Akif Beki: Esad, mekanın sahibi olarak dönüyor

Karar yazarı: Esad, topraklarının YPG hakimiyetindeki üçte birini savaşmadan geri kazanıyor

Fotoğraf: Reuters

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eski danışmanlarından Karar gazetesi yazarı Akif Beki, Türkiye'nin Kuzey Suriye'ye düzenlediği Barış Pınarı Harekatı'nın 'kime yaradığı' ile ilgili bir köşe yazısı yazdı.

Akif Beki, hem Erdoğan hem de Trump için "Esad'ın topraklarına sahip çıkma ve her karışında egemenliğini tekrar kurma hakkını tanıyor, destekliyor, teşvik ediyorlar; daha ne olsun!" yorumunu yaptı.

"Türkiye ile ABD birbirine kaybettirme mücadelesine girerken Esad, topraklarının YPG hakimiyetindeki üçte birini savaşmadan geri kazanıyor" diyen Beki, yazısında şu ifadeleri kullandı:

Rusya ise besleyip büyüttüğü, palazlandırdığı örgütün kontrolünü kendi gönül rızasıyla ABD'den devraldı. Tereyağından kıl çeker gibi kolayca...

Bu arada, YPG'nin kaybını kazanç saydığına göre, Türkiye de kazanan tarafta. Eli boş dönmüyor. Bertaraf ya da tasfiye edilemese de terör tehdidini sınır boyundan uzaklaştırarak kısmen tahliye etmeyi başarmış oluyor.

Suriye'den çekilme vaadini gerçekleştirme fırsatı yakaladığı için, Trump da kaybettiği inancında değil. Bilakis kendini iftiharla kazançlı görüyor.

Az ya da çok, istediğini almayan yok  bu tabloda, YPG hariç.

Onlar da rejim kamuflajı ve Rus bayrağının gölgesinde tutundukları yeni konumla teselli bulacak.  Ellerinde kalanla avunmaya bakacaklar.

Maksimalist davranarak, hepsine göz koyarak vaktiyle daha iyi koşullarda anlaşabilecekken şimdi Esad'a rehin düştü YPG. Türkiye'nin kovalamasıyla teslimiyet şartlarında el sıkışmaya itildi. Yeni patronlarının ağızlarına süreceği bir parmak bala kaldılar.

En kazançlı çıkansa Esad. Erişimi dışında kalan son topraklarının yanında Türkiye nezdindeki muhataplığını da geri aldı. 'Mekanın sahibi' olarak dönüşünün önü açıldı.

Taşlar yerinden oynadı, nerede duracak bakalım.

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU