Keçiören’de 'A Takımı’ söylentileri yeniden hortladı!

Keçiören’de yaşanan bir olay 1990’larda ilçede isimleri şiddet ve belediye ile anılan ‘A Takımı’nın döndüğü iddialarını tetikledi. Belediye iddiaları yalanlarken bazı ilçe sakinleri, geceleri ahlak bekçiliğine soyunan kişilerin dolaştığını öne sürüyor

Fotoğraf: Keçiören Belediyesi

ABD yapımı “A Takımı” adlı dizi yıllar boyunca dünyanın bir çok yerinde milyonlarca insanı ekran başına kilitlemişti.

Zor durumdaki insanlara yardıma koşan dört eski askerin hikayesinin anlatıldığı A Takımı, Türkiye’de esrarengiz bir yapıya da isim babası olmuştu.

A Takımı’nın adı 1990’larda olaylarla ve bir cinayetle anılmıştı

İddialara göre Ankara Keçiören’de 1994’teki yerel seçimlerin ardından MHP'den belediye başkanı seçilen Turgut Altınok, belediyeye bağlı, resmi olmayan “A Takımı” adlı bir grup oluşturmuştu.

Ağırlıklı olarak ülkücülerden oluştuğu iddia edilen bu kişilerle Keçiören’in sol görüşlülerin yoğun olduğu kimi gecekondu bölgelerinde gerilim yaşanmıştı.

Söz konusu gerilimin sonucu olarak 1995 yılında Keçiören’in Ovacık Mahallesi’nde belediye çalışanı olduğu iddia edilen bir grup ile mahalleli arasında yaşanan gerginlikte Erdal Yıldırım adlı sol görüşlü bir genç vurularak öldürülmüştü. Yıldırım’ın faillerinin A Takımı üyeleri olduğu iddia edilmişti.

turgutaltınok.jpg
Keçiören Belediye Başkanı Turgut Altınok / Fotoğraf: Keçiören Belediyesi

 

Altınok yeniden seçilince söylentiler yine başladı

O dönemde medyada geniş yer bulan A Takımı’yla ilgili iddialar 2010'da bir kez daha gündeme gelse bile son yıllarda unutulmuştu. Taa ki yakın zamana kadar. 1990’larda A Takımı’nı kurduğu iddia edilen Turgut Altınok, geçtiğimiz 31 Mart seçimlerinin ardından tekrar belediye başkanı seçildi. Altınok’un seçilmesinin ardından Keçiören’de yine kimi olayların ardından “A Takımı” söylentileri başladı.

Parktaki çatışmada vurulanlar A Takımı üyesi miydi?

İlk söylenti geçen Ağustos ayında yaşanan bir çatışmanın ardından başladı. İlçede bulunan Yunus Emre Parkı’nda oturan gençlerle kendilerini uyaran bir grup arasında başlayan tartışma, uyaran gruptan üç kişinin vurularak yaralanmasıyla sonuçlanan bir çatışmaya dönüştü. Aynı olayda yoldan geçen bir vatandaş da yaralandı.

Vurulan kişilerin asayişi sağlamak, ahlaksızlığı önlemek, alkol ve uyuşturucu kullanımını önlemek amacıyla tekrar kurulduğu iddia edilen A Takımı üyesi olduğu öne sürüldü.

ardapolat2.jpg
Arda Polat, A Takımı'nca darp edildiğini iddia ediyor / Görsel: Twitter

 

A Takımı’nca dövüldüğünü iddia etti

Son olarak Arda Polat adlı bir kişi sosyal medyadan yaptığı paylaşımlarda A Takımı üyesi olduğunu iddia ettiği kişilerce dövüldüğünü iddia etti. Fotoğraflarını da paylaşan Polat, yaşadığı olayı ve iddialarını şöyle anlattı:

Herkese merhaba. Sizlere 12 Ekim 2019 tarihinde kız arkadaşımla beraber başımdan geçen inanması güç bir olayı paylaşacağım. Olayın yayılması ve başka insanların başına gelmemesi için bir sonuca ulaşmasa da sessiz kalmak istemiyorum.

Akşam saat 7 bucuk civarı kız arkadaşımla beraber alışveriş yapmak icin Keçiören girisindeki Çağdaş market, bir düğün salonu ve botanik parkının olduğu alandaki otoparka aracımı parkettim. Ne yapacağımıza karar vermek için konuşurken 4-5 dakika bile geçmeden bir araç hızla gelip yanımızda durdu ve daha sonra iki adam ellerinde telsizler ve bellerinde silahlar ile sert bir şekilde cama vurup aşağı in diye bağırmaya başladılar. Polis olduklarını düşünüp inmek için kapıyı açar açmaz bir anda küfür etmeye ve beni darp etmeye başladılar....

Ne olduğunu bile sormadan ve herhangi bir açıklama yapmama fırsat vermeden sorgusuz sualsiz tekme tokat vurmaya ve küfretmeye başladılar. Yanımda şok olan kız arkadaşım polisi arıyacağım dediğinde onu da arabadan çıkarıp tehdit ettiler aratmadılar...

ardapolat1.jpg
Arda Polat, kendine saldıranların bulunmasını istiyor / Fotoğraf:Twitter

 

Polat: “Bizi dövenlerin A Takımı olduğunu öğrendik!”

Daha sonra benim, kız arkadaşımın ve araba plakamın fotoğrafını çekerek bizi bir daha buralarda görmek istemediklerini, görürlerse daha kötü yapacaklarını söyleyerek tehdit ettiler. Ve hızla ayrıldılar. Ben de o an ki panik ile ordan uzaklasıp kız arkadaşımı eve bıraktım...

Daha sonra arkadaşlarımla ve ailemle durumu paylaştığımda bu insanların Keçiören Belediyesi tarafından görevlendirilen, halk arasında ‘A takımı’ olarak bilinen, Keçiören içinde düzeni sağlamak amacıyla ahlak bekçiliğine bürünen tehlikeli insanlar olduğunu öğrendik..

Olaydan sonra hemen hastaneye gidip darp raporu aldım ve sonra karakola gidip şikayetçi olduk.

Çevremdeki insanlarla konuştukca başkalarının başına da benzer olaylar geldiğini, sokakta içki içeni, parkta taşkınlık yapanı, kız arkadaşıyla geçeni hep aynı şekilde tehdit ve darp ettiklerini duydum. İnternette araştırdıkça da bir ton şikayet ve daha kötü hikayeler okudum.

Bu saçmalığa acilen bir son verilmeli ve başkalarının da basına böyle seyler gelmemeli artık. Bu işin peşini bırakmayacağım.

Polat: Belediye görüşme talebimizi reddetti

Konuyla ilgili ulaştığımız Arda Polat, doktor olduğunu ve zorunlu görev yerini beklediğini belirterek, olayın ardından Keçiören Belediye yetkililerine ulaşmaya çalıştığını ancak reddedildiğini iddia etti.

Belediye reddetti görüşmeyi. Bilmemezlikten geliyor, 20 yıl öncesinin olayı diyorlar. Belediyeyi karalamak için yapıyormuşuz bizden şikayetçilermiş.

Polat olayın takipçisi olacağını Emniyet’e de başvurduğunu belirtti.

a takımı -birgün.jpg
Ağustos ayındaki bir olayın ardından A Takımı protesto edilmişti / Fotoğraf: Birgün Gazetesi

 

A Takımı seçimden sonra kuruldu ama hemen geri çekildi iddiası

Peki gerçekten de Keçiören’de A Takımı yeniden aktifleşti mi? Yoksa sadece söylentiden mi ibaret?

Independent Türkçe’nin sorularını cevaplandıran CHP Keçiören İlçe Başkanı Kubilay Oskay, 31 Mart seçimlerinin ardından A Takımı’nın yeniden kurulduğu iddialarını duyduklarını belirterek şunları söyledi:

Ancak geçtiğimiz günlerde yaşanan bir olaydan dolayı grubun geri çekildiği öne sürülüyor. Son olayla bir ilgileri var mı bilemiyoruz. Geçmişte de böyle bir grup kurulmuştu. Park ve bahçelerde dolaşan lümpen takımından mafyavari insanlardı.

Oskay, son olayın A Takımı'ndan kaynaklı olup olmadığını bilmediğini de söyledi.

“Geceleri sokakta ahlak bekçiliğine soyunanların olduğu iddia ediliyor!”

Kendisi de Keçiören’de yaşayan Halkevleri üyesi Aysun Gençtanır ise A Takımı’nın yeniden kurulduğuna dair kesin bir kanıtı bu aşamada iddia edemeyeceklerini belirterek sözlerini şöyle devam ettirdi.

“Şu an net bir şey söylemek zor. Dediğim gibi geçmiş deneyimden dolayı böyle bir organizasyon yeniden de ortaya çıkmış da olabilir. Ancak varlığı veya yokluğu yaşandıkça ortaya çıkacaktır. Buna karşın geceleri sokağa çıkanlar bir takım insanların araçlarla sokaklarda dolaştığını ve insanları izlediğine bir nevi ahlak bekçiliğine soyunduklarına dair iddialar paylaşıyorlar. Yine bazı gençler arasında parklarda otururken kendilerini ‘Düzgün otur’ diye sertçe uyaran kişilerin olduğu, bu kişilerin A Takımı olduğu iddialarını duyuyoruz. Yakın zamanda Keçiören’de iki insan birbirini vurdu. Bu olayda da A Takımı iddiaları ortaya atıldı”

Gece bekçileri A Takımı’yla mı karıştırılıyor?

