“5 günlük ateşkes umarız kalıcı hale dönüşür; çünkü huzur yoksa ticaret de olmaz”

Türkiye ve ABD'nin Suriye'nin kuzeyine yönelik yaptığı anlaşmayı “olumlu bir gelişme” olarak değerlendiren Doğu ve Güneydoğu’daki oda ve borsa başkanları, Independent Türkçe’ye konuştu

Türkiye’nin Suriye’nin kuzeyine gerçekleştirdiği “Barış Pınarı Harekatı” sonrası ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan arasında varıldığı açıklanan mutabakat, Doğu ve Güneydoğu’daki oda ve borsa başkanları tarafından sevinçle karşılandı.

DTSO Başkanı Kaya: Atlantik ötesine gerek yok, barışı biz sağlayabilmeliyiz

Independent Türkçe’ye konuşan Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı (DTSO) Mehmet Kaya, “Daha fazla ölümler yaşanmadan ateşkes kararının alınmasının önemli olduğunu” ifade etti.

Çatışmaların başlamasıyla birlikte bölgede büyük bir endişenin başladığını belirten Kaya, şunları söyledi:

Doğrusu erken böyle bir kararın alınması önemli. Çünkü harekatın başlamasıyla birlikte bölgede büyük bir endişe, kötüye gidiş; doğrusu yeniden bölgenin de karışacağıyla ilgili endişeler vardı.

Tabi böyle bir her ne kadar kısa süreli bile olsa bu süre içerisinde kalıcı bir ateşkesin, çatışmaların biteceği bir sürecin olacağına inanıyoruz.

Başka türlü gerçekten bölge uzun zamandan beri seyreden bir savaş, bir çatışma süreci yaşıyor ve bu süreç en çokta bölge insanını, bölgenin hem yaşamını, hem ekonomisini çok olumsuz etkiliyor.

Bundan bir an önce çıkıp sağduyulu daha çok diplomatik ilişkilerin geliştirilebileceği bir yöntemin oluşması gerekiyor.

 

 

FOTO 1.jpg
DTSO Başkanı Mehmet Kaya​​​​​​​ / Fotoğraf: Independent Türkçe

 

Bölgedeki ülkelerin ve halklarının kendi içinde barış ortamı sağlaması gerekliliğinden bahseden Kaya, sözlerini şöyle sürdürdü:

Atlantik ötesinden gelip burada bizlerle bir barış ortamı yaratmak yerine, kendimiz kendi halklarımızla bölgede yaşayan ülkelerle topluluklarla bu barışı sağlamayı becerebilmeliyiz.

Biz bunu becermediğimiz sürece dışarıdan barışlarda tek başına kalıcı olmaz. Bunu da çok iyi biliyoruz. Çünkü o insanlarda buranın karışmasıyla kendilerine bir politik zemin yaratıyorlar.

Asıl olan buradaki bölge halkının, hem demokrasisi, hem ekonomisi gelişmiş bir ülke olarak Türkiye’nin yapması gereken, bölge ülkeleriyle, gruplarla bir şekilde diyalog ortamını yaratarak bu sürecin çözümüne katkı koymaktır.


KTB Başkanı Şahin: Her şeyin başı huzur, artık can kaybı olmasın

Kızıltepe Ticaret Borsası (KTB) Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Şahin de sağlanan ateşkesi olumlu bir gelişme olarak değerlendirdi. Şahin, şunları söyledi:

Şimdi her şeyin başı huzurdur.

Huzurun olduğu ortamda sağlık olur, ticaret olur.

Önemli olan bu adımların atılmış olması,

Komşu ülkemizde can kaybının olmaması.

 

FOTO 2.jpg
KTB Başkanı Mehmet Şahin / Fotoğraf: Independent Türkçe

 

Anlaşma kararını olumlu gördüklerini ifade eden Şahin sözlerini şöyle sürdürdü:

Şehitlerimizin olmaması ve çevrede huzurun oluşması, geçmişte yaşanan sıkıntıların tekrar yaşanmaması temennisinde bulunduk.

Alınan kararı çok olumlu görüyoruz. İnşallah bu beş günlük süre içerisinde tamamen sıkıntılar aşınmış olur ve huzur ortamı hem Suriye’de hem Türkiye’de hem de dünya ülkelerinde.

Amerika’yla yapılan anlaşma çok olumlu bir sonuca varmıştır. Her şeyin hayırlara vesile olmasını diliyorum.


DTB Başkanı Yeşil: Kalıcı barış için üzerimize düşeni yapmaya hazırız

TOBB Yönetim Kurulu Üyesi ve Diyarbakır Ticaret Borsası Başkanı Engin Yeşil, alınan ateşkes kararının ekonomiye olumlu etkilerinin olacağını ifade etti.

FOTO 3.jpg
DTB Başkanı Engin Yeşil  / Fotoğraf: Independent Türkçe

 

Yeşil şöyle konuştu:

Bizde bu ateşkesi bölge ekonomisi için çok olumlu buluyoruz.

Özellikle de artık Ortadoğu’daki bütün savaşların bitmesini istiyoruz bir an önce. Bu konuda da bize ne düşerse hem bölge olarak, hem Oda olarak, hem Borsa olarak da yapmaya hazırız. Özellikle dün alınan karardan da çok memnunuz. Bunun bölgenin ekonomisine de çok olumlu yansıyacak. Hem ihracata hem ekonomiye.


Nusaybin TSO Başkanı: İlçemizden artık barış güvercinleri uçuralım

Suriye’ye yönelik askeri harekattan sonra en çok havan toplarının ve roketli saldırıların hedefi olan Nusaybin’in Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mahsum Özmen, anlaşmanın kalıcı hale gelmesini isteyerek, “Nusaybin’den artık barış güvercinleri uçurmak istiyoruz” dedi.

FOTO 4.png
Nusaybin TSO Başkanı Mahsum Özmen /  / Fotoğraf: Independent Türkçe​​​​​​​

 

Yatırımcıları Nusaybin’e davet eden Özmen şöyle konuştu:

Nusaybin’in ekonomisine katkı sağlayacak bütün insanların başımızın gözümüzün üstünde yeri vardır.

Her şeyde yardımcı olacağımızı burada taahhüt ediyoruz. Elimizden ne gelirse yapmaya hazırız.

Gelin Nusaybin’e yatırım yapın. Bu fırsatı kaçırmayın. Nusaybin kadim bir şehirdir ve herkesi davet ediyoruz.

Ateşkesten sonra inşallah daha güzel olacak ve insanlarımız daha güzel bir hayat bir yaşam tarzı yaşayacaklar.

 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU