SDG yöneticisi Mazlum Kobani: ABD sorumluluklarını yerine getirmedi, şimdiye kadar 250 arkadaşımız hayatını kaybetti

Suriye Demokratik Güçleri Yöneticisi Mazlum Kobani, “Suriye ile anlaşmamız, sınır hatlarına gelip yerleşmeleridir” dedi

SDG Genel Komutanı Mazlum Abdi / Fotoğraf: Twitter

Demokratik Birlik Partisi’ne yakın Ronahi TV’ye özel bir röportaj veren Suriye Demokratik Güçleri (SDG) yöneticisi Mazlum Kobani, Suriye rejimi ile sınır güvenliğine ilişkin vardıkları uzlaşmaya da değinerek, bunun bir anlaşma olmadığını, sadece harekata karşı sınır güvenliğini sağlamak amacıyla varılan bir uzlaşma olduğunu söyledi.

“Beni Trump kendisi aradı; ABD, Suriye ile anlaşmamıza karşı değil”

ABD Başkanı Donald Trump’la yaptığı telefon konuşmasına da değinen Ebdi, Trump’la görüşmesinde kendilerinin bölgeye dönük sorumluluklarını yerine getirmediklerini aktardığını, görüşmelerin ayrıntılarını ise şöyle aktardı: 

Beni Trump kendisi aradı. Yanında başkan yardımcıları ve bazı senatörlerde vardı. Durumun nereye gittiği üzerine konuştuk.

Bizim Suriye rejimi ve Rusya ile geliştirdiğimiz sınır güvenliği anlaşmamız hakkında da ‘Biz karşı değiliz, siz kendi coğrafyanızı savunmak istiyorsunuz. Bunu yapabilirsiniz, destekliyoruz’ dedi.

Anlam verdiklerini dile getirdi, çünkü onlar kendi sorumluluklarını yerine getirmediler. Biz de kendilerine, bu savaşı durdurmalarını, onlar güçlerini çektikleri için bu savaşın yaşandığını dolayısıyla durdurulması gerektiğini, söyledik

 

Suriye ordusu
SDG'li Abdi'ye göre ABD, Suriye ile anlaşmaya karşı değil  

 

DSG’nin Gire Spi'den (Tel Abyad) çekildiğini belirten Abdi,  Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) ve Suriye Milli Ordusu’nun (SMO) (Eski adıyla Özgür Suriye Ordusu) Sere Kaniye’yi kuşatmaya çalıştığını ve burada şiddetli çatışmaların sürdüğünü dile getirdi.

Abdi, SDG'nin Gire Spi’den çekildiğini aktararak, TSK ve SMO'nun Serekani’yi (Resulayn) kuşatmaya çalıştığını ve burada şiddetli çatışmaların sürdüğünü ifade etti.

“Harekatın başından beri 250 arkadaşımız hayatını kaybetti”

TSK ve SMO’nun uluslararası M4 yolunun bazı bölümlerine ulaştığını kaydeden Kobani, “Fakat kendilerinin, basınlarının söylediği kadar ilerlememişler. Bu konuda ciddi bir manipülasyon var. Orada köyler iç içe ve çatışmalar birçok yerde devam ediyor. Bazı köyler bizim elimizde ama bazı köyler onların denetimine girmiş durumda. Bir kez gelip uluslararası yolu almak istediler, ama oradan vurup çıkardık. Halen de gelip yolu kontrol etmek istiyorlar. Buradan Kobani’ye ilerlemek istiyor” diye konuştu.
 

SDG-ABD
SDG-ABD güçleri / Fotoğraf: AA


Şimdiye kadar 250 arkadaşlarının hayatını kaybettiğini ve kayıplarının çoğunun hava saldırıları sonucu yaşandığını dile getiren Kobani, harekatın başından bu yana ölen sivillerin 205 olduğunu söyledi. Abdi'nin açıklamasına göre 300 sivil de yaralı. 

“ABD Türkiye ile ilişkileri bozulmasın diye bölgeyi feda etti”

ABD’nin kendilerine karşı sorumluluklarını yerine getirmediğini savunan SDG’li Kobani, devamında şu ifadelere yer verdi:

ABD daha önce, Kürt halkını, bölge halklarını saldırılara karşı koruyacağını, IŞİD’in tümden tasfiye edilmesi yönünde verdiği sözleri tutmadı. Bunun kabul edilir bir yönü yoktu. Biz bunu tüm düzeylerde kendilerine ilettik.

Aslında onlar da bunu kabul ediyorlar. En azından bizimle çalışanlar bu gerçeği inkar etmiyorlar.

ABD, Türk devletiyle ilişkileri bozulmasın diye, savaşın yaşandığı bu bölgeleri feda etti. Eğer verdikleri sözleri yerine getirmeyip savaşı durdurmazlar ise o zaman biz yaşananı bir ihanet olarak nitelendireceğiz.


“Suriye ile anlaşmamız sınır hatlarına gelmeleridir”

Suriye hükümeti ile yaptıkları anlaşmanın henüz tam yerine getirilmediğini belirten Kobani, “Suriye ordusu Menbiç ve Tıl Temir’e gelmiş. Fakat anlaşmamız sınır hattına gelmeleridir. Henüz sınır hattına gelmemişler. Sınır hattına gelip işgalin önünü almaları gerekir. Aynı zamanda Kobani’ye de gelmeliler. Bunlar daha uygulamaya geçmemiş. Eğer ki bunu yapmazlar ise anlaşmamız geçersiz olur. Asıl amacımız bu işgali durdurmaktır. Ve eğer amaç toprağı korumak ise savaş durumlarında toprak korunur” ifadelerini kullandı.
 

SMO
Özgür Suriye Ordusu'nun da katıldığı Barış Pınarı Harekatı dokuzuncu gününde/ Fotoğraf: AA  


MSB: Etkisiz hâle getirilenlerin sayısı 673 oldu

Türk Silahlı Kuvvetleri’nin (TSK) Suriye Milli Ordusu ile kuzey Suriye’ye yönelik başlattığı Barış Pınarı Harekatı dokuzuncu gününe girdi. 

Milli Savunma Bakanlığı’nın açıklamasına göre, Fırat’ın doğusunda devam eden Barış Pınarı Harekatı’nda etkisiz hale getirilen YPG’lilerin sayısı toplam 673. 

Bakanlığa göre, 9 Ekim'de başlatılan harekatta şimdiye kadar iki ilçe merkezi, bir belde ve onlarca köy YPG’den alındı.
 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU