​Suudi Arabistan kadınlara asker olma kapılarını açıyor

Suudi Arabistan Savunma Bakanlığı, kadınların asker olabilmesi için anne ve babanın Suudi vatandaşı olmasını şart koştu

Fotoğraf: Reuters

Suudi Arabistan Savunma Bakanlığı kadınların er, onbaşı, çavuş ve subay rütbeleriyle kara, hava, deniz, stratejik füze kuvvetleri ve sağlık hizmetleri kollarında görev almasına olanak sağladı.

Şarku'l Avsat'ın Independet Arabia'dan çevirdiği habere göre, bakanlık tarafından yapılan açıklamada kadın askerlerin, kara, hava, deniz, stratejik füze kuvvetleri ve sağlık hizmetleri kollarında gerekli eğitimleri aldıktan hemen sonra göreve başlayabilecekleri bildirildi. 

Kadın askerlere, erkeklere benzer şartlar getirildi ancak kadınlara yabancı uyruklu bir kişi ile evli olmama şartı koşuldu. Ayrıca başvuruda bulunan adayın iyi davranış sertifikasına sahip olması gerektiği belirtildi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Adayların askerlik için yeterli olduklarına dair sağlık raporu getirmeleri, boy ve kilonun orantılı olması, boy uzunluğunun 155 santimetreden kısa olmaması gerektiği bildirildi. 

Bakanlıktan kabul şartlarını görmek ve başvuruda bulunmak için oluşturulan internet sitesini ziyaret etme çağrı yapıldı.

Geçen yıldan bu yana kadınlar, askeri rütbelerle kamu güvenliğini sağlama birimlerinde faaliyet gösterseler de Suudi Arabistan tarihinde ilk kez kadınlara askeri görevlerde yer alma olanağı sunuluyor. Suudi kadınlar 2018 yılından bu yana, kadınların uyuşturucuyla mücadele dairesi, ceza infaz kurumları, ceza soruşturma birimleri ve gümrük muhafaza gibi güvenlik güçleri olarak görev yapıyor.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

Çeviren: Şarku'l Avsat'tan Büşra Abay

DAHA FAZLA HABER OKU