Almanya, vatandaşı olan IŞİD üyelerini istemiyor

Almanya, IŞİD’e katılan vatandaşlarının ülkeye gelmesine sıcak bakmıyor. İçişleri Bakanlığı Sözcüsü Steve Alter, 'IŞİD savaşçılarının, Almanya'ya kontrolsüz gelmesini engellemek lazım’ dedi

Suriye'de IŞİD üyelerinin tutulduğu El Hol kampı / Fotoğraf: Reuters 

Almanya İçişleri Bakanlığı Sözcüsü Steve Alter, Berlin'de düzenlediği basın toplantısında, Alman vatandaşı IŞİD üyelerinin ülkeye geri alınması konusunda açıklamalarda bulundu. Suriye'nin kuzeyindeki Alman vatandaşı IŞİD’lilerrin geri alınmasına ilişkin özel çaba sarf etmeyeceklerini belirten Alter, vatandaşları olan IŞİD üyelerinin ülke sınırına gelmesi durumunda ise ayrı güvenlik bir güvenlik  mekanizmasının devreye gireceğini söyledi.

'Halkımıza ve değerler sistemimize karşı savaşmak için ülkeden ayrıldılar'

Alman vatandaşlarının sınıra gelmeleri durumunda geri çeviremeyeceklerini aktaran Alter, bu konudaki tutumun ise 3 maddede toparlanabileceğini söyledi:

Birincisi, genel bir alınma olmaz ancak her bir duruma ayrı ayrı karar verilmesi lazım. İkincisi, alacağımız kişinin kimliği hiçbir şüphe olmadan belli olacak. Üçüncüsü, Almanya'nın kabul ettiği kişi, buradaki topluma bir tehdit oluşturmayacak. Özellikle üçüncü madde konusunda, bu insanlar, halkımıza ve değerler sistemimize karşı savaşmak için ülkeden ayrıldılar.

Alter, IŞİD üyelerinin ülkeleri geri dönüşü için ise şunları söyledi:

Bu IŞİD savaşçılarının, Avrupa'ya veya Almanya'ya doğru kontrolsüz gelmesini engellemek lazım. Bu konuda, Schengen bölgesinin dış sınırlarında sistematik sınır kontrolleri yapılıyor. Sınırı geçen herkes kontrol ediliyor.

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU