ABD 3 Türk bakanı yaptırım listesine aldı

Yaptırım listesinde Milli Savunma Bakanlığı ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı da var

Kolaj: Independent Türkçe

ABD Başkanı Donald Trump'ın Türkiye'ye yönelik yaptırımları içeren başkanlık kararnamesini imzalayacağını açıklamasının ardından Hazine Bakanlığı, iki bakanlık ve üç bakanın yaptırım listesine alındığını duyurdu.

ABD Hazine Bakanlığı, Türkiye'nin "Barış Pınarı Harekatı" kapsamında Suriye'ye yönelik operasyonuna ilişkin yaptırım kararlarını duyurdu.

Açıklamada, Türkiye'nin operasyonunun IŞİD'le mücadeleyi tehlikeye attığı ve bölgede istikrarsızlığa neden olabileceği ileri sürüldü.

Bakanlık açıklamasında, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ve Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez'in yaptırım listesine alındığı bildirildi. Milli Savunma Bakanlığı ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığının da yaptırım listesine eklendiği kaydedildi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

ABD Hazine Bakanlığı'nın açıklamasında "Bu bakanlık ve yetkililerin belirlenmesi, Türk hükümetinin bölgenin barışı, güvenliğini ve istikrarını daha da bozan eylemlerinin bir sonucudur. Gerekirse ilave yaptırımlar uygulamaya hazırız" denildi.

Buna göre yaptırım listesine eklenen kişi ve kurumların varsa ABD'deki mal varlıkları dondurulurken bu kişi ve kurumların ABD ile finansal işlemler yapmalarının da engellendiği belirtildi.

Pompeo'dan açıklama

Türkiye'ye karşı yaptırımlarla ilgili ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo'dan da bir açıklama geldi. Pompeo, Trump'ın imzaladığı yaptırım kararnamesinin, ABD Maliye Bakanlığı ve Dışişleri Bakanlığı'na Suriye'deki eylemlerinden dolayı kişiler, kurumlar ve Türk hükümetiyle işbirliği yapanlara karşı yaptırımları değerlendirme ve uygulama yetkisi tanıdığını kaydetti.

Pompeo, ''Başkan'ın açıkça ortaya koyduğu gibi, Türkiye'nin Suriye'nin kuzeydoğusundaki adımları IŞİD'le mücadeleye ciddi ölçüde zarar veriyor ve tüm bölgenin güvenliğini tehdit ediyor. Türkiye'nin operasyonu devam ederse, giderek etkisin arttıran ve ürkütücü bir insani krizi tırmandıracak ve potansiyel anlamda felaket sonuçlar yaratacak. Bu kararname altında daha fazla yaptırımların acısını yaşamamak için Türkiye Suriye'nin kuzeydoğusundaki tek taraflı saldırısına derhal son vermeli ve ABD'yle diyaloga geri dönmeli'' ifadesini kullandı.

 

Independent Türkçe, Ajanslar

DAHA FAZLA HABER OKU