Bilim insanları bir ilke imza attı: Uzayda et üretildi

İsrailli firma Uluslararası Uzay İstasyonu’nda sığır hücresi kültürü oluşturdu

Uluslararası Uzay İstasyonu’nda yer alan sığır hücrelerin 3 boyutlu biyo-yazıcıyla çoğaltılması sonucunda küçük ölçekli kas dokuları üretildi (Nasa)

İsrailli gıda teknolojisi şirketi Aleph Farms, Uluslararası Uzay İstasyonu’ndaki (UUİ) laboratuvarda, doğal kaynaklardan yaklaşık 400 kilometre uzakta et üretmeyi başardı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Dünya’da toplanıp uzaya taşınan sığır hücreleri, 3 boyutlu biyo-yazıcı aracılığıyla çoğaltıldı ve kas dokusu oluşturuldu. Yöntem, sığır vücudundaki kas dokusunun onarılmasını sağlayan doğal sürecin taklit edilmesine dayanıyor.

26 Eylül’de, uzay istasyonunun Rus bölümünde gerçekleştirilen deneyde kontrollü düşük yerçekimi koşullarında, küçük ölçekli kas dokuları birleştirildi. Gelecekte bu yöntem uzay istasyonunda yaşayan kişilere gıda sağlamak için kullanılabilir.

Bu gelişme aynı zamanda, insanlara besiciliğin yarattığı çevresel ve ekonomik sıkıntılar olmaksızın gerçek et sağlamayı amaçlayan üretim sektörü için de büyük bir adım.

Aleph Farms’ın genel müdürü Didier Toubia “Et kültürünün her zaman, her yerde, her koşulda üretilebileceğini kanıtlıyoruz” diye konuştu:

Gıdaya ihtiyaç duyan nüfusa, yakınında ve ihtiyaç anında yiyecek üretebileceğimiz güçlü bir çözüm sunma olasılığımız var.

Guardian’da yer alan habere göre, “Uzayda bir kilogram et üretmek için 10-15 bin litre suya ulaşma şansımız yok” diyen Toubia, sözlerini şöyle noktaladı:

Bu ortak deney, gelecek nesillere gıda güvencesi sağlayıp bu esnada doğal kaynaklarımızı koruma hayalini gerçekleştirmek için büyük bir adım.

Son bilimsel araştırmalara göre sera gazı salımını azaltmak ve iklim değişikliği tehlikesini savuşturmak için et tüketiminin önemli ölçüde azaltılması gerekiyor. Bu araştırmalardan biri, bireylerin çevreye verdiği hasarı azaltmak için yapabileceği en büyük ve en etkili şeyin et ve süt ürünlerinin tüketimini azaltmak olduğuna işaret ediyor.

 

Independent Türkçe için derleyen: Noyan Öztürk

DAHA FAZLA HABER OKU