Karar yazarı: Kürtlerin Irak ve Suriye’de özerk yapılar kurması dünyanın sonu demek değildir

Ocaktan: Zira orda bir Kürt varlığı var ve gerçek olan budur

Fotoğraf: Twitter

Eski AK Parti milletvekili ve Karar gazetesi yazarı Mehmet Ocaktan, Türkiye'nin Kuzey Irak ile ilgili yaşadığı diplomatik sorunlarının aynısının Suriye'de tekrar yaşadığını belirtti. Ocaktan, Kürtlerin Irak ve Suriye'de özerk yapılar kurmasının dünyanın sonu olmadığını ifade ederken "Türkiye için önemli olan, bu bölgelerdeki terör unsurlarına karşı güvenliğini garanti altına almaktır" ifadesini kullandı.

Ocaktan, "Trump'ın pervasızlığından ders çıkarır mıyız?" başlıklı köşe yazısında şunları yazdı:

Suriye politikasındaki temel yanlışlarımız bir tarafa, eğer IŞİD’le mücadelenin başladığı günlerde Suriye’deki Kürt unsurlarla ortak politikalar üretebilseydik, eminim şu anda Trump’ın saçma sapan kaprisleriyle uğraşmak durumunda kalmayacaktık. En önemlisi de, bu ülkedeki Kürtlerin hamisi biz olacaktık.

"Kuzey Irak’taki Kürt oluşumunun ilk yıllarını hatırlayalım" diyen Karar yazarı, şöyle devam etti:

Akerden siyasi aktörlere kadar hemen herkes sadece “kırmızı çizgi” ezberini tekrar etmekle meşguldü. Peki sonuç ne oldu? Kürtler kendilerine bölgesel bir devlet kurdular ve bizimle de gayet iyi geçiniyorlar. Arada sırada eski ezberlerimizle “yiyecek ekmeğe muhtaç” olacaklarını hatırlatıyoruz ama, ciddi bir sorun yaşamadan yan yana geçinip gidiyoruz. Ayrıca Kürtlerin Irak ve Suriye’de otonom yapılar kurması dünyanın sonu demek değildir.

Suriye'deki 'hikâyenin' de Kuzey Irak'a benzer bir şekilde biteceğini belirten Ocaktan, yazısında şu ifadeleri kullandı:

Zira orda bir Kürt varlığı var ve gerçek olan budur. Türkiye için önemli olan, bu bölgelerdeki terör unsurlarına karşı güvenliğini garanti altına almaktır. Bunun en doğru yolu da, bu meseleleri legal bir muhatapla konuşabilmektir. Maalesef şu andaki temel problem bu muhatabın olmamasıdır. Unutmayalım, komşularımızla geliştireceğimiz ticari ilişkiler, aynı zamanda teröre karşı da güçlü bir kalkandır.

"Muhatabımız diktatör Esad olacak gibi"

Maalesef hikaye iyi bitmedi, artık bundan sonra Suriye’deki muhatabımız diktatör Esad olacak gibi gözüküyor. Yani başladığımız noktaya geri döndük. Doğrusu Baas rejiminin geçmişte terör konusunda Türkiye’nin başına nasıl dertler açtığını hatırladıkça geldiğimiz noktanın ne kadar dramatik bir durum arzettiğini görmek insana acı veriyor.

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU