ABD’nin AB ürünlerine getirdiği rekor gümrük vergisi yürürlüğe girdi

Donald Trump’ın, AB ürünlerine 7,5 milyar dolarlık rekor gümrük vergisi uygulayacağını duyurmasının ardından peynir, zeytin ve şarap gibi ürünlerin fiyatında artış yaşanacak

Avrupalı üreticiler siyasi bir atışmanın hedefi olduklarını düşünüyor (AFP)

ABD Başkanı Donald Trump’ın daha önce Avrupa Birliği (AB) ürünlerine uygulayacağını duyurduğu 7,5 milyar dolarlık (yaklaşık 44 milyar TL) rekor gümrük vergisi bugünden itibaren yürürlüğe giriyor. 

Washington, Airbus şirketine yapılan hükümet desteklerine cevaben karşı önlemlerin alındığını duyurmuştu. Dünya Ticaret Örgütü (WTO) de Airbus’ın Amerikan rakibi Boeing’e karşı yasa dışı mali yardımlarla elde ettiği haksız avantaja misilleme olarak alınan karara onay verdiğini bildirmişti. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Birleşik Krallık, Fransa, Almanya ve İspanya gibi Airbus üreticisi ülkelere diğer AB ülkelerinden daha fazla gümrük vergisi uygulanacak. 

Ek vergilerin kapsamında Airbus uçaklarına uygulanacak yüzde 10’luk ek vergi ve Fransız şarabı, İtalyan peyniri ve İskoç viskisi gibi tarımsal ürünlere getirilecek yüzde 25’lik ek vergi yer alıyor. 

Fransa Ekonomi Bakanı Bruno Le Maire perşembe günü yaptığı açıklamada vergilerin yürürlüğe girmesi durumunda “belirli” sonuçlar doğuracağını belirtmişti. 

Le Maire bu hafta bir radyo programında verdiği röportajda, “Avrupalılar olarak biz de, birkaç ay içinde benzer yaptırımları, hatta belki daha ağırlarını - WTO’nun çizdiği çerçeve dahilinde, ABD’nin yaptırımlarına misilleme olarak-  uygulamaya alacağız” dedi. 

 

 

Avrupalı üreticiler, kendileriyle alakalı olmadığı halde, haksız biçimde siyasi bir atışmanın hedefi olduklarını düşünüyor. ABD perakendecileri ve Avrupa ürünlerini ithal edenler de uygulamadan zarar görecek. 

Makineler gibi ABD ekonomisi için daha değerli olan ürünler büyük oranda ek vergilerin dışında bırakıldı. 

Ajanslardan yararlanılmıştır

 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU