Britanyalı El Kaideci sesinden yakalandı

Yüz ve ses analizi konusunda uzmanlardan da destek alan Britanya terörle mücadele birimi, 2013’te kameraların karşısında yüzünü gizleyen kişinin kimliğini tespit etti

Suriye'de El Kaide için savaştığı belirtilen Muhammed Yemin, 10 yıl 6 ay hapis cezasına çarptırıldı (Vice/YouTube) 

Yıllar önce tutuklandığı sırada verdiği ifadede Suriye’deki savaşta El Kaide’ye katılmadığını iddia eden Britanya vatandaşı Muhammed Yemin’i yer aldığı bir belgesel filmdeki sesi ele verdi.

Vice tarafından 2013’te çekilen filmdeki ses kayıtlarını araştıran soruşturma ekibi, haki renkte bir kar maskesiyle yüzünü gizleyen Yemin’in kimliğini konuşmasından tespit etti.

O sıralar El Kaide’ye bağlı Nusra Cephesi ve IŞİD mensuplarının yer aldığı belgeselde görüntülenen Yemin, elinde silahla poz vermiş ve Britanya içinde saldırı düzenleme tehdidinde bulunmuştu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Britanyalılardan “hükümetlerini görevden almalarını” isteyen Yemin, 2013’te Londra’da bir sokak ortasında öldürülen asker Lee Rigby’nin başından geçenleri hatırlatarak, “Dünya genelinde Britanya’nın işlediği suçların sorumluluğunu üstleneceksiniz. Dolayısıyla savaşmak zorundayız. Onurumuzu ve kadınlarımızı korumak sorumluluğumuzun bir parçası” demişti.

Mahkeme kaynaklarına göre Yemin, 20 yaşındayken Temmuz 2013’te Suriye’ye gitmiş ve Birleşik Krallık’a dönmeden önce bu ülkede bir yıl kadar savaşmıştı.

İnşaat mühendisliği eğitimi alan Yemin, 2014’te Heathrow Havalimanı’na inişinin ardından tutuklanmıştı.

Londra Polis Teşkilatı, Yemin’in Suriye’deki terör örgütü mensuplarına kıyafet ve ekipman sağladığından şüphelenmiş ancak iddiaları yalanlayan Yemin yeterli delil bulunamayınca başka bir işlem yapılmadan serbest bırakılmıştı.

2015’te, Vice’ın çektiği belgesele odaklanan polis birimleriyse kayıtlarda yüzlerinde maskeyle konuşan Britanyalı iki kişinin kimliğini tespit edememişti.

Ancak Whitehall’da 2017’de hareketlerinden şüphe duyulan bir kişi (Yemin) polisin dikkatini çekmiş, şahısla geçen görüşmeler polisin vücuduna takılı kamera tarafından kayda alındıktan sonra Yemin tutuklanmamış ve olay daha ileri bir soruşturma için terörle mücadele yetkililerine aktarılmıştı.

 

Vice.jpeg
Yemin Suriye'ye gittiğinde 20 yaşındaydı (Lonra Polis Teşkilatı)

 

Polis teşkilatından bir sözcü, “Soruşturmaların derinleştirilmesi sonucu görevliler Yemin’in Vice’ın videosundaki erkeklerden biri olabileceği sonucuna ulaştı. Polisin Yemin’le konuştuğu sırada vücut kamerasıyla çekilen video görüntüsü, yüz ve el analizi uzmanları tarafından incelendi ve neticede Vice’ın videosundaki kişinin Yemin olduğu doğrulandı” dedi.

Yemin, Temmuz 2013-Haziran 2014 tarihlerinde Suriye’de El Kaide’ye katılma suçlamalarından 10 yıl 6 ay hapis cezasına çarptırıldı.

Davaya bakan yargıç Mark Dennis, “Video kaydı, o sıralar 20 yaşında olan sanığın terörist görüşlerle iç içe olduğunu gösteriyor” dedi.

 

DAHA FAZLA HABER OKU