AB: Türkiye güvenlik kaygılarını askeri yolla değil diplomatik yollarla gidermeli

AB üyesi ülkelerin dışişleri bakanlarının toplantısının sonuç bildirgesinde, "AB Konseyi, Doğu Akdeniz'de yaşa dışı sondaj faaliyetlerinden sorumlu gerçek ve tüzel kişileri hedef alan kısıtlayıcı tedbirlerin devreye sokulması konusunda anlaştı" denildi

Fotoğraf: Reuters

Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkileri Konseyi'nde bir araya gelen ülke bakanları, Türkiye'nin başlattığı Barış Pınarı Harekatı ve Doğu Akdeniz'deki sondaj faaliyetleri hakkında açıklama yaptı.

AB'den yapılan açıklamada, Barış Pınarı Harekatı'yla ilgili şu değerlendirme yapıldı:

Türkiye, AB'nin çok önemli bir ortağı ve aynı zamanda Suriye krizinde ve bölgede kilit aktör. Türkiye'nin Suriye'nin kuzeydoğusundaki güvenlik kaygıları askeri yollarla değil, uluslararası insancıl hukuka uygun siyasi ve diplomatik yollarla giderilmeli.

Ayrıca, Avrupa Birliği Konseyi, Doğu Akdeniz'de yaşa dışı sondaj faaliyetlerinden sorumlu gerçek ve tüzel kişileri hedef alan kısıtlayıcı tedbirlerin devreye sokulması konusunda anlaştı. 

Toplantının sonuç bildirgesinde, "AB, Türkiye'nin tüm bölgede istikrar ve güvenliğe zarar veren askeri harekatını kınıyor." ifadesine yer verilirken, harekatın daha fazla sivile zarar vereceği savunuldu. 

Harekatın, Birleşmiş Milletler (BM) nezdinde yürütülen siyasi süreci zora soktuğu ifade edilen bildirgede, IŞİD Karşıtı Uluslararası Koalisyon'un kazanımlarını da tehlikeye attığı ifade edildi.

"IŞİD Karşıtı Uluslararası Koalisyon toplanmalı"

Bildirgede, IŞİD'in hem Avrupa hem de Türkiye'nin güvenliğini tehdit etmeye devam ettiğinin altı çizilerek "IŞİD Karşıtı Uluslararası Koalisyon bakanlar düzeyinde toplanarak mevcut durumda IŞİD ile mücadelenin nasıl sürdürüleceğini ele almalı" çağrısı yapıldı. 

Bazı AB üyesi ülkelerin Türkiye'ye silah ihracatını askıya aldığı anımsatılan bildirgede, AB Konseyi'nin ilgili çalışma grubunun bu hafta içinde üye ülkelerin tutumunu gözden geçirmek için toplanacağı duyuruldu. 

Bildirgede, "AB yerel halkların haklarının ihlal ya da göz ardı edildiği bölgelerde istikrar ve kalkınma yardımı sağlamayacaktır. AB, mevcut gelişmeler ışığında olası bir insani ve mülteci krizine cevap vermek için çabalarını sürdürecektir" açıklaması yapıldı. 

Doğu Akdeniz faaliyetleri

Üye ülke dışişleri bakanlarının Türkiye'nin Doğu Akdeniz’deki sondaj faaliyetleriyle ilgili yayımladığı diğer bir bildirgede ise "AB Konseyi, Doğu Akdeniz'de yaşa dışı sondaj faaliyetlerinden sorumlu gerçek ve tüzel kişileri hedef alan kısıtlayıcı tedbirlerin devreye sokulması konusunda anlaştı. AB Konseyi, bu konu hakkında AB Yüksek Temsilcisi ve AB Komisyonu'nu hızlı biçimde bir teklif sunması için çağrıda bulunuyor." ifadelerine yer verildi.

Independent Türkçe, AA

DAHA FAZLA HABER OKU