Avrupa'nın en çok aranan kadın suçluları açıklandı

Kadınların da erkekler kadar ciddi suçlar işleyebileceğini belirten açıklama “samimiyetsiz” bulunarak eleştirildi

Genç bir kızın kandırılarak getirildiği İngiltere’de fahişe olarak çalışmaya zorlanmasının ardından Iveta Tancosova insan kaçakçılığı sebebiyle Çekya tarafından aranıyor (Europol)

Avrupa’nın en çok aranan kadın suçluları arasında genç bir kızı tuzağa düşürerek İngiltere’ye gelmesini sağlayan insan kaçakçısıyla Britanyalı bir iş adamının katili de bulunuyor.

Avrupa’nın emniyet teşkilatı Europol, “Suçun cinsiyeti olmaz” isimli yeni kampanyası kapsamında firari kadınların listesini yayımladı.

Teşkilatın internet sitesinde, kimliklerinin ortaya çıkmasını zayıflatan bir maskeyle yüzleri gizlenmiş 21 şüpheli gösteriliyor. Bu kişilerin 18’i kadın.

Listede öne çıkanlar arasında 1996’da Belçika’da Britanyalı iş adamı Marcus John Mitchell’in öldürülmesinde suçlu bulunmasının ardından hala kaçak olan 56 yaşındaki Hilde Van Acker de yer alıyor. 

Birleşik Krallık’ta (BK) fahişe olarak çalışmaya zorlanan, dövülen ve bir odaya kilitlenen genç bir kızın BK’ya kaçakçılıkla getirilmesinden aranan Çekyalı 52 yaşındaki Iveta Tancosova da öne çıkan bir diğer isim. Bakıcılık yapma sözüyle kandırılarak İngiltere’ye getirilen genç kurban daha sonra Tancosova’nın İrlanda’daki akrabalarına satılmış.

Europol kampanyanın amacının firarilerin tutuklanma olasılığını artırmak için internet sitesine mümkün olduğu kadar çok ziyaretçi çekmek olduğunu belirtti.

Europol açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

Avrupa’nın En Çok Arananları sitesinde yer alan kadın firariler, kadınların da erkekler kadar ciddi suçlar işleyebileceğini kanıtlıyor. Son birkaç on yılda suç faaliyetlerine karışan kadınların sayısı, erkeklere oranla daha yavaş hızda olsa da artmış durumda. Yeni kampanyada ismi geçen her iki cinsiyetten suçluların tamamı cinayet, uyuşturucu kaçakçılığı, dolandırıcılık, hırsızlık ve insan kaçakçılığı gibi ağır suçlardan dolayı aranıyor.

Listede yer alan üç erkek arasında BK tarafından uyuşturucu kaçakçılığı nedeniyle aranan 57 yaşındaki İrlandalı James Kelly de bulunuyor. Europol, Kelly’nin gümrük yetkilileri tarafından durdurulan bir tır şoförünü kaçıran ve işkence yapan bir grubun üyesi olduğunu ileri sürüyor. Tır şoförü demir muştayla, demir çubukla ve çekiçle dövülmüş, kaynak makinasıyla yakılmış ve şoförün derisi kaynar suyla haşlanmış.

Suçun cinsiyeti olmaz kampanyası, Europol sözcüsünün kadınların da “erkekler kadar ciddi suçlar işlemesi mümkün” açıklamasının ardından eleştirilerin hedefi oldu. 

 

 

İngiltere ve Galler’de yapılan son suç araştırmasına göre, şiddet içeren suçların failleri büyük oranda erkek. Erkekler vakaların yüzde 74’ünden sorumlu.

Europol eski çalışanı Dr. Victoria Baines, “Buradaki açıklama samimiyetsiz. ‘Kadınların da erkekler kadar ciddi suçlar işlemesi mümkün’ ifadesi tamamen yanlış ve düzeltilmesi gerekiyor” dedi. 

BBC’ye konuşan kriminoloji uzmanı Dr. Marian Duggan, “Açıkçası bütün suçlar, herhangi bir cinsiyetten herhangi biri tarafından işlenebilir. Her ne kadar bazı kadınlar ciddi suçlar işlese de kadınlar erkeklerden çok daha az sıklıkta suç işliyor” ifadesini kullandı. 

Europol’ün “En Çok Arananlar” internet sitesi faaliyete geçtiği 2016’dan bu yana sitede gösterilenlerden toplam 69 suçlu tutuklandı. Bunlardan en az 21’i internet sitesi aracılığıyla halktan alınan bilgiler doğrultusunda mahkemeye sevk edildi. 

 

 

* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/world/europe

Independent Türkçe için çeviren: Cenk Korkmazer

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU