Maden suyu devi iflas etti

Yaklaşık 30 yıldır maden suyu ve meşrubat sektöründe faaliyet gösteren İzmir merkezli Frida Gıda ve İçecek Mamülleri Sanayi ve Ticaret A.Ş. kısa süre önce konkordato ilan etmişti

Merkezi İzmir Gaziemir, fabrikası Manisa Salihli'de yer alan maden suyu ve meşrubat üreticisi Frida Gıda ve İçecek Mamülleri Sanayi ve Ticaret A.Ş. resmen iflas etti.

İlk kez Cumhuriyet Gazetesi'nden Cüneyt Muharremoğlu'nun gündeme taşıdığı iflas kararı, İzmir İflas Müdürlüğü'nün İzmir Üçüncü Asliye Ticaret Mahkemesi'nin 4 Ocak tarihli kararına dayandırdığı ilanıyla duyuruldu. 

Nisan 1991'de kurulan Frida Gıda ve İçecek, 2005'te Salihli Belediyesi’ne ait kaynak suyu ve maden suyu fabrikasını devralarak işlerini büyüttü.

Sektöre Öz-Su Pazarlama Ltd.Şti. adıyla giriş yapan şirket, 2012'de unvan değişikliği yaparak yoluna  Frida Gıda ve İçecek A.Ş.ile devam etti. 

Konkordato talep etmişti 

“Türkiye’nin ilk gerçek meyve suyu ile doğal maden suyunu aynı kutuda buluşturan” sloganıyla yola çıkan Frida, yaz aylarında yaşadığı finansal sıkıntıya çare aramış, ardından İzmir Üçüncü Asliye Ticaret Mahkemesi’ne konkordato talebinde bulunmuştu.

Mahkemenin üç ay süre verdiği işletmenin uzatım talebini görüşen Mahkeme, 9 Kasım'dan geçerli olmak üzere iki ay ek süre vermişti. 

Mahkeme sürenin dolmasının ardından firmanın iflas ettiğini açıkladı. Alacaklıların ve istihkak iddiası sahiplerinin bir  aylık süre içinde İflas Müdürlüğü'ne başvurması gerekiyor.

Şirketin İzmir, Balıkesir, Manisa ve Uşak’ta çok sayıda bayisi bulunuyor. 

Konkordato nedir? 

7101 no’lu İcra ve İflâs Kanunu’nun 13’üncü maddesi konkordatoyu şöyle açıklıyor:

“Borçlarını, vadesi geldiği hâlde ödeyemeyen veya vadesinde ödeyememe tehlikesi altında bulunan herhangi bir borçlu, vade verilmek veya tenzilat yapılmak suretiyle borçlarını ödeyebilmek veya muhtemel bir iflâstan kurtulmak için konkordato talep edebilir.”

Bir firmanın konkordato talebi üzerine mahkeme, istenilen belgelerin eksiksiz olduğunu tespit ediyor ve bir “geçici mühlet kararı” veriyor. Bu süreçte borçlunun malvarlığının muhafazası için gerekli tüm tedbirler alınıyor. 

Geçici mühlet kararı ticaret sicili gazetesinde ve Basın İlan Kurumu’nun resmi ilan portalında ilan ediliyor ve Tapu Müdürlüğü’ne, Ticaret Sicili Müdürlüğü’ne, vergi dairesine, gümrük ve posta idarelerine, Türkiye Bankalar Birliği’ne, Türkiye Katılım Bankaları Birliği’ne, mahalli ticaret odalarına, sanayi odalarına, taşınır kıymet borsalarına, Sermaye Piyasası Kurulu’na ve diğer ilgili yerlere bildiriliyor. 

Mahkeme, kesin mühlet hakkındaki kararını, geçici mühlet içinde veriyor. 

Konkordatonun başarıya ulaşmasının mümkün olduğunun anlaşılması halinde borçluya bir yıllık kesin mühlet veriliyor.  

DAHA FAZLA HABER OKU