Çavuşoğlu: Bu bir ateşkes değil, YPG çekilene kadar 5 gün ara veriyoruz

ABD Başkan Yardımcısı Pence'in Suriye'de ateşkes sağlandığına yönelik açıklamasına ilişkin Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, "YPG unsurları çıktıktan sonra biz ancak harekatı durdurabiliriz" dedi

Fotoğraf: AA

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'la Beştepe'de bir araya gelen ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence, akşam saatlerinde Türkiye ile ABD'nin Suriye'nin kuzeyinde 120 saatlik ateşkes sağlanması konusunda anlaştığını duyurmuş, ABD'nin, YPG'nin güvenli bölgeden çekilmesini sağlayacağını söylemişti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Konuyla ilgili açıklama yapan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, "PKK/YPG'nin 120 saat içinde çıkması için Barış Pınarı Operasyonuna ara vereceğiz, bu bir ateşkes değildir" dedi.

"Bugünkü müzakerelerde Sayın Cumhurbaşkanımızın dirayetli liderliği sonucunda istediklerimizi aldık" diyen Çavuşoğlu, YPG'nin ağır silahlarının toplanması, mevzilerinin ve tahkimatlarının imha edilmesi konusunda mutabakat sağlandığını kaydetti.

Trump'ın Erdoğan'a yazdığı 9 Ekim tarihli mektuba da değinen bakan, "Mektubun üslubuna Amerikan toplumu cevap veriyor, "Biz böyle bir seviyesizlik görmedik" diyerek. Seviyeyle ilgili en iyi cevabı Amerikan halkı vermektedir. Devlet işi ciddi bir iştir. Cumhurbaşkanımız Trump’ın mektubundaki seviyeye inmeyecektir" ifadelerini kullandı.

"Pence'in söylediği gibi Kobani'ye girmeyeceğiz gibi bir şey demedik"

Çavuşoğlu sözlerine şöyle devam etti:

"İstediklerimizi aldık. Böylelikle ABD tarafı harekatımızın meşruiyetini kabul etmiş oldu.

"Pence'in söylediği gibi biz oraya girmeyeceğiz gibi bir şey demedik. Bizim Kobani veya başka bir taahhüdümüz olmadı.

Ancak terör unsurlarının çıkmasından sonra operasyonu durdurmamız söz konusu olacaktır.

Fırat'ın doğusunda DEAŞ ile mücadele konusunda da eş güdüm ve iş birliği içinde çalışacağız.

Burada sadece YPG'lilerin çekilmesi değil, YPG'lilerin elindeki silahların alınması, sadece ellerindeki silahların alınması da yeterli değil, tüm muharip mevzilerinin kullanılmaz hale getirilmesi ve tahkimatların yıkılması dahil hepsi var.

20 mil yani 32 kilometre derinlikte Fırat'ın doğusunda, Irak sınıra kadar yani 444 kilometrelik bir uzunlukta hiçbir teröristin kalmaması ve tüm bu bölgenin güvenli bölge olarak tesis edilmesi... Bizim güvenliğimiz açısıdan da bu önemli.

(120 saatlik süre) Bu süreç başladığı zaman ABD'nin taahhüdü ilave yaptırımlarla ilgili herhangi bir çalışma olmayacak.

Fırat Kalkanı ve Zeytin Dalı harekatlarından sonra, DEAŞ ve PKK'dan temizlediğimiz alanlara şu ana kadar 365 binden fazla Suriyeli döndü.

Bizim herhangi bir teröristle bir müzakereye giremeyeceğimizi bizzat Sayın Cumhurbaşkanımız Trump'a söylemiştir.

 

Independent Türkçe, Ajanslar

DAHA FAZLA HABER OKU