Dünya solu, Barış Pınarı’nın karşısında yer aldı

Dünya solu Barış Pınarı Harekatı’na tepki gösterdi. Sol, sosyalist, komünist parti ve hareketler operasyonun durdurulmasını istedi

Fotoğraf: AA

Türkiye’nin Suriye topraklarında Fırat’ın doğusunda gerçekleştirdiği Barış Pınarı Harekatı dünya solunda da yankı buldu. Duvar’dan Kavel Alpaslan’ın derlediği habere göre, dünyadaki sol, sosyalist, komünist partiler ve hareketler Barış Pınarı’na tepki gösterdi. Haberde bu tepkiler şöyle sıralandı:

ELN: ABD Kürtlere ihanet etti

Kolombiya’da uzun yıllardır silahlı mücadele veren Marksist Leninist çizgideki Ulusal Kurtuluş Ordusu (ELN), ‘Kürt halkıyla dayanışma mesajı’ başlığıyla bir video yayınladı. ABD’nin ihanet ettiğini, Kürtleri sırtından bıçakladığını söyleyen Pablo Beltran,  ‘Kolombiya’dan Kürdistan halkına enternasyonalist dayanışma mesajımızı göndermek istiyoruz’ ifadelerini kullandı.

Beltran, ‘uluslararası tepkilerin Türkiye’yi müzakere yönüne doğru itmesini ve Kürtlerin haklarını tanımasını sağlayacağını umduklarını’ söyledi.

Kürt liderler Şam'la görüşmeli

İnternet üzerinden açıklama yapan Ürdün Komünist Partisi ise, harekatın Suriye’nin egemenliğini tehdit ettiğini ileri sürdü. Açıklamada, “Kürt makamlarının Şam yönetimiyle anlaşması gerektiği” belirtildi. ÜKP, Kürt liderlerin Suriye ordusunun Fırat’ın doğusuna geçmesi konusunda izin vermesi gerektiğini de söyledi.

İrlanda'dan Rojava'ya destek

İrlanda Cumhuriyetçi Sosyalist Partisi de ‘Rojava’daki devrimci yoldaşlarımız IŞİD’e direnerek ölümüne savaştı. Aynı zamanda feminizm, demokrasi ve ekolojik yenilenebilirlik üzerine devrimci bir sürece başladılar’ ifadeleriyle Türkiye’nin harekatına tepki gösterdi.

 

Başkan Khan'ın desteğine tepti

Pakistan Başbakanı Imran Khan, Barış Pınarı Harekatı(na destek açıklaması ülke solu içinde tartışma yarattı.

Haqooq-e-Khalq Hareketi’nden Dr. Ali Ammar Jan, Twitter üzerinden yaptığı açıklamada Khan’ın açıklamalarını ‘ikiyüzlülük’ olarak değerlendirdi. ‘Pakistan’ın Yemen ve Uygurlara sessizliğiyle birlikte bu suçu destekleme kararının utanç verici olduğunu’ söyleyen Jan, ‘insanlığa karşı işlenen suçları desteklerken insan hakları çağrısı yapmanın zamanımızın ikiyüzlülüğü olduğu’ tespitini yaptı.         

  

İspanya Komünist Partisi (PCE) de internet üzerinden 6 maddelik uzun bir açıklama yayınladı. Harekatın kınandığı bu metinde NATO’nun bir müdahalede bulunmasına da karşı çıkılıyor.

 

İspanya’daki, bağımsızlıkçı sosyalist partilerden de harekatı kınayan açıklamalar geldi. Eski ETA’cı Arnaldo Otegi, Twitter üzerinden yaptığı açıklamada ‘desteğinin Türkiye saldırısına karşı mücadele edenlerden yana olduğunu’ ifade etti. Katalonya’daki sosyalist bağımsızlıkçı CUP da ‘Kürt halkıyla dayanışma mesajı’ yayınladı.

Fransa'dan amborgo çağrısı

Fransa Komünist Partisi’nin (PCF) çeşitli üyeleri televizyonlardan meclise konuyla ilgili çeşitli açıklamalar yaptı. PCF Milletvekili Pierre Dharreville mecliste yaptığı açıklamada ‘Fransa’nın Türkiye saldırısının durdurulması için güçlü ve özgün sesinin duyulmasını gerektiğini’ söyledi.

 

Parti Sekreteri Fabian Roussel tarafından da Fransa Devlet Başkanı Emmanuel Macron’a açık mektup kaleme alındı. Partinin paylaştığı açık mektupta yaptırımların Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın kişisel mal varlığına yönelik olması gerektiği belirtildi. Roussel, Fransa’nın Türkiye’ye ambargo uygulamasını istedi.

 

FHKC de kınadı

Filistin Halk Kurtuluş Cephesi (FHKC) de harekatı kınayanlar arasında yer aldı.

FHKC’nin yayınladığı basın açıklamasında, Türkiye’nin Suriye topraklarına müdahalesinin şiddetle kınandığı belirtildi. Açıklamada, ‘Türkiye’nin Suriye topraklarına yönelik müdahalesinin Hatay’ın 1939’deki ilhakıyla başladığı’ ileri sürüldü.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU