Rusya'da karaborsada bebek satıldığı ortaya çıktı

Gazeteciler, bebek satışını kendilerine çocuk istismarcısı süsü vererek ayarladı

Rusya'da aracı kuruluşların, kontrolsüz sosyal medya platformları üzerinden "satıcılarla alıcıları" buluşturduğu belirtiliyor (AFP) 

Pavel Sariçev'in sosyal medya profilinin bile tek başına endişelendirmesi gerekirdi.

43 yaşında bir bekar olarak, bağlantı halinde olduğu sadece bir düzine arkadaşıyla, psikiyatrik hastalık geçmişiyle ve “çocuk öner/al” gibi gruplara ilgisiyle, evlat edinmek konusunda iyi niyetli olmadığı belliydi.

Ancak Sariçev, bir Rus evlat edinme kuruluşuna sosyal hizmetler kontrollerinden kaçınmanın yollarını sorduğunda, sorularla değil seçenekler menüsüyle karşılandı.

Evlat edinme ajansı, Sariçev'e sosyal hizmetler, doğumevleri ve yargıçlarla güçlü ilişkileri olduğundan övgüyle bahsetti. Kurum, komisyon dahil 5 bin sterlin (yaklaşık 38 bin TL) karşılığında kendisine yeni doğmuş bir bebek getirebileceklerini belirtti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Neyse ki Pavel Sariçev asla gerçek bir kişi değil, Rus araştırmacı medya kuruluşu The Insider'daki gazeteciler tarafından yaratılan hayali bir şeytandı.

Yaptıkları yeni haber, Rusya’nın evlat edinme sisteminin istismara ne kadar açık olduğunu şok edici ayrıntılarla ortaya koydu. Haber, Rus toplumunda en kötü karaborsanın nasıl kurulduğunu ve bu oluşumun ahlaki değerleri hiçe sayan bir ajans aracılığıyla satıcıları alıcılarla buluşturmak için kontrolsüz sosyal medya platformları kullandığını gösteriyor.

Bu yasadışı ticaretin boyutunun nereye kadar uzandığı bilinmese de eldeki kanıtlar ortada zararlı bir talep olduğunu işaret ediyor. Rusya'nın en popüler arama motoruna göre, “bir çocuk satın al” kelimeleri yalnızca Moskova'da ayda 85 bin kez aratılıyor.

Bazıları için bu hiç şüphesiz, üç yıl süren bürokratik işlemlerden ve karmaşık evlat edinme yasasından kurtulmanın bir yolu. Çoğu zaman, bu yolu tercih eden kadınlar çaresiz durumda oluyor. Ancak en korkunç şekilde istismar olasılıkları da apaçık ortada.

Haber, bahsi geçen fiyatların bölgeye ve çocuğun karakterine göre değiştiğini belirtiyor. Rusya Federasyonu'nun az gelişmişlik açısından daha da geride kalan bölgelerinden gelen ve Slav olmayan çocuklar en ucuz olanları. Moskova ve St. Petersburg'daki Slavlarsa en pahalı olanlar. Mahkeme belgeleri, sadece bir olayda 5 bin rublenin (yaklaşık 454 TL) el değiştirdiğini gösterdi.

Haberi yapan gazetecilere, sosyal hizmetlerin kontrollerini aşmak için iyi hazırlanmış planlar önerildi.

Hayali Pavel Sariçev gibi şüpheli görülen erkekler için önerilen rota, terk edilmiş bir bebeğin babasının evlat edinmeye onay vermesiydi. Kadınlar içinse başka seçenekler sunuldu. Bunlar arasında doğumevindeki bebeklerin rüşvetçi hemşireler görmezden gelirken değiştirilmesi de yer alıyordu.

 

 

Aracılar, yakalanma konusunda pek endişeye gerek olmadığını söyledi. Sistemin tüm bölümlerinde yer alan rüşvetçi kişiler onlar adına çalıştığı için bir DNA testi bile bu ticaretin gerçekleşmesini durduramazdı.

Rusya'nın evlat edinme sistemi, yolsuzluk çukuru ve himayesinde çok sayıda yetim (bir noktada dünyanın en büyük oranı) barındırması nedeniyle uzun zamandır kırılgan görülüyor.

Son yıllarda yetkililer, çocukların iyiliğini ve güvenliğini arttırmak için önlemler aldı. Ancak çocuk ticareti nedeniyle mahkumiyet kararı verilmesine hala ender rastlanıyor. Son 8 yılda bu konuya dair sadece 36 dava oldu.

Kremlin’i çocuk güvenliğine yaklaşımı konusunda eleştirenler, aynı zamanda 2013’te yüz kızartıcı Dima Yakovlev yasasının yürürlüğe girdiğine de dikkati çekiyor.

Adını, ABD'de kendisini evlat edinen adamın kazara arabada unutması sonrası yaşamını yitiren Rus çocuktan alan bu yasal düzenlemeyle birlikte ABD'ye yapılan tüm evlat edinme işlemleri yasaklanmıştı. Yüzlerce evlat edinme işlemi son dakikada iptal edilmiş, çocuklar ve aileler yarı yolda kalmıştı. Kremlin, söz konusu tedbirlerin yalnızca çocukların yararı için olduğunu söylese de arka plandaki dehşet verici jeopolitik ilişkiler düşünülünce bu konuda pek az kişiyi ikna edebildi.

The Insider'ın yaptığı alıntıya göre, soğukkanlılığını koruduğu görülen evlat edinme görevlisi, bahsi geçen kanunun asla çiğnemeyeceği bir yasa olduğunu vurguladı.

Yabancılarla asla çalışmayacağını söyleyen yetkili, bunun "ilkelerine" aykırı olduğunu da belirtti.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news

Independent Türkçe için çeviren: Onur Bayrakçeken

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU