Halkbank hisseleri yedi ayın en büyük kaybıyla güne başladı

ABD'de Halkbank’ın İran yaptırımlarını ihlal etmekle suçlanması ve banka aleyhine iddianame hazırlanmasının ardından Banka hisseleri açılışta yüzde 7,22 değer kaybetti

Fotoğraf: Independent Türkçe 

ABD'de New York Güney Bölgesi Savcılığı’nın İran'a yönelik yaptırımların delinmesini gerekçe göstererek Halkbank hakkında iddianame hazırlamasının ardından Banka’nın hisseleri, Borsa İstanbul açılışında yüzde 7,22 düştü. Bu, Halkbank hisselerinin son yedi aydaki en yüksek kaybı. 

BIST Bankacılık endeksi ise güne yüzde 4,1’lik değer kaybı ile başladı.

Salı gününü 95 bin 257 puandan kapatan BIST 100 endeksi ise yüzde 1,83 düşüşle 93 bin 514 puanla başladı. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Türkiye’nin Suriye’ye yönelik operasyonunun ardından ABD ve AB tarafından yapılan “yaptırım” açıklamalarıyla bu ay yaklaşık yüzde 5 değer kaybeden Türk Lirası, dolar karşısında 5,89 liradan işlem görüyor. Dolar/TL, pazartesi günü 5,93 seviyesinin üzerine çıkmış, bugüne de bu seviyeden başlamıştı. 

Pazartesi günü 6,55’i aşan Euro/TL ise yeni güne 6,50 liradan başladı. 

Geçen hafta kamu bankalarının yaptığı döviz satışlarının yanı sıra bireysel ve kurumsal yatırımcının döviz satışlarının da gözlendiğini belirten bankacılar, bunun TL'ye destek olarak daha fazla değer kaybını sınırladığını belirtmişti. 

Reuters’a konuşan bankacılar geçtiğimiz günlerde döviz satışı ile TL'yi destekleyen kamunun döviz arzının az da olsa devam ettiğini belirtti.  

"Dolandırıcılık ve kara para aklama" suçlaması 

ABD'de New York Güney Bölgesi Savcılığı’ndan yapılan yazılı açıklamada Halkbank, “ABD'nin İran'a yönelik yaptırımlarını delmekle” suçlandı. 

İddianamede Halkbank'ın “sistematik olarak yasa dışı para hareketlerine katıldığı” öne sürülerek, bir ABD mahkemesinde söz konusu iddialara cevap vermesi gerektiği belirtildi.

ABD'yi dolandırmak için komplo kurmak, bankacılık dolandırıcılığı, kara para aklamak iddianamede yer alan suçlamalar arasında. İddianamede ayrıca Halkbank'ın kanunsuz bir şekilde İran'a 20 milyar dolarlık transfer yaptığı iddia ediliyor.

New York Savcılığı’nın bu açıklamasının ardından Borsa İstanbul da sabah saatlerinde bir açıklama yaparak BIST 30 Endeksi dâhilinde olan Akbank, Garanti Bankası, Halkbank, İş Bankası, Türkiye Sınai Kalkınma Bankası, VakıfBank ve Yapı Kredi paylarında bugünden  itibaren geçici olarak açığa satış yasağı getirildi.

Reuters’a konuşan bir bankacı, Borsada banka hisselerinin açığa satışının yasaklanmasının ardından hisse tarafından çıkışların olmayacağını ya da sınırlı olacağını söyledi. A

Aynı bankacı, "Bu nedenle de ekstra döviz talebi olmayacaktır. Kurda 5,9380 seviyesi hâlâ tepe noktası, üzerine çıktıkça kamu satışlarını görmeye devam ederiz ancak ne kadar agresif olacakları önemli olacak" dedi. 

ABD’nin açıkladığı yaptırımların piyasaların beklediği kadar “sert” olmaması nedeniyle Türk Lirası’nda beklendiği kadar bir kaybın olmadığını aktaran bankacı, “Kurda 5,95 üzerine hareket olabilir ancak yüksek seviyelerde bireysel, kurumsal ve yabancı tarafından ciddi pozisyonlanma var” dedi ve ekledi: 

Kur 5.90 seviyesinin üzerine çıktıkça her kademede kamu bankalarının satışları söz konusu. Bu nedenle de yukarıda çok sert hareket beklememek gerek.

Pence ile Erdoğan'ın görüşmesinden ne çıkacağını görmek lazım dolayısıyla piyasada biraz da temkinli bir hareket görebiliriz. 


ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence Suriye'de ateşkes çağrısında bulunmak ve bir çözüm müzakere etmek üzere 17 Ekim’de Ankara'da Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile görüşecek. 

ABD Başkanı Donald Trump, son olarak, Türkiye'nin sınır ötesi harekâtına karşılık eski ve mevcut Türk yetkililere yönelik uygulanacak yaptırımların yanı sıra, Türkiye ile olan 100 milyar dolarlık ticaret anlaşmasının görüşmelerini durduracak ve Türkiye'den çelik alımlarına uygulanan gümkük vergisini yüzde 50 artıracak yaptırımları yakında uygulayacağını söylemişti. 
 

Independent Türkçe 

DAHA FAZLA HABER OKU