“Ahmet Taner Kışlalı, 'Bugün ülkem için ne yaptım' diyen bir aydındı”

20 yıl önce uğradığı bombalı saldırı sonucu hayatını kaybeden Prof. Dr. Ahmet Taner Kışlalı'nın eşi Nilüfer Kışlalı, o günü ve sonrasını anlattı

Fotoğraf: AA

Prof. Dr. Ahmet Taner Kışlalı, 21 Ekim 1999'da otomobiline yerleştirilen bombayla düzenlenen saldırıda hayatını kaybetti. Eşi Nilüfer Kışlalı AA’ya verdiği röportajda, o gün henüz 29 günlük kızları Nilhan’la birlikte evden çıkmak için hazırlandıklarını belirterek, 20 yıl önce yaşananları şöyle anlattı.

Aslında neşeli bir sabahtı. Hatta eşime çok yakışıklı olduğunu söyledim, o da 'Aferin sana, ne kadar güzel bir kız dünyaya getirdin' demişti. Keyifli bir güne başladığımızı düşünüyordum ancak öyle olmadı

 

Nilüfer Kışlalı kahvaltının ardından Ahmet Taner Kışlalı’nın, "Canım, ben arabayı getireyim Minocuk (kızı Nilhan) üşemesin. Üç dakika içinde aşağıda olun" diyerek, kendilerinden önce evden çıktığını belirtti:

Ahmet, evden ayrıldıktan çok kısa bir süre sonra korkunç bir patlama sesi duydum. Tüp zannettim çünkü daha önce bomba sesi duymamıştım. Nilhan kucağımdaydı o esnada. Camdan baktığımda arabamız yanıyordu. Ahmet'in de yerde yattığını gördüm. Hemen yanına koştum, kolu kopmuş, kanlar içindeydi. Bir şeyler söylemek istiyordu ama konuşamıyordu. Bizim yan taraf doktorlar sitesiydi, insanlar dışarı çıkmış bakıyordu. Yardım istedim ama kimse yardıma koşmadı. Bir zaman sonra ambulans geldi ve hastaneye götürdüler.

 

Her ambulans sesinin kendisini o güne götürdüğünü söyleyen Kışlalı, "Şimdi 20 yıl oldu. 'Bu acıyla yaşayamam, ölürüm, dayanamam, kızım nasıl büyüyecek' diye düşünüyordum. Bir şekilde yaşama tutunuyorsunuz. Acıyla yaşamayı öğreniyorsunuz ama eksiliğini hep hissediyoruz. Mutlu anları tüketiyorsunuz ama acıyı tüketemiyorsunuz, acı da lastik gibi sündükçe sünüyor işte" diye konuştu.

 

Ahmet Taner Kışlalı'nın ülkesini çok seven ve bu uğurda mücadele veren biri olduğunu vurgulayan Kışlalı, bugün bile toplumun farklı kesimlerince eşinin fikirlerine sahip çıkıldığını dile getirdi:
 

Ahmet'in ülke sevgisi beni hala etkiliyor. Akşam başını yastığa koyduğunda, 'Bugün ülkem için ne yaptım' diyen bir aydındı. Ahmet Taner Kışlalı'nın inandığı yolda hayatını kaybetmesi ve bugün anılıyor olması en büyük tesellimdir.

 

Ankara'da evinin önünde saldırıya uğradı

ahmet_taner_kislali_02.jpg
Fotoğraf: ADD

 

Ahmet Taner Kışlalı 1939 yılında Tokat'ın Zile ilçesinde dünyaya geldi.  Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi'nden mezun olduktan sonra bir süre gazetecilik yaptı. Daha sonra üniversiteye dönerek akademik kariyerine de devam etti. Paris Hukuk Fakültesi'nde doktorasını yaptı. 1988 yılında profesör oldu. 1977 yılında CHP listelerinden milletvekili seçildi. Bülent Ecevit tarafından kurulan 42. Hükümet'te 1978-79 senelerinde Kültür Bakanı olarak görev yaptı.

12 Eylül sonrasında üniversiteye dönen Kışlalı, Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi'nde siyaset bilimi dersleri verdi. Kışlalı, aynı zamanda Cumhuriyet gazetesinde ''Haftaya Bakış'' başlığıyla köşe yazıları yazdı. Kışlalı, 21 Ekim 1999 Perşembe günü, Ankara'da evinin önünde uğradığı bombalı saldırı sonucu hayatını kaybetti.

 

Independent Türkçe, AA

DAHA FAZLA HABER OKU