Çavuşoğlu Barış Pınarı Harekatı'yla ilgili TBMM'yi bilgilendirdi

Oturumda, TBMM Başkanvekili Mithat Sancar ile BBP Genel Başkanı Mustafa Destici arasından tartışma yaşandı. Destici, Sancar'a "Kobani’de yaptığınız hainliği burada da yapıyorsunuz” diye bağırdı, Sancar Destici'yi Genel Kurul'dan çıkardı

Fotoğraf: AA

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Barış Pınarı Harekâtı'na ilişkin Türkiye Büyük Millet Meclisi'ni (TBMM) bilgilendirdi.

Oturum sırasında, TBMM Başkanvekili Mithat Sancar ile Büyük Birlik Partisi (BBP) Genel Başkanı Mustafa Destici arasından tartışma yaşandı.

Destici, Sancar'a "Kobani’de yaptığınız hainliği burada da yapıyorsunuz” diye bağırdı.

"YPG, bize saldırması için DEAŞ'lıları bıraktı"

Bilgilendirmenin yapıldığı TBMM Genel Kurulu'nda, Çavuşoğlu "Mücadelemizi adım adım sürdürdük. YPG, bize saldırması için DEAŞ'lıları bıraktı. Batı'nın terör örgütlerine karşı ikircikli tavrını biliyoruz" dedi.

Çavuşoğlu, şu ifadeleri de kullandı:

Anayasa Komitesi 30 Ekim’de Cenevre’de ilk toplantısını gerçekleştirecektir. Buna mukabil Suriye’de siyasi çözüme ilişkin arayışlarımız, terörle mücadelemizin alternatifi ya da karşıtı değildir.  Türkiye, ulusal güvenliğine karşı tehdit oluşturan tüm terör örgütleri ile, tehditin kaynağında mücadelesinde kararlıdır.   Ülkemiz Fırat Kalkanı ve Zeytin Dalı harekâtlarıyla dört bin kilometreyi aşan bir alanda DAEŞ ve YPG terörüyle mücadele etmiş ve bu bölgeleri terör örgütlerinden arındırmıştır. Şanlı Türk ordusu Suriye’de üç binden fazla Irak dahil toplamda 4 bin DEAŞ  teröristini göğüs göğüse çarpışarak etkisizleştirmiştir. Tüm dünya DEAŞ’la mücadeleyi terörist –sivil ayrımı gözetmeden Suriye ve Irak şehirlerinde havadan bomba yağdırmak olarak algılarken; biz tek bir sivilin burnu kanamaması anlayışla arazide adım adım, hatta santim santim ilerleyerek mücadelemizi sürdürdük.

"Müttefiklerimiz terörle mücadeleyi başka terör örgütlerine ihale ederken..."

"Müttefiklerimiz terörle mücadeleyi başka terör örgütlerine ihale ederken Türkiye olarak kararlı tutumumuzdan taviz vermedik." diyen Çavuşoğlu, şunları söyledi:

Bakın bir örnek vermek istiyorum: DEAŞ’la mücadelede uluslararası koalisyonun havandan attığı bombalar neticesinde en az 1335 sivil ölmüştür, bu kendi raporlarında var. Müttefiklerimiz terörle mücadeleyi başka terör örgütlerine ihale ederken Türkiye olarak kararlı tutumumuzdan taviz vermedik. Terör örgütleri arasında seçmece yaklaşımları, terör örgütlerinin taşeron olarak kullanılmayı asla kabul etmedik. Her türlü  zorluğa rağmen meşru, adil, ahlaki temellerle sürdürülebilir terörle mücadele stratejisini bugüne kadar uyguladık. Fırat’ın batısındaki sınırlarımızda terör tehdidi önemli ölçüde bertaraf ettik.

Destici ile Sancar arasında gerginlik

Genel Kurul'da BBP Genel Başkanı Mustafa Destici ile oturumu yöneten TBMM Grup Başkanvekili HDP'li Mithat Sancar arasında söz verme tartışması yaşandı. 

mithat sancar tbmm genel kurul.jpg
Mithat Sancar / Fotoğraf: TBMM


Grubu bulunan partilerin yaptığı konuşmanın ardından birleşimi yöneten TBMM Başkvekili Mithat Sancar, Demokrat Parti Genel Başkanı Gültekin Uysal’a kürsüden söz verdi. 

Uysal’ın konuşmasının ardından Sancar, TBMM İçtüzüğü’ne göre grubu bulunmayan parti temsilcilerine kürsüden söz veremeyeceğini söylemesi üzerine BBP Genel Başkanı Mustafa Destici, TBMM Başkanlık Divanı’na yürüyerek Sancar’a “Kobani’de yaptığınız hainliği burada da yapıyorsunuz” diye bağırdı.

Destici’yi AK Parti sıralarındaki vekiller durdururken, TBMM Başkanvekili Sancar, “Lütfen yerinize oturun! Size ceza vermek zorunda kalırım” dedi. Destici’nin tepki göstermeye devam etmesi üzerine Sancar, TBMM Başkanvekili'ne hakaret edemeyeceğini belirterek idari amirlerden Destici’nin Genel Kurul dışına çıkarılmasını isteyerek birleşime ara verdi. 

"Faşistler çıkın dışarı", "Teröristler Kandil'e gidin"

Verilen arada, AK Partililerle HDP'liler birbirine bağırdı. HDP sıralarında "Faşistler çıkın dışarı" sesleri yükselirken, AK Partililer "Teröristler Kandil'e gidin" karşılığını verdi.

Verilen aranın ardından BBP Genel Başkanı Destici, sözlerinin bir şahsa ya da Meclis’in manevi şahsiyetini hedef almadığını, Suriye harekatına işgal diyen herkese yönelik olduğunu söyledi.

mustafa destici tbmm genel kurul.jpg
Mustafa Destici / Fotoğraf: TBMM


Bunun üzerine TBMM Başkanvekili Sancar, iktidarın ilk kez yeni düzenlenen içtüzük hükmü kapsamında gündem dışı söz alarak TBMM’yi bilgilendirdiğini bu anlamda karışıklık yaşanmasının normal olduğunu ifade etti. 


Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU