“Dünyanın en büyük arkeolojik tartışması” diye nitelendirilen Hindu ırkçıların yıktığı cami krizinde, gözler Yüksek Mahkeme’nin vereceği karara çevrildi

Hindu aşırılık yanlıları tarafından yıkılan Babri Camisi’nin bulunduğu arazinin akıbetine dair Müslümanlar ve Hindular arasında onlarca yıldır devam eden tartışmada sona yaklaşıldı

Babri Camisi, 1992'de radikal gruplar tarafından yerle bir edilmişti (Indiapix Network/Sanjay Sharma)

Hindistan Yüksek Mahkemesi’nin Uttar Pradeş eyaletinde 1992’de aşırılık yanlısı Hindular tarafından yıkılan Babri Camisi'nin arazisiyle ilgili kararını 17 Ekim’e kadar alması bekleniyor.

Yerel basında yer alan haberlere göre, kasımda emekliye ayrılacağı ifade edilen Yüksek Mahkeme Başyargıcı Ranjan Gogoi’nin kararı görevi bırakmasının öncesinde duyuracağı belirtiliyor.

"Dünyanın en büyük arkeolojik tartışması" olarak nitelendirilen olayın geçmişi yıllar öncesine uzanıyor.

Tarihi Ayodhya şehrinde, geçmişte Babri Camisi'nin bulunduğu alan yıllardır Hindularla Müslümanlar arasında tartışma konusu olmayı sürdürüyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Radikal Hindular, Müslümanların 16. yüzyılda Hindu Kral Rama adına yapılan tapınağı yıktıklarını ve yerine cami inşa ettiklerini öne sürüyor.

Aşırılıkçı Hindular, Aralık 1992'de Babür İmparatorluğu döneminde inşa edilen Babri Camisi'ni yıkmıştı.

Caminin yıkılması, ülke çapında 2 bin civarında kişinin ölümüyle sonuçlanan ayaklanmalara neden olmuştu.

Müslümanlar söz konusu alana yeniden bir cami yapılmasını, Hindularsa "tanrı" kabul ettikleri Kral Rama'nın burada doğduğunu savunarak tapınak inşa edilmesini talep ediyor.

Hindular bu iddialarını 2002-2003 yıllarında yapılan arkeolojik bir araştırmaya dayandırıyor.

Hindistan Arkeoloji Araştırmaları'nın (ASI) hazırladığı 574 sayfalık rapor, bölgede Babri Camisi'nin eski tarihlere ait olduğunu gösteren kanıtların yalnızca batı ucu boyunca yer alan tek bir büyük duvarla, merkez boyunca uzanan 50 daha küçük “sütun kaidesi” ağı olduğunu iddia ediyor.

Raporun sonuç bölümünde ASI bunun “büyük bir yapı” nın delili olduğunu ve dolayısıyla burada Kral Rama'ya ait bir tapınağın geçmişte var olabileceğini ileri sürüyor. 

Ancak raporun yayımladığı dönemde bağımsız gözlemcilerin ASI'nın bulgularını sorguladığı, Hindistan'daki üniversitelerden araştırma için bölgeye giden 6-7 akademisyenin düşmanca karşılandığı ve hükümet ajansındaki arkeologların bu ekibin alana girişini kısıtladığı ifade ediliyor. 

 

 

Modi’nin partisi Hindu tapınağı vaadinde bulunmuştu

Meselenin Yüksek Mahkeme’ye taşınması öncesi birçok alt mahkemede davalar açılmış ancak herhangi bir sonuç alınamamıştı.

Başbakan Narendra Modi’nin mayıs ayında yapılan seçimlerde ikinci kez zafer elde etmesinin ardından tartışmalar en üst noktaya ulaşmıştı.

Modi’nin milliyetçi Hindistan Halk Partisi (BJP) seçim döneminde, bir zamanlar Babri Camisi’nin bulunduğu alana Kral Rama adına yeni bir tapınak yapılacağı vaadinde bulunmuştu.

Öte yandan Uttar Pradeş eyaletinde yer alan Faizabad kentinin adının geçen yıl kasım ayında Ayodhya olarak değiştirilmesine karar verilmişti.

Ayodhya, Hindu geleneğinde Kral Rama'nın doğum yeri olarak bilindiği için Hindular tarafından kutsal şehir olarak kabul ediliyor.

Ajanslardan da yararlanılmıştır

 

DAHA FAZLA HABER OKU