Çavuşoğlu: 35 saat içerisinde geri çekilmezlerse operasyon tekrar başlayacak

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, ABD ile yapılan görüşmeler sonrası Suriye’nin kuzeydoğusunda ilan edilen 120 saatlik ateşkes ile ilgili konuştu

Fotoğraf: AA

Bu yıl üçüncüsü gerçekleşen TRT World Forum’da konuşan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu. 

Ateşkes ilanı sonrası taciz ateşlerinin devam ettiğini ve bu taciz ateşlerine karşılık verildiğini söyleyen Çavuşoğlu, “35 saatimiz kaldı, 35 saat içerisinde geri çekilmezlerse operasyon tekrar başlayacak” dedi: 

"Öncelikle ABD, bizim meşru güvenlik endişelerimizi ve operasyonumuzun hedeflerini tanıdı. Güvenli bölge, Türk ordusu tarafından kontrol edilecek. Bir kere daha Suriye için toprak bütünlüğü ve siyasi sürecin devam etmesi teyit edildi. YPG unsurlarının oradan geri çekilmesi için 120 saatlik süre verildi. Bu anlaşmaya göre, 120 saat içerisinde oradaki bütün unsurların geri çekilmesi gerekiyor.

Bütün YPG, PYD unsurları bu bölgeden çekilirse o zaman operasyonu durdurabiliriz. Aynı zamanda ağır silahların tamamen toplanması da bu ifadede yer alıyor. Yaptırımlarla yaşayamayız, bunu da ifade ettik müzakereler sırasında. Bunlar da ortadan kaldırılacak. Şu anda Türk Silahlı Kuvvetleri ve istihbarat birimlerimiz bu anlaşmayı kontrol ediyor. Taciz ateşleri devam ediyor. Biz bu taciz ateşlerine karşılık verdik ve YPG, PYD unsurlarının şu anda kontrol ettiğimiz bölgeleri terk etmeye başladığını görüyoruz. 35 saatimiz kaldı, 35 saat içerisinde geri çekilmezlerse operasyonumuz tekrar başlayacak. Amerikalılarla da bu konuda mutabıkız."


Barış Pınarı Harekâtı başladığından beri gerçek dışı suçlamalar ve kara propagandanın yapıldığını söyleyen Dışişleri Bakanı, “Kürtlere karşı bir duruşumuz yok. Kuzey Irak'ta da çok iyi bir ilişkimiz var ve 350 bin Suriyeli Kürt'e ev sahipliği yapıyoruz Türkiye'de” ifadelerini kullandı. 

Çavuşoğlu, “Envanterlerimizde hiç kimyasal silah bulunmamaktadır. Tarihimizde asla kimyasal silah kullanmadık. Bu da bir kara propagandadır" dedi. 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in 22 Ekim’de gerçekleştireceği görüşme ile ilgili de “Yarın Soçi'ye gidip Başkan Putin ile görüşeceğiz ve bu da çok önemli bir toplantı olacak” dedi. 


AA

DAHA FAZLA HABER OKU