Soğana vergi sıfırlandı, ithalat yolu açıldı

Geçen yıl kilogram fiyatı 7 liraya ulaşan soğana şubat sonuna kadar sıfır gümrük vergisi uygulanacak. Önceki vergi yüzde 49,5 seviyesindeydi

Yüzde 184 ile 2018'de fiyatı en fazla artan ürünü olan soğanın ithalatında gümrük vergisi şubat sonuna kadar sıfırlandı. Karar, bugünkü Resmi Gazete'de yayımlandı. 

Ticaret Bakanlığı'nca yürütülen kararın, kuru soğan fiyatlarındaki artışın önüne geçilmesi, iç piyasa fiyatlarının makul seviyelerde tutulması ve spekülatif fiyat hareketlerine meydan verilmemesi amacıyla ekim dönemi de dikkate alınarak uygulanacağı bildirildi.

Kuru soğan ithalatında gümrük vergisi, Bosna Hersek için sıfır, Singapur için yüzde 30,9, diğer ülkeler için yüzde 49,5 şeklinde uygulanıyordu.

Fiyatı 7 liraya çıktı 

Sezonun kötü geçmesi ve rekolte kaybının da etkisiyle soğanın kilogram fiyatı haziran ayında 7 lirayı bulmuştu.

Kasımda fiyatların 5 lirayı geçmesi stok tartışmalarını da beraberinde getirmiş ve bazı depolara baskın düzenlenmişti.

Konuyla ilgili 21 Kasım'da Külliye'de gerçekleşen Muhtarlar Toplantısı'nda konuşan Erdoğan "Patatesleri soğanı stokluyorsunuz dedim bundan sonra aldığımız ihbarlar sebebiyle bütün bu stokların yapıldığı depoları basacağız. Kimse benim halkıma pahalı ürün yedirme hakkına sahip değildir. Ondan sonra 'hastalıklı çürüdü' diyorlar. Sen çürüttün bunlar havasız kalırsa tabii ki çürüyecek" demişti. 

DAHA FAZLA HABER OKU