Türkiye-Süleymaniye uçuşları yeniden başlıyor

Türkiye ile Süleymaniye kenti arasındaki uçuşların 24 Ocak’tan itibaren yeniden başlayacağı belirtildi

Fotoğraf: K24 - Süleymaniye Havalimanı

Süleymaniye Havalimanı Halkla İlişkiler Departmanı tarafından yapılan açıklamada, Türk Hava Yolları’ndan bir heyetin incelemeler yaptığı ve Süleymaniye Havalimanı Müdürü Tahir Abdullah ile bir araya geldiği aktarıldı.

Toplantının ardından Tahir Abdullah, düzenlediği basın toplantısında, Türkiye’den bir heyetin Süleymaniye Havalimanı’nın uçuşa uygunluğunu yerinde görmek amacıyla geldiğini belirterek, “Heyetin olumlu görüşlerini belirtmesi bizleri memnun etti” dedi.

“Uçuşlar haftanın yedi günü yapılacak”

Tahir Abdullah, 29 Eylül 2017’de Türkiye tarafından Süleymaniye Havalimanı'nın uçuşa yasaklanması kararı alındığını belirterek, "Söz konusu kararın yakın zamanda kaldırılmasını bekliyoruz. Bununla birlikte görüşmede 24 Ocak’ta Türkiye ile Süleymaniye arasında ilk uçuş seferinin yapılması kararlaştırıldı. Kararın uygulanmasıyla haftanın yedi günü uçuşlar yapılacaktır" şeklinde konuştu.

Uçuşların durdurulmasının ekonomik açıdan da ciddi sorunlara neden olduğuna dikkati çeken Abdullah, “2017 ile 2018 yılları arasında durdurulan uçak seferlerinden günlük 15 bin dolar zarara uğradık. Geçen yıl havalimanımız 5 milyon 400 dolar zarara uğradı” ifadelerini kullandı. 

Independent Türkçe'nin geçen hafta gündeme taşıdığı konu Türkiye ve Irak Kürdistan Bölgesi yetkilileri tarafından ele alındı ve Süleymaniye Havalimanı ile Türkiye arasındaki uçuşlar başlıyor

Görüşmeler sonuç verdi

Kürdistan Yurtseverler Birliği’nin (KYB) girişimleri ve Irak Cumhurbaşkanı Berhem Salih’in 3 Ocak’ta Türkiye ziyaretinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile yaptığı görüşmenin ardından havalimanının açılmasına karar verilmesi dikkati çekti.

Türkiye, 25 Eylül 2017 tarihinde Irak Kürdistan Bölgesi’nde (IKB) yapılan bağımsızlık referandumun ardından 30 Eylül’de Erbil ve Süleymaniye havaalanlarına uçuş yasağı getirmişti. Ankara, 24 Mart 2018  tarihinde Erbil havaalanı üzerindeki uçuş yasağını kaldırırken, Süleymaniye üzerindeki uçuş yasağı devam ediyordu.
 

DAHA FAZLA HABER OKU