ABD Savunma Bakanı Esper: NATO müttefiklerimize, Türkiye'ye karşı önlem alınması için baskı yapacağım

Türkiye’nin Suriye’de başlattığı Barış Pınarı Harekatı'na tepki gösteren Mark Esper, IŞİD’in dirilme ihtimali, muhtemel savaş suçları ve artan insani kriz gibi tüm sonuçlardan Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı sorumlu tuttu

ABD Savunma Bakanı Mark Esper, Türkiye'nin harekatının diplomatik ve ekonomik karşılık bulması için NATO'ya baskı yapacağını söylüyor / Fotoğraf: AA

ABD Savunma Bakanı Mark Esper, Türkiye'nin Suriye'nin kuzeyine düzenlediği askeri harekata tepki göstermeyi sürdürüyor.

Dün Türkiye'nin "çok sayıda tehlikeli IŞİD tutuklusunu" serbest bıraktığını iddia eden Mark Esper, bugün attığı tweetlerde önümüzdeki hafta NATO'da Türkiye'ye baskı yapılması için çalışacağını belirtti.

 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

 

 Türkiye'nin uyarılara rağmen bu harekatı gerçekleştirdiğini savunan Esper, yaşananlardan Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı sorumlu tuttu:   

Önümüzdeki hafta ziyaret edeceğim NATO'da, Türkiye'nin korkunç hamlelerine karşı, diğer NATO müttefiklerimize, toplu ve bireysel olarak (Türkiye'ye karşı) diplomatik ve ekonomik önlemler alınması için baskı yapacağım.

Türkiye’nin tek taraflı hamlesi, gereksiz ve tahrik ediciydi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, IŞİD’in dirilme ihtimali, muhtemel savaş suçları ve artan insani kriz dahil tüm sonuçların sorumlusu.

Türkiye’nin sorumsuz hamleleri nedeniyle Suriye’nin kuzeydoğusundaki Amerikan güçlerine yönelik risk, kabul edilemez seviyeye ulaştı. Ayrıca bir sınır çatışmasının girdabına çekilme riski taşıyoruz. Bu nedenle ABD Başkanı’nın direktifiyle Savunma Bakanlığı, Amerikan güçlerini Suriye’nin kuzeydoğusundan kasten çekiyor.

ABD ve uluslararası toplumun karşı çıkmasına sürekli uyarılarına rağmen Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Suriye'nin kuzeyine yönelik tek taraflı işgal emri, çok sayıda zayiat, mülteciler, yıkım, güvensizlik, Amerikan askeri güçlerine yönelik artan tehditle sonuçlandı.

 

 

Independent Türkçe

 

DAHA FAZLA HABER OKU