Güney Kore’de hayvansever dernek bağış için gizlice köpek öldürmekle suçlanıyor

Temel prensibi “köpeklerin öldürmemesi” olan Güney Koreli kuruluşun başkanı, imha işinin bazen “kaçınılmaz” olduğunu savundu

Güney Kore’nin önde gelen hayvan hakları kuruluşu CARE, daha fazla yer açmak ve düzenli bağış akışı sağlamak için yüzlerce köpeği öldürmekle suçlanıyor.

Kuruluş personelinin ihbarıyla ortaya çıkan olayda, CARE Başkanı Park So-yeon’un 230’dan fazla köpeğin uyutulması emrini verdiği ileri sürülüyor.

Hankyoreh gazetesine konuşan CARE çalışanları, köpeklerin yüzde 10’unun tedavisi mümkün olmayan hastalıklara yakalanmış olduğunu ve pek çoğunun da mevcut alanlarda rahatça bakılamayacak kadar iri oldukları için öldürüldüğünü söyledi.

İddialara yanıt veren dernek başkanı Park ise, kurtarma taleplerindeki artış nedeniyle 2015 yılından bu yana gerçekleştirdikleri “çok az sayıda” imha işleminin “kaçınılmaz” bir uygulama olduğunu öne sürdü.    

Park, yalnızca saldırgan olan ya da tedavisi imkansız hastalıklar taşıyan köpeklerin uyutulduğunu iddia ederken, kuruluşun ofislerinde eylem başlatan CARE personeli ise başkanın istifa etmesini istiyor.

Öte yandan uyutulan hayvanların, “sahiplenilen köpekler” listesine kaydedildiği belirtiliyor.  

Hayvan sevgisiyle tanınan ve kendisinin de birçok köpeği olan Güney Kore Devlet Başkanı Moon Jae-in, 2017 yılında göreve geldiğinde söz konusu dernekten bir hayvan sahiplenmişti.

Daha fazla hayvan kurtarabilmek için birçok kez fon talebinde bulunan CARE, bağış toplama kampanyaları sırasında yaptığı açıklamalarda, sahiplenilecek durumlarda olmasalar bile köpekleri asla öldürmeyeceklerini ileri sürüyordu.

Skandalda adı geçen dernek, geçtiğimiz yıl bir köpek çiftliği işletmecisini, “hayvanları nedensizce öldürmek” suçundan dava etmesi ve karşı tarafın cezalandırılmasını sağlayarak mahkemeden bu konuda emsal bir karar aldırmış olmasıyla dikkati çekiyor.

Güney Kore’de köpek eti yemek birinci yüzyıla kadar uzanan çok eski bir gelenek. Ancak bu kadar eski bir tarihe sahip olmasına rağmen köpek eti Kore beslenme alışkanlığının temelini oluşturmuyor.

Ülkede 3 bine yakın köpek çiftliği olsa da bu hayvanın etini yiyenlerin sayısı gittikçe azalıyor. 2017 yılında yapılan bir anket, Güney Korelilerin yüzde 30’unun köpek eti yediğini ortaya koymuştu. Aynı araştırmaya göre, halkın yüzde 40’ı köpek etinin yasaklanmasından yana. Ankete katılanların yüzde 65’i ise, köpeklerin yetiştirilmesi ve kesilmesinin “daha insani şartlarda” olmasını istiyor.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

www.independent.co.uk/news

Independent Türkçe için çeviren: Elvide Demirkol

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU