Hong Kong protestocuları LeBron James'in formasını yaktı

Lakers takımının oyuncusu ifade özgürlüğünün “olumsuz” sonuçlar doğurabileceğini söylemişti

Hong Kong'daki göstericiler ifade özgürlüğüne dair yaptığı açıklamanın ardından James'in formasını yaktı (AP)

Hong Kong’daki demokrasi yanlısı protestocular, LeBron James’in ifade özgürlüğünün olumsuz sonuçlar doğurabileceğine dair yaptığı açıklamanın ardından basketbol yıldızının formasını yakarak çiğnedi. 

Aylardır devam eden ve çevik kuvvetle şiddetli çatışmaların yaşandığı Çin’in yarı özerk bölgesindeki gösterilere dair, Houston Rockets’ın Genel Menajeri Daryl Morey’nin bu ay Twitter’da protestocuları destekleyen bir paylaşımda bulunmasının ardından ABD’de beklenmedik bir cephe açıldı.

Morey’nin paylaşımının Çin’de öfkeye neden olması, Pekin’in demokrasi yanlısı hareketi bastırmaya yönelik çabalarının eleştirilmesine dair gösterdiği hassasiyeti yansıtıyor.

Los Angeles Lakers oyuncusu James bu hafta yaptığı açıklama protestocuların karşısında yer alıyormuş gibi görünmüştü. 

Morey’nin paylaşımı nedeniyle cezalandırılmasının gerekip gerekmediğine dair soruya, dünyanın en zengin sporcularından James, “Evet, ifade özgürlüğüne sahibiz. Fakat bazen, sadece kendinizi düşündüğünüzde, başkalarını düşünmediğinizde olumsuz sonuçlar oluşabilir” dedi. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

James ayrıca, “Pek çok kişi sadece ekonomik açıdan değil, fakat fiziksel, duygusal ve ruhsal açıdan zarar görebilirdi. Bu yüzden yaptığımız paylaşımlar, söylediğimiz sözler ve eylemlerimiz konusunda dikkatli olmalıyız. Evet ifade özgürlüğüne sahip olsak da, bu çok fazla olumsuz sonuç doğurabilir” diye ekledi. 

Hong Kong’ta yüzlerce kişi James’in görüşlerini kınamak ve Morey’e destek tezahüratı yapmak için toplandı. 

Göstericiler James’in ağlayan fotoğraflarını tutarken basketbolcunun 23 numaralı formalarından biri yakıldı ve diğerlerleri de formayı ayaklarıyla ezdi. 

 

 

Basketbol hayran sayfasını yürüten internet tasarımcısı James Lo, “İnsanlar kızgın. Öğrenciler her hafta sonu ortaya çıkıyor. Her hafta sonu biber gazına maruz kalıyorlar ve üzerlerine mermi atılıyor. Polis öğrencileri ve masumları her gün tartaklıyor. Ve sonra böyle bir şeyle çıkageliyor. Bunu kabul edemeyiz” ifadelerini kullandı. 

Bir diğer protestocu William Mok, “Tüm NBA oyuncuları, lütfen bir şey söylemeden önce şunu hatırlayın: ‘Siyahilerin hayatı önemli.’ Hong Kongluların hayatı da önemli” dedi. 

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir. 

https://www.independent.co.uk/news/world/asia

Independent Türkçe için çeviren: Esra Güngör

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU