Mitterrand'ın danışmanı: NATO öldü, Avrupa yalnız

Eski Fransa Cumhurbaşkanı François Mitterrand’ın danışmanlarından ekonomist Jacques Attali, Türkiye'nin Barış Pınarı Harekatı sonrası Avrupa ve NATO'nun tutumunu yorumladı

Fotoğraf: La Parisien

Fransız ekonomist Jacques Attali, Türkiye’nin Suriye’ye yönelik Barış Pınarı Harekatı nedeniyle “NATO öldü, Avrupa olarak yalnızız” dedi.

Fransa Devlet Televizyonu France Info’da katıldığı bir programda konuşan Attali, Türkiye'nin Suriye'nin kuzeydoğusuna yönelik düzenlendiği operasyon sonrası son gelişmeleri değerlendirip NATO ve Avrupa'nın tutumunu eleştirdi: 

NATO üyesi bir güç olan Türkiye diğer üyelerin onayı olmadan Rus silahları alarak tamamen özgür bir şekilde savaşmaya karar verdiğine göre NATO öldü. Türkiye bunu gerçekleştirdi, kimse tepki göstermedi ve Amerika Birleşik Devletleri onu engellemek için hiçbir şey yapmadı.

Attali, “Eğer NATO öldüyse ve Amerika Birleşik Devletleri artık bizi savunmuyorsa, Avrupalılara kendilerini korumak için birleşmekten başka yapacak bir şey kalmadı” dedi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron cuma günü yaptığı açıklamada, Türkiye’nin Suriye’deki PKK/YPG’ye karşı yaptığı “saldırı”nın Batı’ya karşı büyük bir hata olduğunu söylemişti.

Attali, 1981-1995 yılları arası görev yapan Eski Fransa Cumhurbaşkanı François Mitterand'ın danışmanlığını yapmıştı. 

75 yaşındaki Fransız ekonomist, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un politikalarını şekillendiren isim olarak da biliniyor.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU