Cemil Bayık: Rusya ve ABD çıkarları uğruna Kürtleri sattı

KCK Eşbaşkanı Cemil Bayık, “Kürtler insanlığı IŞİD belasından kurtardılar. Herkes Kürtlere borçlu” açıklamasında bulundu

Fotoğraf: ANF

PKK’nın çatı yapılanması KCK’nın eşbaşkanı Cemil Bayık, Rusya ve Amerika’nın, kendi çıkarları uğruna Kürtleri kurban ettiğini söyledi.

Bayık, “Kürtler sadece kendileri için direnmeliler ve mücadele etmeliler. İnanıyorum ki halkımız hem Amerika'yı hem de Rusya'yı çok iyi anladı. Kendi çıkarları uğruna Kürtleri nasıl kurban ettiklerini gördüler” şeklinde konuştu.

ANF’ye konuşan Bayık, yaşananların uluslararası bir komplo olduğunu öne sürerek, “Kürtler ve Türk devleti savaşsın, iki taraf yenilsin, her iki tarafı da hizmetimize sokalım siyasetini yürütüyorlar” diye konuştu.

“ABD sınırı savunma adı altında Türkiye’nin Suriye’ye girmesini sağladı”

Barış Pınarı Harekatı’nda ABD’nin rolüne değinen Bayık, “Türkiye'de İran ve Rusya ile bir toplantı yapıldı. Toplantıda, "Demokratik özerkliği kabul etmiyoruz, öyle bir iradeyi tanımıyoruz" dediler. Sonra Amerika ve Türkiye, "Sınıra bir hat çektik, sınırı savunacağız" diyerek ortak devriyeye başladılar. Birkaç gün sonra da Amerika, "Askerlerimizi çekiyoruz" dedi. Zaten sonra Türkiye saldırmaya başladı. Yani Amerika sınırı savunma adı altında Türkiye'nin Kuzey Doğu Suriye'ye girmesini sağladı” sözlerini kullandı.

“Mısır ve Filistin’i selamlıyoruz”

Bazı Arap ülkelerinin operasyona karşı duruşunu öven Bayık, şu ifadeleri kullandı:

"Bazı Arap devletlerin duruşları iyi. Amerika, Rusya, Avrupa ve BM'ye karşı pratikte ciddi kararlar alamıyorlar ama tutumları iyi. Özellikle Mısır ve Filistin'i selamlıyoruz"

Esad rejimi ile YPG arasında varılan anlaşmaya değinen Bayık, “Kuzey ve Doğu Suriye bölgesi Suriye’nin bir parçasıdır. Kürtler, Araplar, Süryaniler, Ermeniler, Çerkesler, Türkmenler hangi mezhepten kültürden olursa olsunlar ‘Biz Suriye’nin bir parçasıyız, Suriye’nin bütünlüğünü esas alıyoruz’ dediler. Sadece açıklamalarında değil pratiklerinde de bunu ispatladılar. Suriye rejiminin de bu şekilde yaklaşması lazım” dedi. 

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU