Devrim Muhafızları Ordusu’nun operasyonla Paris’ten Tahran’a götürdüğü rejim muhalifi gazeteci Ruhullah Zam

Amadnews'in kurucusu İranlı gazeteci Ruhullah Zam’ın itiraf videosu İran devlet televizyonunda yayınlandı

Amadnews kanalının kurucusu İranlı gazeteci Ruhullah Zam’ın 14 Eylül tarihinde İran devlet televizyonunda yayınlanan itiraf videosu kısa sürede ülke gündeminin zirvesine oturdu.


Elleri kelepçeli ve gözleri bağlı bir halde bir aracın arka koltuğunda otururken görülen Ruhullah Zam, videonun ilerleyen kısmında İran ve Devrim Muhafızları Ordusu bayraklarının yanında sandalyede otururken şu ifadeleri kullandı:

Ben Amadnews’ten Ruhullah Zam.

Son 3-4 yıldır yaptıklarımdan ve medyadaki açıklamalarımdan ötürü pişmanım.

Bazı dış devletlere güvenerek hata ettim. Bilhassa Fransa’ya, çünkü beni koruyacaklarına söz vermişlerdi.

Gözaltına alınacağımı hiç düşünmemiştim. Devletlere güvenmek sıhhatli bir şey değilmiş.

Özellikle ABD, İsrail, Suudi Arabistan ve Türkiye gibi İran ile iyi bir ilişkilerinin olmadığını gösteren devletlere.

Yaşanan her şey için özür diliyorum.


Devrim Muhafızları Ordusu’nun İstihbarat Servisi tarafından yapılan açıklamada ise Ruhullah Zam’ın çok yönlü bir operasyon neticesinde yakalanarak İran’a götürüldüğü ifadelerine yer verildi.


Ruhullah Zam kimdir?

İran’da 2009 yılında gerçekleşen tartışmalı cumhurbaşkanlığı seçimlerinde oy sayımında usulsüzlük yapıldığı gerekçesiyle başlayan gösterilere katılan Ruhullah Zam, bir süre hapis yatıp serbest kaldıktan sonra Fransa’ya yerleşerek medya faaliyetlerine başladı. 

Rejim muhalifi gazeteci Ruhullah Zam, kurucusu olduğu Amadnews üzerinden İran devlet kurumlarındaki yolsuzluklara dair belgeler sızdırarak kısa sürede popüler bir figür haline geldi.

Ruhullah Zam’ın din adamı olan babası Muhammed Ali Zam, İran İslami Tebliğat Kurumu’nun Sanat Ofisi’nin eski başkanı aynı zamanda Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani kabinesinde Kültür İşleri Kurumunda görevliydi.

Ruhullah Zam’ın babasının reformist kanatta Ruhani’ye yakın biri olması muhafazakârlar içinde tartışmalara neden olmuştu.

Devrim Muhafızları Ordusu’nun kıdemli üyelerinden Hasan Abbasi, geçtiğimiz aylarda yapmış olduğu açıklamada Amadnews’in İstihbarat Bakanlığı tarafından desteklendiğini, İstihbarat Bakanı’nın bu Telegram kanalının arkasındaki isim olduğunu ileri sürmüştü.

Hasan Abbasi bu sözleri sebebiyle 6 ay hapse mahkûm olmuştu.

Bu bağlamda Amadnews konusunun İran İstihbarat Bakanlığı ile Devrim Muhafızları Ordusu İstihbarat Servisi arasında bir husumete sebep olduğu aşikâr.

Öte yandan, Devrim Muhafızları Ordusu tarafından yakalanan Ruhullah Zam’ın yargılanma sürecinde yapacağı açıklamalar İran iç siyasetindeki dengelere etkisi merak ediliyor.

Ruhullah Zam, 31 Mart 2015 tarihinde Türkiye’nin genelinde meydana gelen elektrik kesintisinin, İran tarafından düzenlenen bir siber saldırıdan kaynaklandığını iddia etmişti.

Amadnews tarafından bu konuya ilişkin belgeler yayınlanmıştı.

Söz konusu belgeleri sızdırdıkları gerekçesiyle 23 Devrim Muhafızı Ordusu askerinin tutuklanması Amadnews’in iddialarını doğrulamıştı.


Amadnews kanalı

İran'da yaklaşık 40 milyon kişi tarafından kullanılan Telegram ülkenin en popüler mesajlaşma uygulaması konumunda.

Ruhullah Zam’ın kurucusu olduğu 1,4 milyon abonesi bulunan Amadnews, Telegram’daki en etkili Farsça kanalı olarak öne çıkıyordu. 

Amadnews, 2018 Ocak ayında İran’ın muhtelif şehirlerinde düzenlenen gösterilerin büyümesinde etkili olmuştu.

Göstericileri şiddete sevk edici paylaşımlar yapan Telegram kanalı Amadnews’ta molotof kokteylinin nasıl yapıldığına dair video yayınlanmıştı.

O dönem İran İletişim ve Bilişim Teknolojileri Bakanı Azeri Cehremi, Telegram kurucusu Pavel Durov’a seslenerek Amadnews kanalının kapatılmasını istemişti.

İran İletişim Bakanı’nın çağrısından sonra terör ve şiddet çağrısı yaptığı gerekçesiyle kapatılan Amadnews yeni bir isimle yeniden faaliyet geçip birkaç gün içinde eski takipçi sayısını da aşmıştı.

Ruhullah Zam’ın yakalanmasının ardından Amadnews’te yayınlanan mesajda bu kanalın artık İran Devrim Muhafızları Ordusu tarafından kullanılacağı duyuruldu.

Bu şekilde rejim karşıtı en etkili Telegram kanalının faaliyetlerine son verilmiş oldu.

Ruhullah Zam’ın yakalanmasından kısa bir süre sonra Amadnews takipçi sayısı 1,4 milyondan 500 bine geriledi.


Ruhullah Zam nasıl yakalandı?

Yaklaşık 4 yıldır Fransa’da yaşayan Ruhullah Zam’ın İran’a nasıl götürüldüğü merak konusu.

Fransa İçişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada Ruhullah Zam’ın Fransa’dan Irak’a gittiği duyuruldu.

Fransız Le Figaro gazetesinde “Casusluk: İran Fransa’da yaşayan bir muhalifini nasıl gözaltına aldı?” başlıklı haberde Devrim Muhafızları Ordusu’nun görevlendirdiği genç bir kadının Paris’e giderek Ruhullah Zam’ı Ayetullah Sistani ile görüştürmeye ikna ettiği iddia edildi.

Ruhullah Zam’ın Iraklı Şii lider Ayetullah Sistani ile görüşmek için Necef kentine gittiği ve burada Devrim Muhafızları Ordusu tarafından gözaltına alınarak İran’a götürüldüğü düşünülüyor.

Ayetullah Sistani’nin Ofisi tarafından yapılan açıklamada Ruhullah Zam ile herhangi bir randevu ayarlanmadığı belirtilerek bu iddialar yalanlandı.

Ruhullah Zam’ın eşi Mahza Razani, “İranwire” sitesine yaptığı açıklamada eşinin Bağdat’a gittiğini doğruladı.

İranlı makamlar bu operasyonun nasıl yapıldığına dair henüz açıklama yapmış değil.

İran devlet televizyonunda söz konusu operasyona ilişkin yayınlanacak belgeselde detaylı bir açıklama yapılması bekleniyor.

 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU