Pence, ABD ve Türkiye'nin Suriye'de ateşkes için anlaştığını açıkladı

Cumhurbaşkanı Erdoğan'la görüşmesi sona eren Pence, Suriye'nin kuzeyinde ateşkes sağlanması konusunda anlaşma yapıldığını açıkladı

ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence, ABD Büyükelçiliği konutunda basın toplantısı düzenledi / Fotoğraf: AA

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'la bugün Beştepe'de bir araya gelen ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence, ABD ve Türkiye'nin Suriye'de ateşkes için anlaştığını söyledi.

Büyükelçilik rezidansında açıklamalarda bulunan Pence, söz konusu ateşkes anlaşmasıyla birlikte ABD'nin Türkiye'ye yeni bir yaptırım uygulamayacağını duyurdu. Pence, "Daimi bir ateşkes gerçekleştiğinde Trump, ekonomik yaptırımların da kaldırılması konusunda anlaştı" ifadesini kullandı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

"Harekata 120 saat ara verilecek, ABD, YPG'nin güvenli bölgeden çıkmasını sağlayacak"

Ateşkesle ilgili bilgi veren Pence, şunları söyledi:

"Bir hafta önce Türk güçleri Suriye'ye girdi. Bugün gururla belirtmeliyim ki, Başkan Trump'ın güçlü liderliği sayesinde, Erdoğan ile olan ve Türkiye ile olan güçlü ilişkileri sayesinde Türkiye ve ABD Suriye'de ateşkes için anlaşmıştır. Türkiye Barış Pınarı Harekatı'na ara verecektir. Harekata 120 saat ara verilecek ve bu süre içinde ABD, YPG'nin güvenli bölgeden çıkmasını sağlayacaktır"

Pence, Türkiye ve ABD'nin IŞİD'in Suriye'nin kuzeydoğusunda tamamen yok edilmesi konusunda fikir birliğine vardığını söyledi.

Türkiye'nin Kobani'ye herhangi bir operasyonda bulunmamayı kabul ettiğini aktaran Pence, "Güvenli bölge sorunun barışçıl bir şekilde çözülmesi için adımlar atılması konusunda anlaşılmıştır. Ateşkes anlaşmasına ek olarak IŞİD’in Suriye’nin kuzeyinde tamamen yok edilmesi konusunda fikir birliğine varılmıştır. Güvenli bölgeye insanların yeniden yerleştirilmesi konusunda fikir birliğine varılmıştır. Dini ve etnik azınlıkların görüşülmesi konusunda fikir birliğine varılmıştır" dedi.

Öte yandan ABD Başkanı Donald Trump, konuyla ilgili Twitter hesabından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a teşekkür ederek,"Türkiye'den güzel haberler var, milyonlarca hayat kurtarılacak" dedi.

 

Independent Türkçe, Ajanslar

DAHA FAZLA HABER OKU