Nobel Ekonomi Ödülü, “küresel yoksullukla mücadelede yeni bir deneysel yaklaşım”a verildi

2019 yılının ekonomi dalındaki Nobel Ödülü, "küresel yoksullukla mücadele" üzerine araştırmalar yürüten MIT Profesörleri Esther Duflo ve Abhijit Banerjee ile Harvard Üniversitesi Profesörü Michael Kremer’a gitti

Fotoğraf: AFP

Nobel Ekonomi Ödülü, “küresel yoksulluk” üzerine yürüttükleri çalışmalar nedeniyle MIT Profesörleri Esther Duflo ve Abhijit Banerjee ile Harvard Üniversitesi Profesörü Michael Kremer’a verildi. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

1972 doğumlu Esther Duflo, Ekonomi Bilimleri’nde Nobel’e layık görülen en genç kişi oldu. Duflo ile birlikte bu ödül, ikinci kez bir kadına verildi. 

1895'te Alfred Nobel'in vasiyetiyle kurulan beş Nobel ödülünden biri olmayan, 1969’da İsveç Merkez Bankası’nın 300’ncü yıl dönümünde verilmeye başlanan ekonomi dalındaki ödülün bu yılki maddi değeri 9 milyon İsveç kronu, yani yaklaşık 915 bin dolar. 

Duflo, Banerjee ve Kremer’in çalışmalarının “küresel yoksullukla mücadeleye güvenilir yanıtlar bulan yeni bir yaklaşım getirdiğini” söyleyen Nobel Komitesi şu açıklamayı yaptı:

Araştırmacıların deney tabanlı yaklaşımı, son 20 yılda, ekonomideki gelişmelerde bir dönüşüm sağladı. 

Dünyada hâlâ 700 milyonun üzerinde insan olağanüstü düşük gelirlerle yaşıyorç Her yıl beş milyon çocuk beş yaşından önce yaşamını kaybediyor. Bu ölümlerin çoğu, ucuz ve basit önleyici tedavilerle engellenebilecek hastalıklardan kaynaklanıyor. 

Bu yılın Nobel Ödülü sahipler, küresel yoksullukla en iyi mücadele yöntemlerine güvenilir yanıtlar bulan yeni bir yaklaşım getirdi. Araştırmaları, konuyu daha küçük ve yönetilebilir sorulara bölüyor. Örneğin, çocuk sağlığını geliştirmek için en efektif önlemler… 


Ekonomi Bilimleri Profesörü Michael Kremer ve çalışma arkadaşlarının deney tabanlı bir yaklaşımın ne kadar güçlü olacağını 1990’ların ortasında gösterdiğini söyleyen Nobel Komitesi, akademisyenlerin Kenya’nın batısındaki saha araştırmalarında bir takım testlerle okullardaki gelişmeleri gösterdiklerini açıkladı. 

Kremer’in çalışmalarına benzer araştırmalar yürüten Abhijit Banerjee ve Esther Duflo’nun çalışmaları ise Hindistan’ı da kapsıyor. Sıklıkla bir arada da çalışan üç ismin çalışmaları için “Yöntemleri, kalkınma ekonomisini domine ediyor” ifadeleri kullanılıyor. 

Nobel Komitesi’nden yapılan açıklamada “Araştırmaların sonuçları yoksullukla mücadele kapasitemizi dramatik şekilde geliştirdi” denildi ve 5 milyondan fazla Hindistanlı çocuğun yürütülen sağlık programından faydalandığı ifade edildi. 

Independent Türkçe
 

DAHA FAZLA HABER OKU