"Ateşkes", Beştepe'den piyasalara nasıl yansıdı?

Türkiye ve ABD’nin Suriye’nin kuzeyi konusunda 13 maddede anlaşma sağlamasının ardından Borsa İstanbul’daki tüm hisseleri yükselişle güne başladı

Fotoğraf: AA

ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence’in dün Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'la bir araya gelmesinin ardından varılan “Suriye’de ateşkes” kararı piyasalara da olumlu yansıdı. 

Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksinde yer alan hisselerin tamamı yükselişle güne başlarken endeks, yüzde 3,70 değer kazandı. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

ABD’nin İran yaptırımlarını deldiği gerekçesiyle “dolandırıcılık ve kara para aklama” suçlarını kapsayan bir iddianame hazırladığı Halkbank ise haftanın son işlem gününe yüzde 7,2 yukarıda başladı. 

Banka, iddianamenin hazırlandığının açıklandığı 16 Ekim’de yüzde 7,22 ile yedi ayın en büyük kaybını yaşamıştı. 

Aynı gün yüzde 4,1 gerileyen BIST Bankacılık endeksi ise bugün yüzde 5,1 artışla açıldı. 

Barış Pınarı Harekâtı’nın başlamasının ardından ABD ve AB’den gelen “yaptırım” açıklamalarıyla bu ay yaklaşık yüzde 5 değer kaybeden Türk Lirası, dolar karşısında yüzde 1 yukarıda. Hafta başında 5,93 seviyesine kadar çıkan Dolar/TL, 5,78’den işlem görüyor. 

TEB Yatırım Stratejisti Işık Ökte, Bloomberg HT’ye yaptığı açıklamada hem Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın hem ABD Başkanı Donald Trump’ın ABD basınına “dün geceki anlaşmanın galibi” olarak yansıdığını, dolayısıyla piyasaların da bu şekilde fiyatladığını söyledi. 

Ökte, Borsa İstanbul’da açığa satış yasağının ve Sermaye Piyasası Kurulu’nun (SPK) uygulamaya soktuğu depo şartının kaldırılması durumunda yabancı yatırımcının bir müdahale olmayacağına inanacağını ve borsada 105 bin seviyelerinin görülebileceğini söyledi. 

Işık Ökte, dolarizasyonun çok yüksek seviyede olması, TL varlıkların hâlâ yatırımcı için “çekici” olmaması, yerli yatırımcının dolar ve altında yoğunlaşması nedeniyle Dolar/TL’de 5,66 lira seviyesinin kırılmasının zor olacağını söyledi. 

SPK, yatırımcılar tarafından satışa konu edilecek BIST 30 Endeksi dahilindeki banka payları için depo şartı uygulanacağını ve söz konusu satışın sadece ilgili kıymetin bulunduğu yatırım kuruluşları üzerinden yapabileceğini açıklamıştı.

Satışta depo şartı, bir hisse senedini satmak isteyen yatırımcının, emri ileteceği an itibarıyla emri verdiği aracı kurumdaki hesabında o hisse senedinin bulunması zorunluluğunu getiriyor.

SPK’nın yanı sıra, Halkbank hakkındaki iddianame haberlerinin ardından Borsa İstanbul da bir açıklama yapmış, yedi bankanın BIST 30’daki hisselerinde açığa satışı yasaklamıştı. 


Independent Türkçe 
 

DAHA FAZLA HABER OKU