Gençtanır, Keçiören’in geçmişinde A Takımı deneyiminin olmasından dolayı bu tür söylentilerin daha çabuk yer bulabildiğini belirterek, bir takım insanların da son dönemde sayıları artan gece bekçilerini A Takımı’yla karıştırabileceğini de söyledi. Gençtanır sözlerini şöyle tamamladı:

Altınok, seçildikten sonra Keçiören’de Alevi ve solcuların yoğun olduğu dernekleri ve merkezleri ziyaret ederek geçmişte kendisiyle irtibatlandırılan A Takımı benzeri olaylara izin vermeyeceğini söylemişti. İddiaların doğruluğunu anlamak için zaman gerekiyor.

Keçiören Belediyesi: A Takımı diye bir yapılanmamız yok

Konuyla ilgili olarak görüşünü almak için ulaştığımız belediyeden yapılan resmi basın açıklamasında ise iddialar reddedilerek Polat’a karşı sorular yöneltildi.

12 Ekim 2019 tarihinde Keçiören girişindeki Fatih Caddesi’nde bulunan otoparkta "Arda Polat" isminde kendi tanımlamasıyla “doktor” olan şahsın yaşadığını iddia ettiği olayda, “ellerinde telsizler ve bellerinde silahlar” şeklinde yapılan tanımlamanın dışında herhangi bir eşkâl belirtilmediği görülmektedir. Kendisinin bu kişilerin belediye personeli olduğuna dair kanısının nereden ileri geldiği ise bilinmemektedir. Olayın görgü tanıkları yok mudur?, Eşkâl tanımlamasını sadece "elinde telsiz, belinde silah" olarak mı yapmıştır? Kimlik sormamış mıdır? Belediye personeli olduğu bilgisine nereden ulaşmıştır? Neden Belediyemize herhangi bir başvuruda bulunulmamıştır? Bu soruların cevapları, olayın aydınlatılmasında ve tarafımızla bir ilgisinin bulunmadığı gerçeğinin anlaşılması noktasında önemlidir. Belediye personelimizden hiçbirinin vatandaşın huzuruna yönelik kaba, saldırgan bir tutumu olamaz. Silah taşıdığı iddiası ise gerçekten çok uzak bir iftiradır. Belediye personelimize dair yakışıksız ve mesnetsizce iddia edilen “A Takımı” şeklinde bir yapılanmamız ise bulunmamaktadır.

Belediye: Polat bize şikayette bulunmadı

Belediye açıklamasında Polat’ın iddiasına karşın kendilerine şu ana kadar yaptığı bir şikayetinin olmadığı da iddia edildi.

Belediyemize şu ana kadar yaptığı bir şikâyet söz konusu değildir. Emniyet güçlerine yapılan bir yasal başvuru varsa Polisimize de iddialarla ilgili yardımcı olunacağı bilinmelidir. Emniyet güçlerine yapılacak yasal bir başvuruda hemen sürece dâhil olacağımızı, gerçeklerin ortaya çıkması için elimizden geleni yapacağımızı bilgilerinize sunarız.

Belediye yetkilisi, “Söylentileri menfaati kesilenler çıkarıyor”

Konuyla ilgili sorularımızı yanıtlayan bir belediye yetkilisi de A Takımı söylentilerinin bilinçli çıkarıldığını öne sürdü.

Şu an ortaya atılan iddianın bir benzeri 2010’da da ortaya atılmıştı o zaman Turgut Bey yönetimde bile değildi. Yönetimi aldıktan sonra uzun zamandır belediyeye ait yerleri kendi mülküymüş gibi kullananların rantını kestik. Bu çevreler ilçede sorun varmış gibi bu söylentileri çıkararak insanların huzurunu kaçırıyorlar.

“Parklara hayvanla girilmez diyenleri araştırıyoruz”

Sokaklarda ahlak bekçiliğine soyunan insanların dolandığına dair iddiaları hatırlattığımız yetkili kendilerine birebir yansıyan bir durumun olmadığını ancak parklara hayvanlarıyla gelen insanları “Buraya hayvanla gelemezsiniz” diye uyaran insanlar olduğuna dair şikayetler aldıklarını bu kişilerin kim olduğunu tespit için zabıtayı görevlendirdiklerini kaydetti

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU