Yeni Tunus Cumhurbaşkanı yolsuzluğu ortadan kaldırabilir mi?

Herhangi bir partide adaylığı bulunmayan Tunus'un yeni cumhurbaşkanı Kays Said, devlet kurumlarında ve büyük şirketlerde çalışan eğitimli vatandaşların yanı sıra Tunus toplumunun büyük bir kesimini oluşturan orta sınıftaki gençlere yakın bir isim

Fotoğraf: AA

Tunus'ta düzenlenen cumhurbaşkanlığı seçiminden zaferle ayrılan Kays Said, sonuçların ilanından sonraki ilk konuşmasında seçmenlere teşekkür ederek kendisine oy veren ve vermeyen herkesin başkanı olacağını söyledi. Said, Tunus halkını da daha iyi bir gelecek için birlik içinde çalışmaya çağırdı.

Herhangi bir partide adaylığı bulunmayan Kays Said, devlet kurumlarında ve büyük şirketlerde çalışan eğitimli vatandaşların yanı sıra Tunus toplumunun büyük bir kesimini oluşturan orta sınıftaki gençlere yakın bir isim. Bu çerçevede bu grupların hepsi, “dürüst ve samimi” olarak nitelendirilen ve son 8 yıldır para ve politika mafyalığına karışmamış yeni cumhurbaşkanını destekledi.

Sihirli reçete

Kays Said, sonuçların ilanından sonraki ilk konuşmasında hukukun üstünlüğüne değindi. Yurtiçi ve yurt dışında “devletin uluslararası yükümlülüklerine ve taahhütlerine saygı göstermesini, dost ve kardeş ülkelerle olan dış ilişkilerine devam etmesini” desteklediğini vurgulayan yeni cumhurbaşkanı, Tunus’un bir hukuk devleti olması gerektiğinin de altını çizdi.

“Anahtar değerindeki” bu mesaj Kays Said’i seçen ve onu ‘kolları devlet ve özel kurumları sarmış bir ahtapota dönüşen yolsuzluk’ karşısında kurtarıcı olarak gören bir grup vatandaşın da vizyonunu yansıtıyor.

Sivil toplum aktivisti olan Şihab el-Hamruni, cumhurbaşkanı Kays Said’in Yüksek Yargı Konseyi’nin başında olmasının oldukça önemli olduğunu belirterek, “Bazı siyasi partilerin ellerini yargıdan kaldırabilir ve yargıyı iyileştirmeyi başarabilirse geniş bir hareket alanına sahip olacak” dedi. Cumhurbaşkanının vaatlerini uygulaması için yasal girişimler sunma kabiliyetine de değinen Hamruni, “Cumhurbaşkanı, halkın meşruiyeti sayesinde Temsilciler Meclisi’ne yasal girişimler sunabilir” ifadesini kullandı.

Halk desteği

Mecliste parti ve koalisyondan oluşan siyasi bir kemer olmamasına rağmen seçilmiş meclis üyelerinden 6- 7 kat daha fazla gencin bulunması, Said’e Tunus siyasi tarihinde benzeri görülmemiş bir meşruiyet kazandıracak. Bu çerçevede Kays Said’in güçlü bir kişiliğe sahip olduğunu belirten Şihab el-Hamruni şu değerlendirmelerde bulundu:

“Bazılarının düşündüğü gibi basit bir karakteri yok. Aksine batıl ve görkemden uzak bir fikir adamı ve yönetim vizyonunda bir yaklaşıma sahip. Seçmenlerin genç olmasının Said üzerindeki doğrudan etkisi, ona yasama girişimlerini engellemeye çalışan herhangi bir siyasi güçle yüzleşmek için sokağı kolayca hareket ettirme yeteneği veriyor. Said’in yutulur lokma olacağını sananherkes diğer aday Nebil el-Karvi’yi desteklemedikleri için çok pişman olacak”

Siyasi kemer

Tunuslu siyasetçi Selim er-Riyahi de “Gerçek siyasi kemer, Cumhurbaşkanı Kays Said’in aldığı oyların yüzdesi oldu” diyerek bu desteğin sürdürülmesi ve hiçbir koşulda terk edilmemesi gerektiğini vurguladı.

Riyahi, Said’in cumhurbaşkanlığı seçimleri sırasında çok geniş bir genç katılım oranına ulaştığını belirterek, “Bu başlı başına bir başarıyı temsil ediyor. Tunuslular, Kays Said aracılığıyla hukukun saygınlığını ve üstünlüğünü seçtiler” dedi.

Anayasaya saygı

Anayasa hukuku profesörü Emin Mahfuz da duruma dair şu değerlendirmede bulundu:

“Cumhurbaşkanı, seçilen anayasal kurumlara saygı gösterir. Anayasa uyarınca cumhurbaşkanının çalışmalarını izleyen ve bazı durumlarda çalışmalarını anayasaya aykırı olarak izole edebilen Temsilciler Meclisi ile doğrudan bir ilişkisi vardır. Sloganlar ve uygulama arasında büyük bir fark var. Cumhurbaşkanının Temsilciler Meclisi ile faaliyet göstermesini gerektiren bazı anayasal kısıtlamalar mevcut. Said, anayasanın onay için Temsilciler Meclisi’ne sunulmasına izin verdiği yasal girişimleri yürürlüğe geçirmek için parti ve milletvekillerinin lehine kazanım elde etmeye çalışmalıdır. Özellikle de cumhurbaşkanı anayasanın değiştirilmesi çağrısı yaptığında bu, Meclis üyelerinin üçte ikisinin onayını gerektirir”

Cumhurbaşkanının, ilk resmi görünümünde Temsilciler Meclisi önünde yemin etmekle yükümlü olacağını söyleyen Emin Mahfuz değerlendirmesini şöyle sürdürdü:

“Bu durum, yetkisinin bu Meclis dışından yasallaştırılamadığı anlamına geliyor. Bu nedende cumhurbaşkanlığı ile Temsilciler Meclisi arasındaki ilişki düşmanca değil, olumlu ve üretken şekilde olmalıdır. Çünkü Temsilciler Meclisi, iktidar kaynağı hükümet sisteminin motoru, egemenlik merkezi ve parlamenter cumhuriyetteki tüm tarafların kutsal alanıdır. Halk ise Halk Temsilcileri Meclisi tarafından ortaya koyulan egemenlik ve otorite kaynağıdır”

Görev devir töreni

Cumhurbaşkanı Kays Said’in mevcut parlamento önünde yemin etmesi beklenirken Temsilciler Meclisi’nin medya sorumlusu Hasan el-Fathali, Independent Arabia’dan Basil Tercuman’a yaptığı açıklamada şunları söyledi:

“Yemin töreninin tarihi, Bağımsız Yüksek Seçim Komisyonu tarafından Temsilciler Meclisi başkanına bir mesaj gönderilerek belirlenecek. Bu durum, Meclis Başkanı'nın Said’in cumhurbaşkanlığı görevini devralması hakkında bilgi vermesini de içerir. Halk Temsilcileri Meclisi Başkanı Abdulfettah Moro, Meclis bürosuna cumhurbaşkanının anayasal yeminini etmesi için tahsis edilen oturum tarihini belirlemek üzere çağrı yaparak iki gün içerisinde bir oturum tayin eder. Yeni Cumhurbaşkanı, ekim ayı sonlanmadan önce mevcut parlamentonun önünde yemin edecektir”

Moro, yeni ve eski cumhurbaşkanlarının her birine genel oturum tarihini bildirmekle görevli. Meclis Başkanı, yeni cumhurbaşkanını yemin etmek üzere davet etmeden önce kısa bir konuşma yapacak ve ardından Kays Said, Temsilciler Meclisi’ne hitap edecek.

Hasan el-Fathali açıklamasının devamında “Oturumun başarılı olması için tüm şartlar elverişli. Cumhurbaşkanlığı görevini üstlenme süreci en iyi şekilde ilerliyor” dedi.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

Independent Türkçe için çeviren:

https://www.independentarabia.com/node/64066

DAHA FAZLA HABER OKU