Macaristan: Türkiye'de iki şey olabilir...

Macaristan, yeni göç dalgasını ‘savuşturmak’ için güç kullanabilir

Fotoğraf: Reuters

Macaristan Başbakanı Viktor Orban, Türkiye'nin "kapıları açıp" mültecilerin Avrupa'ya gitmesine izin vermesi halinde Macaristan'ın Avrupa Birliği'nin sınırlarını korumak için Sırbistan ile olan güney sınırında "güç kullanmak" zorunda kalabileceğini söyledi.

Orban, ülkesindeki bir televizyon kanalına Türkiye’nin Kuzey Suriye’ye düzenlediği Barış Pınarı Harekatı ve göçmenler hakkında hakkında değerlendirmelerde bulundu.

"Türkiye'de iki şey olabilir” Orban, şunları söyledi:

Ankara'da ilgili kurumlar ya bunları geri Suriye'ye gönderecek ya da Avrupa'ya doğru yola çıkaracak. Türkiye eğer ikincisini seçerse o zaman olağanüstü büyük insan kitleleri Macaristan'ın güney sınırlarına ulaşacak. Bu gerçekleşirse Macaristan sınırını ve Sırbistan- Macaristan sınır bölgesini korumak için güç kullanmamız gerekecek. Kimseye karşı böyle bir yola başvurmamayı temenni ederim.

"Onlar güvende çünkü biz onları koruyoruz"

Orban, Avrupa Birliği’ne tekliflerinin “ülkelerini terk eden Suriyelilerin dönebileceği kentlerin inşası için finansman sağlaması” olduğunu söylerken şöyle devam etti:

Aksi takdirde bu insanlar Avrupa'ya gelecek. Macaristan'ın durumu da diğer AB ülkelerine göre farklı çünkü onlar Balkan göç rotasıyla komşu değiller. Onlar güvende çünkü onları biz koruyoruz.

Erdoğan'ın "kapıları açma" uyarısı

Türkiye, Barış Pınarı Harekatı’nı başlatmasının ardından birçok ülkeden tepki görmüştü. Erdoğan, birçok kez Avrupa’yı “kapıları açmak” konusunda uyarmış, en son olarak Wall Street Journal’da şu satırları kaleme almıştı:

Sığınmacı kriziyle mücadele için başka bir planı olmayan uluslararası toplum ya bizim çabalarımıza katılmalı ya da sığınmacıları kabul etmeye başlamalı.

 

Independent Türkçe, Reuters

DAHA FAZLA HABER OKU