Venezuela’da su dağıtım şebekesi çöküyor: Milyonlar salgın hastalık riskiyle karşı karşıya

Temel altyapı yetersizlikleri nedeniyle Karakas’ta çok sayıda yurttaş onlarca yıldır hastalıklara maruz kalıyor

Karakas'taki bir işçi sınıfı muhitinde yaşayanlar güçlükle taşıdıkları suyla aylarca idare ediyor (The New York Times)

Venezuela’nın başkentinin kenar mahallelerindeki gecekonduların biri leğen, testi ve kovalarla doldu. Ailenin taşıdığı suyun 8 hafta idare etmesi gerekiyor. Fakat sıkça yıkama ve durulamaya su yetiştirilemediği için mutfakta yağlı tencereler yığılmış vaziyette ve ev idrar kokuyor. 

The New York Times’ın haberine göre, arıtılmış suyun mevcut olmaması ishale ve düzenli olarak kusmaya neden oluyor.

Ailenin annesi Yarelis Pinto, “Neredeyse banyoda yaşıyoruz” diyor. Yanında solgun ve halsiz bir biçimde oturan hamile kızı Yarielys doğuma sadece bir ay kala son ishal hastalığından iyileşmiş. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Venezuela’da dağılan ekonomi ve en temel altyapı hizmetlerinin dahi çökmesi suyun düzensiz biçimde dağıtılması anlamına geliyor. Mevcut suyu içmekse giderek riskli bir kumar haline geliyor. Dünya Sağlık Örgütü’nün verilerine göre, Venezuela’nın güncel ishalden ölen bebek oranı 15 yıl öncesinin oranından 6 kat daha fazla. Bu ölümler içilen suyun kalitesiyle doğrudan ilintili. 

Fakat hükümet resmi kamu sağlığı verilerini 2017’den bu yana yayımlamıyor. Bu nedenle The New York Times hazırladığı haber için, Venezuela Merkez Üniversitesi’ndeki araştırmacılardan 1992-1999 yıllarında düzenli olarak Karakas’ta suyun kullanılabilirliğine dair yaptıkları araştırmayı tekrarlamalarını istedi. 

Bilim insanları yaklaşık 1 milyon yurttaşın kirli suya maruz kaldığını ortaya koydu. Bu onları içme suyuyla bulaşan virüslere yakalanma riskiyle karşı karşıya getiriyor. Su yoluyla bulaşan virüsler mide bulantısına neden oluyor ve çocukların hayatını tehdit ediyor. 

Karakas’ın su dağıtım şebekesi Hidrocapital’in 1999’a kadar başında olan Jose Maria De Viana, “Bu muhtemel bir salgın. Çok ciddi. Kabul edilemez” diyor. 

Hidrocapital’in kendi iç yönetmeliğine göre bu durumda arıtma alarmının verilmesi gerekiyor. 

 

 

Yapılan çalışmada son 20 yıldır şehrin su kalitesinde belirgin bir düşüş olduğu görülüyor. Amerikalılar Arası Kalkınma Bankası’nın tahminine göre, 2000’deki yüzde 60’lık orana karşın Venezuelalıların sadece yüzde 30’unun içme suyuna düzenli erişimi var. 

Çalışmayı yapan araştırmacılar incelenen örneklerdeki bakteri seviyesinin yüksekliğinin muhtemelen yetersiz klordan ve istikrarsız su dağıtımından kaynaklandığını belirtti. Bu problemlerde bakım onarım faaliyetlerinin eksikliğinin süreklileşmesinin, yetersiz yönetimin ve ekonomik resesyonun payı olduğu ifade edildi. 

Nisanda The Washington Post’un konuya dair hazırladığı haberde de Karakas’taki su kıtlığı nedeniyle düzenlenen protestolara polisin ve hükümet yanlısı grupların sert biçimde karşılık verdiği belirtilmişti. El Nacionel’in aktardığı haberdeyse 31 Mart’taki protestolarda iki kişinin vurulduğu bilgisi yer alıyordu. 

 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU