Türkiye Fransa deplasmanında; Fransa Dışişleri Bakanı maçı izlemeyecek

A Milli Futbol Takımı, EURO 2020 Elemeleri H Grubu 8. maçında Fransa'ya konuk oluyor. Karşılaşma öncesi Fransa'da ekstra güvenlik önlemleri alındı. 600 polis, 1400 güvenlik görevlisi Stade de France'ta görev alacak

Fotoğraf: AA

Türkiye Milli Futbol Takımı, 2020 Avrupa Futbol Şampiyonası (EURO 2020) Elemeleri H Grubu 8. karşılaşmasında bu akşam Fransa'ya konuk olacak. 

Başkent Paris'in 9 km kuzeyindeki Saint-Denis şehrinde yer alan Stade De France'ta saat 21.45'te başlayacak mücadeleyi Almanya Futbol Federasyonu'ndan Felix Brych yönetecek.

Karşılaşma gergin bir ortamda oynanacak

Türkiye'nin güney sınırında gerçekleştirilen "Barış Pınarı Harekatı" nedeniyle ay-yıldızlı futbolcuların Arnavutluk maçının uzatma dakikalarında gelen galibiyet golünün ardından verdikleri asker selamı, tartışmaları da beraberinde getirdi.

Fransız milletvekili Jean-Christophe Lagarde, hem Türkiye hem de milli futbolcular hakkında yaptığı açıklamada bu gece Fransa'yla oynayacağımız maçın iptal edilmesini istedi. 

Lagarde, resmi Twitter hesabından yaptığı paylaşımda "Bu asker selamıyla Türk futbol takımı, spor ile siyaseti birbirinden ayıran sınırı aşmıştır. Müttefikimiz olan Kürtlerin katliamını selamlayan bu oyucuları, Stade France'ta düzgün bir şekilde ağırlayamayız" ifadelerini kullandı.

UDI partisinin genel başkanı, #AnnulationMatchFranceTurquie (Fransa-Türkiye maçının iptali) etiketiyle paylaştığı bu mesajında Türkiye'yi katliam yapmakla suçladı. Lagarde'ın paylaşımı sosyal medyada büyük tepki çekti.

 

Fransız hükumetinden maç iptaliyle ilgili açıklama

Fransız hükumeti ise çıkan polemiklerin ardından konuyla ilgili olarak L'Equipe gazetesine yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı: 

Fransa-Türkiye maçı, Fransa hükumeti tarafından değil, ancak UEFA tarafından iptal edilebilir. Bizim için böyle bir mesele söz konusu değil. Bazı seçilmişler, sportif meselelerle ilgili bilgisizliklerinden ötürü bizim bu maçı iptal etme yetkimiz olduğunu düşünerek üzerimizde baskı yaratıyor. Oysa buna hakkımız yok. Ancak bir saldırı tehlikesi gibi majör faktörler oluşursa karşılaşmanın iptalini gündeme alabiliriz.

 

Türkiye-Cenk Tosun-AA.jpg
Milli futbolcuların Arnavutluk maçındaki gol sevinci / Fotoğraf: AA

 

UEFA'dan gol sevinciyle ilgili soruşturma iddialarına yalanlama

Arnavutluk maçının uzatma dakikalarında gelen galibiyet golünün ardından ay-yıldızlı futbolcuların gol sevinci olarak asker selamı vermelerinin ardından Avrupa Futbol Federasyonları Birliği'nin (UEFA) soruşturma başlatacağı iddia edilmişti.

UEFA, A Milli Futbol Takımı oyuncularının Arnavutluk maçındaki gol sevinciyle ilgili soruşturma başlatılacağı iddialarını yalanladı.

Konuyla ilgili açıklamada bulunan UEFA İletişim Direktörü Philip Townsend, "Cuma günkü maçla ilgili UEFA'nın herhangi bir yorumu olmamıştır" ifadesini kullandı. 

Açıklamada, yabancı basında yer alan ve UEFA yetkililerine atfen kullanılan yorumların hiçbirinin gerçeği yansıtmadığı vurgulandı. 

Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Yves Le Drian, daha önce katılmayı planladığı karşılaşmaya "Barış Pınarı Harekatı"nı gerekçe göstererek katılmama kararı aldığı belirtildi. 

Fransa Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, Türkiye'nin Suriye'nin Kuzeyinde gerçekleştirdiği Barış Pınarı Harekatı nedeniyle Dışişleri Bakanı Drian'ın Türk ve Fransız milli takımları arasında Stade de France'da oynanacak maça gitmeme kararı aldığı belirtildi. 

Bakanın daha önce tribünde olacağı açıklanmıştı.

Metin Külünk'ten provokasyon iddiası

Eski Ak Parti milletvekili Metin Külünk ise kişisel Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, Türkiye Milli Takımı kafilesine karşı provokasyon yapılacağı iddiasında bulunarak, şu ifadeleri kullandı: 

Fransız devletini uyarıyoruz. Bu akşam Türkiye ile Fransa arasında oynanacak maçta YPG/PKK’nın provokatif eylem yapacağı ve futbolcularımıza saldıracaklarını dair bilgiler ortalıkta dolaşıyor, yaşanacak olası olumsuzluklardan ve alınacak tedbirlerden Fransa sorumludur.

 

 

Milli maç İBB kent ekranlarından canlı yayınlanacak

Bu akşam saat 21.45’te başlayacak maç için İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nden sevindirici bir haber geldi. 

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Sözcüsü Murat Ongun, kişisel Twitter hesabından paylaştığı mesajda Fransa-Türkiye maçının belediyeye ait kent ekranlarından yayınlanacağını duyurdu.

Ongun'un açıklamaları şöyle: 

 

 

Noel Le Graet: Tribünlerden ıslık sesleri yükselirse milli marşın sesini daha fazla açacağız

Fransa Futbol Federasyonu Başkanı Noel Le Graet, karşılaşma öncesinde ekstra güvenlik önlemlerinin alındığını açıkladı. 

Konya'da oynanan grubun ilk maçında Fransa ulusal marşının ıslıklandığını hatırlatan Le Graet, Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) yetkilileriyle toplantı talep ettiğini belirterek, "Onlarla durumları görüşmek istedim. Oyuncular benzer bir duruma alışkın, ilk maçta da Türk taraftarların önünde oynamıştık. Oyuncularımız tüm maç boyunca ıslıklandı. Ayrıca, milli marşımız da ıslıklandı. Ancak, Stade de France'ta işlerin iyi gideceğini düşünüyorum. Kolay olmayacak elbette. Çünkü, Türk taraftarlar sayıca fazla olacak. Onlardan tek isteğimiz, milli marşımızı ıslıklamamaları olacak. Eğer, tribünlerden ıslık sesleri yükselirse milli marşın sesini daha fazla açacağız. Ayrıca, maçtan önce Türkçe anonslar yapılacak ve ricamız iletilecek" açıklamasında bulundu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Ekstra güvenlik önlemleri

Le Graet, Türkiye'nin düzenlediği "Barış Pınarı Harekatı" ile ilgili sorulan soruyu ise şöyle yanıtladı: 

Bu bir futbol maçı. Bence öyle de geçecek. Her iki takım da iddialı ve iyi futbol oynuyor. Bu konuda hiçbir endişem yok. Her türlü provokasyona karşı ekstra güvenlik önlemleri alındı.

Stadyumda 600 polisin görevlendirildiğini ayrıca 1400 güvenlik görevlisinin olacağını dile getiren Le Graet, "Bu maçı diğer maçlar gibi ele alıyoruz. Güvenlik görevlilerine güveniyorum" ifadelerini kullandı. 

Fransız file bekçisi Mandanda: Türk seyircilerin Fransızlarla aynı sayıda olacaklarını öğrendik

Tottenham kalecisi Hugo Lloris'in sakatlanmasının ardından  Fransa Milli Takımı'nın kalesini koruyan vSteve Mandanda, Türk futbolseverlerin maç biletlerine gösterdiği ilgiye yönelik açıklamalarda bulundu. 

Steve Mandanda, "Türkiye güçlü bir rakip ve onlarla evimizde oynayacağız. Kazanıp EURO 2020 biletini almak istiyoruz. İlginç bir maç olabilir çünkü ülkemizde, Stade de France’ta Türk seyircilerin vatandaşlarımızla aynı sayıda olacaklarını öğrendik” diye konuştu.

Clement Lenglet: Kendi evimizde bize düşmanmışız gibi mi davranacaklar?

Fransız savunma oyuncusu Clement Lenglet, karşılaşma öncesi açıklamalarda bulundu. Lenglet, tribünlerde yer alacak Türklerle ilgili olarak, şöyle konuştu: 

Kendi evimizde bize düşmanmışız gibi mi davranacaklar? Bence stadyumda en az 50 bin Fransız olacak. Eğer olmazsa buna karşın yapabileceğimiz bir şey yok. Bu maçı kazanacak şekilde hazırlanmaya devam edeceğiz.

Grupta geride kalan 7 maçta 6 galibiyet alan ve 1 mağlubiyet yaşayan ay-yıldızlı ekip, 18 puan ile lider durumda bulunuyor. Aynı puana sahip Fransa ikinci, 12 puanlı İzlanda ise üçüncü sırada yer alıyor. 

 

Independent Türkçe, Ajanslar

DAHA FAZLA HABER OKU