Türkçe, Fırat'ın doğusunda Menbiç'ten sonra YPG'nin bulunduğu diğer bir bölge olan Tel Rıfat önünde bekleyen muhaliflerle konuştu

Ağır makineli tüfeklerin de kullanıldığı çatışma sesleri Türkiye sınırına yaklaşık 9 kilometre uzaklıktaki Kefer Kelbin’de oturduğumuz evin salonuna kadar geliyordu.  

Gecenin karanlığını yaran irili-ufaklı patlamaların ardından, sesine birkaç yıldır aşina olduğum Fırtına obüslerinin tok sesi duyuldu. 

Obüs mermisinin sert otoritesiyle susturduğu bu çatışma Tel Rıfat’ın ön cephe hattında yaşandı.

Ortalık aydınlanınca Kel Cibrin’deki cephe hattına giderek ne olup bittiğini öğrenmeye çalıştım. Türk ve Rus askeri yetkililer Menbiç’i konuşurken, Rus askeri unsurların da konuşlandığı Tel Rıfat’ta yine vaka-ı adiyeden bir çatışma yaşanmıştı.

Şubat 2016… 

Suriye’nin kuzeyinde IŞİD, bir süre Özgür Suriye Ordusu’nun hâkimiyeti altında bulunan ilçe ve kasabalara yaptığı akınlarla buraları kontrol altına almayı başarmıştı. 

Dünya, o günlerde IŞİD kontrolünde bulunan Irak’ın en büyük şehirlerinden Musul’un geri alınması için başlatılan hazırlıklara odaklanmış, ABD’nin Suriyeli yerel muhaliflere hava desteğini etkin vermemesi IŞİD’in Suriye kuzeyinde hâkimiyetini daha da arttırmasına neden olmuştu.

Tam o günlerde Türkiye sınırının hemen karşısındaki Azez’in 7 kilometre doğusundaki Tel Rıfat’ta üç ayrı güç karşı karşıya geldi. Doğu ve Kuzey’den IŞİD, Kuzey Batı’dan YPG, güneyden ise Şam rejimine bağlı birlikle Tel Rıfat’a doğru yürümeye başladı. 

 

trc1.jpg
Fotoğraf: Independent Türkçe

 

Bir günde on binlerce aile mülteci olmuştu

ÖSO güçlerinin elinde olan ilçe, içinde yaşayan 100 binden fazla siville birlikte, birbirine düşman üç ayrı unsurun garip bir kuşatmasında kaldı. 

Stratejik önemdeki Minnak Askeri Hava Üssü’ne yakın bir konumdaki ilçe Halep’i kuzey kırsaldaki ilçelere bağlayan yolların da kesişim noktasındaydı. 

Bu jeopolitik önem, savaşa kadar kendi halinde bir yaşam süren köylüleri, büyük askeri hesapların figüranı haline getirdi.

Kuşatmayla birlikte ilçede temel gıda sıkıntısı da baş göstermişti.

Tel Rıfat’ı kontrol altında tutan ÖSO, insani koridorla sivillerin ve silahlı muhaliflerin ilçeden tahliyesine razı oldu. 

 

IMG_6324.JPG
Tel Rıfatlı muhalifler / Fotoğraf: Independent Türkçe

 

Onbinlerce aile yollara çıktı ve Azez’e geldi. 3 yıldır mülteci kampında yaşıyorlar. 

Üç yıl önce ilçeden çıkan ÖSO güçleri ise Tel Rıfat gerisindeki siperlerde bekleyişlerini sürdürüyorlar. 

Tel Rıfatlı muhalifler geri dönmek istiyor

Tel Rıfatlı silahlı muhalifler genellikle “Fetih Tugayı” ismini verdikleri bir askeri grup içinde toplandı.

Fırat Kalkanı, Zeytin Dalı ve son olarak da Barış Pınarı Harekatları’na önce Özgür Suriye Ordusu ardından Suriye Milli Ordusu (SMO) çatısı altında katılan muhalif gruplar içinde yer alıyorlar.

Muhtemelen bu askeri harekâtların şu anda YPG kontrolünde bulunan, Rus askeri polisinin ve İran destekli milislerin de faaliyet gösterdiği Tel Rıfat’a uzanacağını düşünüyorlar. 

Tel Rıfat cephesine bakan Kel Cibrin hattında nöbet tutan Tel Rıfatlı Ebu Nasır 2011’den bu yana sayısız çatışmaya şahit oldu. 

Suriye semalarında rejimin MİG uçaklarının yerlerini Rusları SU tipi savaş jetlerine bıraktığını, farklı ülkelerden getirilen milisleri, IŞİD’i, YPG’yi, TSK destekli askeri harekatları… Ama onun ve ailesinin aklı 2016’da çıkıp gittikleri Tel Rıfat’ta. 

 

trc.jpg
SMO'ya bağlı Fetih Tugayı'nın bölgedeki komutanları Independent Türkçe'ye Tel Rıfat hakkında bilgi verdi

 

Tel Rıfat için harekat olur mu?

Aslında 2018’deki Zeytin Dalı Harekatı, Tel Rıfat’a da uzanmış, şehir önlerinde küçük çaplı çatışmalar yaşanmış ve Tel Rıfat’ın da TSK ve ÖSO tarafından alındığına yönelik gerçek olmayan bilgiler kamuoyu ile paylaşılmıştı. Çok geçmeden Tel Rıfat operasyonu durdu. Bunun arkasında Rusya ile yapılan mutabakatın olduğu da iddia edildi. Bu iddialar, Rus askeri polisinin Tel Rıfat’ta devriye atmasının ardından güçlendi.

Zaman zaman bu bölgeden TSK üslerine saldırılar da yapılıyor. 11 Ekim’de benzer bir saldırı gerçekleşti. Gaziantep Valiliği’nin açıklamasında saldırıda yaralanan 2 askerin şehit olduğu söylendi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

"Ellerinde güçlü silahlar var"

Ebu Nasır, Tel Rıfat’ta YPG ile birlikte Esad rejimine bağlı askerler, Rusya ve İran destekli milislerin de olduğunu öne sürüyor.

Javelin, kornet ve konkurs füzeleri kullanıyorlar. Ellerinde etkili havan topları da var ve sürekli bu bölgeye saldırılar düzenleniyor.


Diplomatik kaynaklar, Tel Rıfat’ın Türkiye ile Rusya arasındaki görüşmelerde sürekli masaya geldiğini belirtiyor. 

Dışişlerinin Suriye masası, kentten kaçıp mülteci kamplarına gelmek zorunda kalan on binlerce sivilin yeniden ilçelerine dönmeleri için çalışmalar yapıldığını söylüyor. Ancak ilçenin Halep’e yakınlığı ve Rusya’nın Suriye için düşündüğü tablo o insanların şimdilik bir süre daha çadırda yaşamak zorunda olduklarının işareti gibi.


 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU