Erdoğan: Barış Pınarı Harekatı'yla en az 1974'teki Kıbrıs Barış Harekatı kadar hayati önemde bir adım attık

Bakü’deki Türk İş Konseyi’nde konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Operasyonun Kürtleri hedef aldığı iddiası yalan ve iftira, bizim işimiz teröristlerle" ifadelerini kullandı. Erdoğan, harekata karşı çıkan AB ve Arap Ligi'ne de tepki gösterdi

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Başladığımız işi muhakkak bitireceğiz / Fotoğraf: AA

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Azerbaycan'ın başkenti Bakü'de düzenlenen Dünya Türk İş Konseyi'nde bir konuşma gerçekleştirdi.

9 Ekim'de Suriye'nin kuzeyinde YPG ve IŞİD'e karşı başlatılan Barış Pınarı Harekatı'na ilişkin bilgi veren Erdoğan, "Suriye'nin kuzeyindeki terör bataklığı kurutulmadan ne ülkemiz, ne bölgemiz, ne de Suriye halkı huzura kavuşacaktır" dedi.

"DEAŞ’la mücadele bahanesiyle terör örgütünün 30 bin TIR silahla donatıldığını gördük"

"Müttefiklerimizin ve dost bildiğimiz ülkelerin türlü ayak oyunlarına şahit olduk" diyen Erdoğan, Türkiye'nin operasyonuna karşı çıkanlara seslendi:

DEAŞ'tan FETÖ'süne, PKK'sından El Kaide'sine kadar dünyanın en kalleş terör örgütlerinin hedefi olmuş, terör eylemlerine on binlerce vatandaşını kurban vermiş bir ülkeyiz.

Dolayısıyla terörün acısını en iyi bilen milletlerden biriyiz. DEAŞ’la mücadele bahanesiyle terör örgütünün 30 bin TIR silahla donatıldığını gördük. Soykırımcı ve vahşi bir terör örgütünün 30 bin silah ve mühimmatla donatıldığını gördük.


Cumhurbaşkanı, Barış Pınarı Harekatı’nın amacını "Suriye’nin kuzeyini, özellikle bu PKK’nın yan unsurları durumunda olan PYD/YPG ve DEAŞ terör örgütlerinden temizlemek ve orayı gerçek sahiplerine teslim etmektir" diyerek açıkladı. 

Erdoğan'dan AB ve Arap Ligi'ne tepki

Türkiye'nin çifte standart ve tutarsızlığa maruz kaldığını savunan Erdoğan, Barış Pınarı Harekatı'na karşı çıkan Avrupa Birliği ve Arap Ligi'ne de şu sözlerle seslendi:

Terörle mücadele konusunda Suriye krizindeki kadar çifte standarda, tutarsızlığa maruz kalmadık. Suriye'yi Arap Ligi'nden çıkaranlar, bu operasyon sebebiyle yeniden Suriye'yi Arap Ligi'ne alma adımını atıyorlar. Bu ne menem iştir?

Türkiye NATO'nun üyesi mi, üyesi. Avrupa Birliği ülkelerinin hemen hemen tamamına yakını NATO'nun üyesi mi, üyesi. Peki ne zamandan beri terör örgütleri NATO üyesine karşı savunulur hale geldi?


"Terör örgütünün bir sözde siyasi organizması var, onun haricinde milletimiz şuanda yek vücut halinde"

Suriye'den Türkiye'ye 700'ün üzerinde havan saldırısı gerçekleştirildiğini belirten Erdoğan, "18 şehit verdik" dedi: 

Terör örgütlerine ve onların yularını elinde tutan şer odaklarına rağmen, terörü kaynağında yok etme irademizi asla sekteye uğratmadık. 700’ü aşkın havan topu bizim ülkemize, ilçeleirize atıldı. 18 şehidimiz, 200’e yakın yaralımız var. Sadece terör örgütünün bir sözde siyasi organizması var, onun haricinde milletimiz şuanda yek vücut halinde.


Cumhurbaşkanı Erdoğan, operasyona tepkilerin amacının güçlenen Türkiye'nin önünü kesmek olduğunu savundu: 

Bunlar hala 'PKK değil' gibi ifadeler kullanıyorlar. Ya siz bizi ne zannediyorsunuz? Bütün gerçekleri biz istihbarat örgütlerimizle her şeyiyle tepeden tırnağa gayet iyi biliyoruz. Ama siz inadına bunu yapıyorsunuz. Niye güçlenen bir Türkiye karşısında böyle bir adım atıyorsunuz? İşte onun için biz bu attığımız adımdan vazgeçmeyeceğiz, ne derseniz deyin. Arap kardeşlerimiz Suriye'den varil bombalarından kaçtı. Şu anda onlara biz bakıyoruz, bir kardeşlik görevi olarak bunu yapıyoruz. Peki bir kuruş destek mi verdiniz, bunun için? Elinizi mi uzattınız? Yok. Şimdi kalkmışsınız Türkiye'yle ilgili ileri geri kendinize göre bazı kararlar alıyorsunuz. Alsanız ne yazar, almasanız ne yazar?


"Türk dünyası ne kadar güçlü olursa Türk diasporası da geleceğe o kadar güvenle bakacaktır"

Erdoğan, Türkiye'ye karşı yaptırım hazırlığında olan ülkelere de sert çıktı:

Arap kardeşlerimiz Suriye'den varil bombalarından kaçtı. Şu anda onlara biz bakıyoruz, bir kardeşlik görevi olarak bunu yapıyoruz. Peki bir kuruş destek mi verdiniz, bunun için? Elinizi mi uzattınız? Yok. Şimdi kalkmışsınız Türkiye'yle ilgili ileri geri kendinize göre bazı kararlar alıyorsunuz. Alsanız ne yazar, almasanız ne yazar?


"Bizim işimiz teröristlerle"

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye'nin operasyonunun Kürtleri hedef aldığı iddialarına da şu sözlerle yanıt verdi:

Barış Pınarı Harekatı'nın Kürtleri hedef aldığı, DEAŞ'le mücadeleyi zaafa uğratacağı, demografik yapıyı değiştireceği, siyasi çözümü tıkayacağını söyleyenlere şunu söylüyorum; iddialarınızın hepsi yalan, iftira ve bühtandır, bizim işimiz teröristlerledir.


​​​​​​​Erdoğan konuışmasında KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı'nın Barış Pınarı Harekatı'na ilişkin sözlerine de yanıt verdi. Türkiye'nin Barış Pınarı Harekatı'yla en az 1974'teki Kıbrıs Barış Harekatı kadar önemli bir adım attığını belirten Cumhurbaşkanı, operasyonun devam edeceğini söyledi ve ekledi:

Başladığımız işi bitireceğiz. Bir kere yükselen bayrak bir daha inmez.

 

Independent Türkçe, AA

DAHA FAZLA HABER OKU