"İran destekli keskin nişancılar Bağdat’taki kanlı protestolarda işbaşındaydı"

Reuters’a konuşan kaynaklar, “çatılara yerleştirilen keskin nişancıların devreye girmesinin ardından ölü sayısının hızla arttığını” ileri sürdü

Birleşmiş Milletler yetkilileri, Bağdat'taki gösterilerde yaşanan şiddetin sorumlularının yargı önünde hesap vermesini istemişti (AP)

Iraklı yetkililer, başkent Bağdat’ta 1 Ekim’de başlayıp hafta boyu devam eden ve 100’den fazla kişinin ölmesine, 6 bin kişinin de yaralanmasına yol açan şiddet olaylarında İran destekli grupların etkisinin olduğunu iddia etti.

Reuters’a konuşan iki yetkili, "İran yanlısı güçlü silahlı gruplar ve siyasi partilerin desteklediği Başbakan Adil Abdulmehdi hükümetine" karşı düzenlenen kitlesel protestolar sırasında İran çizgisindeki milislerin liderlerinin gösterileri bastırmak için kendi başlarına karar verdiğini ve çatılara keskin nişancılar konuşlandırdığını savundu.

Kaynaklardan biri, “Keskin nişancıların, silahlı kuvvetlerin başkomutanıyla değil de doğrudan kendi komutanlarıyla irtibat halindeki milislerin unsurları olduğuna dair kanıtları teyit ettik. Bunlar, İranlılara çok yakın bir gruba mensup” dedi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Bağdat’taki hükümetin günlük güvenlik brifinglerine katılan diğer yetkiliyse, siyah kıyafetlerle kendilerini gizleyen milislerin, olayların (ölü sayısının 6’dan bir anda 50’in üzerine çıktığı) üçüncü gününde protestocuların üzerine ateş açtığını söyledi.

Söz konusu kişilerin, çoğunluğunu İran destekli Şii milislerin oluşturduğu Haşhid grubunun güvenlik şefi Ebu Zeynep Lami tarafından idare edildiğini öne süren yetkili, “Lami’nin üst düzey başka milis komutanlarının yer aldığı bir grubun gerçekleştirdiği protestoları bastırmakla görevlendirdiğini” iddia etti.

Göstericilere yönelik sert müdahaleye dahil olduklarına dair iddiaları reddeden Haşhid sözcüsü Ahmed Asadi ise “Hiçbir mensubumuz protesto bölgelerinde bulunmamıştır. Haşhid içinden hiçbir unsur, göstericilere karşı koyma eylemine müdahil olmamıştır” dedi.

Bu arada başbakanlık ofisinden bir yetkili çarşamba günü Reuters’a yaptığı açıklamada, “soruşturma tamamlanmadan önce Haşhid ya da diğer güvenlik güçlerini suçlamak için henüz erken olduğunu” söylerken, “Öldürme emrini kimin verdiğini bekleyip görelim” diye konuştu.

 

 

Irak İçişleri Bakanlığı sözcüsü Saad Maan 6 Ekim’de düzenlediği basın toplantısında, devlete bağlı güvenlik güçlerinin protestoculara doğrudan ateş açmadığını belirtirken, kitlesel boyutta ölümlerden ve yaralanmalardan “vahşi” nişancıları suçlamıştı.

Maan ayrıca Irak hükümetinin protestocuları kimin vurduğunu ve saldırı emrini kimin verdiğini tespit etmek için soruşturma açtığını duyurmuştu.

Ancak Maan’ın sözleri 7 Ekim tarihli bir açıklamayla ters düşmüş, Iraklı güvenli güçlerinden gelen bildiride, göstericilere karşı aşırı güç kullanıldığı kabul edilirken, sivillere yönelik şiddet eylemlerinden sorumlu kişilerden hesap sorulacağı taahhüdünde bulunulmuştu.

Reuters

 

DAHA FAZLA HABER OKU