Alamos Gold'un ruhsatı yenilenmedi, Kaz Dağları’ndaki faaliyetleri askıya alındı

Alamos Gold'un madencilik ruhsatının yenilenmemesinin ardından, maden sahasındaki ilk üretim için planlanan 2020 tarihi de 2021'e çekildi

Fotoğraf: Twitter

Kaz Dağları yakınlarındaki Kirazlı bölgesinde maden çalışmalarına başlayan Kanadalı şirket Alamos Gold’un inşaat faaliyetleri askıya alındı.

Şirketin resmi internet yer alan bilgiye göre Alamos Gold Şirketi bugün yaptığı açıklamayla 13 Ekim 2019 tarihinde sona eren ruhsatının yenilenmesini beklerken, Kaz Dağları’ndaki faaliyetlerini askıya aldığını duyurdu. 

Kanadalı şirket, madencilik ruhsatının iptal edilmediğinin fakat ruhsatı yenilenene kadar başka inşaat faaliyeti yürütemeyeceğini söyledi:

13 Ekim 2019’da sona eren Türkiye’deki madencilik imtiyazlarının yenilenmesini beklemek için Kirazlı projesindeki tüm inşaat faaliyetlerini askıya almıştır. 

Ancak şirketin maden imtiyazları iptal edilmediği gibi ruhsat bitim tarihinden sonraki süreçte yenilebilir. Yenileme olana kadar bölgede hiçbir inşaat faaliyeti tamamlanamayacak.

Şirket, ruhsatın yenilenmesi için tüm yasal gereklilikleri ve şartları yerine getirmiş, yenilemenin ruhsat bitim tarihine kadar gerçekleşmesini beklemiştir.


2020 tarihi de ertelendi

Yerel kurumların projeye destek verdiğinin altının çizildiği açıklamada “Şirket, inşaat faaliyetlerinin yeniden başlatılmasına olanak sağlayacak maden imtiyazlarının yenilenmesini güvence altına almak için Türkiye Enerji ve Tabii Kaynaklar Departmanı ile birlikte çalışmaktadır” denildi. 

Açıklamada, yenilemenin Mart 2019’da “çalışma iznini” veren hükümet birimleri tarafından yapılması gerektiği hatırlatıldı. 

Alamos Gold, açıklamasında “Ruhsat yenilemedeki belirsiz zamanlama nedeniyle Kirazlı’daki maden üretimi için en başta belirlenen ‘2020 sonu’ tarihi ertelenmiştir” denildi. Konuyla ilgili yeni inşaat planlaması ve bütçenin şirket tarafından duyurulacağı söylendi. 

Kaz Dağları'ndaki projeyi yürüten Doğu Biga Madencilik'in sosyal medya hesabı üzerinden yapılan paylaşımla, Kirazlı Altın Madeni Projesi'nin 2021 yılında faaliyete geçeceği kaydedildi.

 

Kaz Dağları'ndaki proje

Kirazlı Altın Madeni Projesi, 2012'de Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'ndan ÇED olumlu raporu aldı. Danıştay 2014'te 'ÇED olumlu' kararını iptal etti. Alamos Gold'un yerli taşeronu Doğu Biga Madencilik, Danıştay süreci tamamlanmadan Valiliğin 'Gayrisıhhî Müessese' iznini imzalamasıyla çalışmaya başladı.

Orman Müdürlüğü de ağaç kesimine izin verdi. Projenin 2012'de onaylanan Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) raporuna göre 45 bin 650 ağacın kesilmesi öngörülüyordu.

TEMA Vakfı tarafından yapılan araştırmada, kesilen ağaç sayısının ÇED raporunda belirtilenin yaklaşık dört katı olduğu belirlendi. Şirketin Ağı Dağı ve Çamyurt ile birlikte toplam üç bölgede arama ruhsatı bulunuyor. Bu üç alanın toplamı 3 bin 500 hektara denk geliyor.

Kanadalı Alamos Gold'un, Türkiye, Kuzey Amerika, Kanada ve Meksika'da maden projeleri bulunuyor. Şirketin 31 Temmuz'da açıkladığı finansal sonuçlarına göre ise yılın ilk yarısında net kârı 23.6 milyon dolara ulaştı.


Independent Türkçe 

DAHA FAZLA HABER OKU