Kılıçdaroğlu'ndan ABD-Türkiye anlaşmasına ilk yorum

ABD Başkan Yardımcısı Pence Erdoğan ile görüşmesi sonrasında Suriye’de ateşkes kararı aldıklarını açıkladı. Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu ise bunun ateşkes olmadığını harekâta ara verme olduğunu söyledi

Fotoğraf: Reuters

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Türkiye ve ABD'nin Suriye'nin kuzeyine yönelik yaptığı anlaşmaya ilk yorumu gazeteci Murat Yetkin'e yaptı. Kılıçdaroğlu, şehit cenazeleri gelmeyeceği için memnuniyet duyacaklarını açıkladı.

Murat Yetkin, kişisel blogunda Ankara-Washington anlaşmasını yazdı ve CHP liderinin ilk tepkisini köşesine taşıdı.

Yetkin'in yazısının ilgili kısmı şöyle:

İçeride ise sürpriz destek, sonucu “Türkiye açısından olumlu” karşılayan, ancak 5 günlük sürenin dikkate izlenmesi gerektiğini söyleyen CHP Genel Başkan Yardımcısı Ünal Çeviköz’den geldi. YetkinReport’a konuşan CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu ise, “Çatışmaların sona ermesi şehit cenazeleri gelmeyecek demek. Bundan memnuniyet duyarız” dedi; “Güvenli Bölgeyi öteden beri savunduk. Umarım ABD, YPG’yi bölgeden çıkarma sözünde durur, daha fazla silah atılmaksızın çözüm bulunur.”

Yazısına "Tabii sorular var" diyerek devam eden Yetkin, bu soruları şöyle sıraladı:

Örneğin, Suriyeli mültecilerin Güvenli Bölgeye dönüşü nasıl mümkün olacak? Örneğin, buralara yeniden yerleşim maliyetini kim karşılayacak? Örneğin, Güvenli Bölgeden çıkarılan YPG/PKK militanları nereye gidecek? Türkiye’ye mi gelecekler, yoksa Suriye ordusunda silahaltına mı alınacaklar?

"Türkiye’nin Suriye iç savaşının başında, özellikle 2011-2014 yıllarında yaptığı tercih hataları, ABD’nin hatalarıyla birleşince bugünkü karmaşık durum ortaya çıktı" diyen Yetkin, şu ifadeleri kullandı:

Türkiye çok zarar gördü. PKK ve IŞİD terör eylemlerinin artması, can kayıpları, 3,6 milyon mülteci akını, bu amaçla harcanan ve yaşadığımız hayat pahalılığına, işsizliğe etkisi olan 40 milyar dolar para bir çırpıda sayılabilir.

Türkiye yıllardır ısrarlı diplomasi ile yalnızlığı da göze alarak PKK’ye karşı Güvenli Bölge tezini sürdürüyor ama neticede Ankara ABD’nin kendisini sürekli oyaladığı gerekçesiyle, ABD ile de arayı bozmak pahasına Suriye’de zora başvurdu ve bu yolla sonuç aldı. İbrahim Kalın’ın Barış Pınarı harekâtı ile “birçok oyunun eş zamanlı olarak bozulduğu” sözleri bu durumu da yansıtıyor.

Keşke sorunlar, sıcak çatışmaya, askeri harekâta, kan dökülmesine yol açmadan diplomasi içinde çözülebilseydi. Yeniden askeri çözümden kaçınmak için saat saat geri sayım başladı bile.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU