SDG yöneticisi Abdi, Trump’a hem sitem etmiş hem sözünü hatırlatmış

SDG yöneticisi Mazlum Abdi, Trump ile yaptığı görüşmede kendisine savaşın bölgeden ABD askerlerini çekmesi nedeniyle başladığını söylediğini iddia etti. Abdi, ayrıca Trump’a “Kürt halkını koruyacağım” sözünü hatırlattığını da öne sürdü

SGD yöneticisi Mazlum Abdi / Fotoğraf: Twitter

Suriye Demokratik Güçleri’nin (SGD) yöneticisi Mazlum Abdi diğer bilinen adıyla Mazlum Kobani, katıldığı bir televizyon programında ABD Başkanı Donald Trump ile yaptığı bir telefon görüşmesinin detaylarını açıkladı.

Abdi, görüşmenin içeriğine dair şu iddia da bulundu:

ABD; Rusya ve Suriye rejimi ile ortaklık kurmamıza karşı çıkmıyor. ABD’lilere bu savaşı durdurmaları gerektiğini söyledim. Trump’a, bu savaş sizin askerlerinizi bölgeden çekmeniz sebebiyle başladı. Kürt halkını koruyacağınıza dair söz vermiştiniz dedim.

“ABD, Türkiye’ye yaptırımları artırma sözü verdi”

Abdi, ABD’nin kendilerine Erdoğan ile konuşmak ve savaşı durdurmak için Türkiye'ye yaptırımları artırma konusunda söz verdiğini iddia ederek sözlerini şöyle sürdürdü:

ABD tarafına, aramızdaki anlaşmaya uymadıklarını belirttim. Trump'a savaşı durdurma ve Türk operasyonunu önleme seçeneğini önerdim. O da yeni koşullar çerçevesinde birlikte çalışmaya devam etmeye istekli olduğunu söyledi.

Abdi’den Suriye ile anlaşmaya dair yeni detaylar

Abdi, Türkiye’yi durdurmak ve yeni yerlere girmelerini engellemek için Suriye yönetimiyle işbirliği yaptıklarını da öne sürerek buna dair yeni detaylar açıkladı:

Suriye Demokratik Güçleri (SDG), Türkiye’ye karşı durmak ve Suriye'nin yeni bölgelerine girmesini önlemek için gerekli adımları atıyor. Rejim ile gerçekleştirilen görüşmede Rus yetkililer de hazır bulundu. Üçlü bir toplantı gerçekleşti.

Suriye – SGD işbirliğinin kapsamı ne olacak?

Gazetenin haberinde bu konuda da detaylar var.  Abdi, anlaşmanın askeri çerçevede gerçekleştiğini, şu ana kadar siyasi konularda herhangi bir tartışmanın yaşanmadığını belirtti. Abdi’ye göre Suriye rejim güçleri Rasulayn ve Tel Abyad arasındaki 30 km derinlikteki bölgede müdahalede bulunmayacak.

Abdi, askeri işbirliği kapsamında  bundan sonra yapılacakları da şöyle anlattı.

Suriye rejim güçlerinin Türkiye ve savaşa unsurların bulunduğu Menbiç sınırına girişini kabul ettik. Aynı şekilde Fırat’ın doğusundaki Rasulayn’a girişini de kabul ettik. Türkiye’nin operasyonunu genişletmek istediği bölge Darbasiyah, Tel Tamer ve uluslararası yol arasında uzanıyor. Bu bölgede rejim güçlerinin kendi birliklerimizin yanına gelmesini kabul ettik. Rejim güçleri ile gerçekleştireceğimiz mutabakat anlaşmasının gözetimini ve denetlenmesini Rus danışmanlar yapacak.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independentarabia.com/node/64536

DAHA FAZLA HABER OKU