Hukuk fakültelerinin hukukçu olmayan dekanları: İlahiyatçı da var, tıp doktoru da…

Prof. Kemal Gözler: Kendileri hâkim ve savcı olma ehliyetine sahip olmayan kişiler nasıl olacak da hâkim ve savcı ve avukat yetiştiren okulları yönetecekler?

Fotoğraf: AA

Anayasa hukuku profesörü Kemal Gözler, hukuk fakültelerinin hukuk mezunu olmayan dekanlarını derledi. Prof. Gözler’in derlemesine göre veteriner, ilahiyatçı ve doktorlar dahi hukuk fakültelerinde dekan olarak görev yapıyor.

Gözler, Türkiye’de 67 tane faal hukuk fakültesi olduğunu belirtirken bunların 19’unun hukukçu olmayan dekanlar tarafından yönetildiğini belirtti.

Gözler’in hazırladığı liste şöyle:

K

Gözler, konu hakkında yazdığı “Türkiye’de Bazı Hukuk Fakültelerine Hukukçu Olmayan Dekan Atanması Hakkında Eleştiriler” başlıklı makalede de özetle şu eleştirileri yaptı:

Bugün bazı hukuk fakültelerimiz, hukukçu olmayanların vesayeti altında bulunuyor. 

Hukuk fakültesi öğrenimi almamış kişiler nasıl olacak da hukuk dersi verecekler. Hukuk eğitimi almamış kendileri hukuk fakültesinde çalışmamış kişiler nasıl olacak da hukuk fakültesini yönetecekler?

Kendileri hâkim ve savcı olma ehliyetine sahip olmayan kişiler nasıl olacak da hâkim ve savcı ve avukat yetiştiren okulları yönetecekler?

Ben atanmış olmalarından bağımsız olarak, hukuk fakültelerinde ders veren hukukçu olmayan hocalara sormak istiyorum: Siz sağduyuya sahip bir akademisyen olarak kendinizi hukuk fakültesinde ders vermeye ehil görüyor musunuz? Yine içlerinden dekan olanlara da şunu sormak istiyorum: Kendinizi bir hukuk fakültesini yönetmeye layık görüyor musunuz? Hâliyle bu sorularımın muhatabı, kendileri istemediği hâlde, yeni kurulmuş hukuk fakültelerine, başka öğretim üyesi olmadığı için vekaleten dekan olarak görevlendirilmiş öğretim üyeleri değildir.

Hukukçu olmayan dekanlara ve hukukçu olmayan hukuk hocalarına sormak istiyorum: Kendinizin yönettiği veya ders verdiği hukuk fakültesine kendi çocuğunuzu göndermek ister misiniz?

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU