Siyasetin kurt ismi, CHP’nin duayeni Ali Topuz vefat etti

İsmet İnönü döneminden başlayarak CHP’nin her kademesinde görev yapan Türk siyasetinin deneyimli isimlerinden eski bakan Ali Topuz yaşamını yitirdi

Fotoğraf: AA

CHP’nin duayen isimlerinden, deneyimli siyasetçi  Ali Topuz, 87 yaşında yaşama gözlerini yumdu.

Kıbrıs’ta beyin kanaması geçirmişti

Topuz, geçtiğimiz 8 Şubat 2019 tarihinde bulunduğu Kıbrıs’ın Girne şehrinde beyin kanaması geçirmişti. İstanbul’da özel bir hasteneye sevkedilen Topuz’un o günden beri tedavisi sürüyordu.

67 yıldan beri CHP üyesi olan Topuz’un vefat ettiğini CHP milletvekilleri sosyal medya hesaplarından yaptıkları paylaşımlarla duyurdular.

CHP’de her kademede görev yaptı

1932 yılında Rize’nin Çayeli ilçesinde doğan Topuz, İstanbul Teknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesi’ni bitirdikten sonra serbest mimarlık yapmıştı. Bir çok STK’da görev alan ya da kurucu üyesi olan Topuz, CHP’ye 1952 yılında üye olarak adım atmıştı.

İnönü’nün son, Ecevit’in ilk İstanbul il başkanıydı

Aktif siyasete de atılan Topuz, CHP’de neredeyse her kademede görev yaptı. 1972 yılında siyaseti bırakan Atatürk’ün silah arkadaşı İsmet İnönü’nün son İstanbul il başkanı olan Topuz, CHP liderliğini İnönü’den alan Bülent Ecevit’in de ilk İstanbul il başkanı olmuştu.

Kıbrıs Harekatı’na onay veren kabinedeydi

Siyaset hayatı boyunca altı dönem milletvekili seçilen Topuz, 1974 yılında Kıbrıs Barış Harekatı’na onay veren CHP – MSP koalisyon hükümetinde İmar ve İskan Bakanlığı, 1978 yılındaki CHP hükümetinde ise Köyişleri ve Kooperatifler Bakanı olarak da görev yapmıştı.

CHP’nin Meclis dışında kaldığı dönemde İstanbul il başkanı oldu

Topuz, CHP’nin 1999 seçimlerinde baraj altında kaldığı dönemde 2000 yılında CHP’nin İstanbul İl Başkanlığı’nı üstlenerek en yaşlı il başkanları arasında da yerini almıştı.Topuz son olarak 22 Temmuz 2007 Genel Seçimleri’nde CHP’ den İstanbul milletvekili seçilmişti.

Muhaliflerince “Hokus Pokus Ali Topuz” diye anılıyordu

Uzun yıllar boyunca CHP’nin gerek iç işleyişine gerekse genel politikasına yön veren isimler arasında yer alan Topuz, muhaliflerince siyasetteki becerisinden ve kurnazlığından dolayı kimi parti için muhaliflerince ve CHP karşıtlarınca “Hokus Pokus Ali Topuz” adıyla da anılmıştı.

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU