Joseph Antoine Ferdinand Plateau: "Sinemanın babası" diye bilinen Belçikalı fizikçi kimdir?

Dahi çocuk büyüyecek ve modern sinema için yolu açacaktı

Google, Belçikalı fizikçi Joseph Plateau’nun doğum gününü kutluyor (Google)

Google, bir zamanlar “sinemanın babası” diye betimlenen Belçikalı fizikçi Joseph Antoine Ferdinand Plateau’nun 218. doğum gününü kutluyor.

Peki Plateau kimdi ve bu şanlı unvanı nasıl kazandı?

Çiçek resimlerinde uzmanlaşmış bir ressamın oğlu olan Plateau 1801’de Brüksel’de doğdu.

Damadı ve biyografi yazarı Gustaaf Van der Mensbrugghe tarafından "genç "deha" diye tanımlanan Plateau erken yaşta fiziğe büyük ilgi duydu ve daha okuldayken çeşitli aletler icat etmeye başladı.

Başlangıçta hukuk okumasına rağmen Plateau deneylerine evde devam etti (Van der Mensbrugghe’e göre bu, mobilyalarının zarar görmesine ve bir keresinde neredeyse toksik gazla zehirlenmesine sebep olan bir maceraydı).

Sonunda akademik odağını bilime kaydıran Plateau’nun doktora tezi hem bilimde hem de sanatta dönüm noktası olacak bir an için zemin oluşturdu.

1829’daki tezinde görüntülerin retinada nasıl oluştuğuna odaklandı ve tam renkleri, süreyi ve yoğunluğu detaylandırdı.

Üç yıl sonra bu araştırmayı, ilk hareketli görüntüyü oluşturmak için kullandı ve fenakistiskop diye bilinen aleti yarattı.

 

 

Fenakitoskop birinde küçük pencereler, diğerinde de dansçı görüntüleri olan ve zıt yönlerde dönen iki diskten oluşan bir aletti.

Google “İki daire de tam olarak doğru hızda döndürüldüğünde görüntüler birleşiyormuş gibi görünüyor ve dansçının hareket etiği ilüzyonunu yaratıyordu” diye yazdı.

Fenakitoskop Avrupa’da yaygın olarak satıldı ve daha sonra Eadweard Muybridge at resimlerini kullanarak, aletin muhtemelen ilk stop motion örneğini veren popüler bir çeşidini yarattı.

Plateau’nun buluşu aslında modern sinemanın yolunu açarken, ışığa ve görüntüye düşkünlüğü belki de görme duyusuna mal oldu.

Söylentilere göre fizikçi, ışığın retina üzerindeki etkilerini daha iyi anlayabilmek için gözlerini 25 saniyeliğine güneşe diktiği bir deney yaptı.

Fizikçinin, görme kaybı için bu deneyi suçladığı söyleniyor ama başkaları, aslında kronik üveitten muzdarip olabileceğini düşünüyor.

Öte yandan görme kaybı Plateau’nun bilimsel çalışmalarını durdurmadı. Fizikçi, yüzey gerilimi alanı (sıvıların mümkün olan en küçük yüzey alanına çekilme eğilimini keşfetti) dahil olmak üzere önemli buluşlar yapmaya devam etti.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news

Independent Türkçe için çeviren: Ata Türkoğlu

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU