ABD ile görüşen Mazlum Kobani: Bizi sattınız, bu ahlaksızlık

Amerikan televizyonu CNN International'ın haberine göre ABD’nin korumaması halinde Rusya ve Esad rejiminden yardım isteyeceğini söyleyen Mazlum Kobani, “Ya şimdi bu bombardımanı durdurursunuz ya da kenara çekilirsiniz Rusları içeri alırız” dedi

Fotoğraf: Reuters

CNN’de Barbara Starr ve Ryan Browne imzasıyla yer alan haberde, Suriye Demokratik Güçleri (SDG) yöneticisi, ABD’li üst düzey bir diplomata, “Bizi yüz üstü bıraktınız. Bizi katledilmeye terk ediyorsunuz” dediği ve ABD’nin Suriyeli Kürtleri korumak için herhangi bir planının olup olmadığını sorduğu belirtildi.

Habere göre bu konuşmalar perşembe günü bir araya gelen  Mazlum Kobani ile ABD’nin IŞİD’le Mücadelede Özel Temsilcisi Yardımcısı William Roebuck arasında geçti.

CNN’in ABD yönetimi içinden özel temin ettiğini belirttiği bilgiye göre Kobani, ABD’li yetkiliye “Halkımızı korumaya istekli değilsiniz ancak başka bir gücün gelip bizi korumasını da istemiyorsunuz. Bizi sattınız. Bu ahlaksızlık” dedi.

“ABD’nin Türkiye’nin saldırısını durdurmaya yardım etmesi ya da SDG’nin Şam’daki Esad rejimiyle ve onların Rus destekçileriyle bir anlaşma yapmasına izin vermesi” konusunu görüştüğü kaydedilen Kobani’nin, “bu sayede Rus savaş uçaklarının Suriye’nin kuzeydoğusunda uçuşa yasak bölge uygulamasını sağlayarak Türkiye’nin hava saldırıları düzenleme kabiliyetinin kırılmasını” gündeme getirdiği ifade edildi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

ABD’li yetkililere dayandırılan habere göre Mazlum Kobani'nin ısrarlarına Washington yönetiminin verdiği cevapsa, “ABD’nin Kürtlerin Ruslardan yardım istemesine razı olmadığı” şeklinde oldu.

Habere göre Kobani şunları söyledi:

Halkımı koruyup koruyamayacağınızı ya da üzerimize düşen bu bombaları durdurup durduramayacağınızı bilmem gerekiyor. Şayet yapamayacaksanız bunu bileyim ki şimdi Rusya ve rejimle bir anlaşma yapabileyim ve uçaklarını bu bölgeyi korumaları için davet edebileyim.

Kobani ayrıca Roebuck’a, “Basına gitmemek, Amerika’nın bizi terk ettiğini söylememek, hava sahamızı devralmaları için Rusya’ya ve rejime ait uçakları çağırmamak için iki gündür kendimi zor tutuyorum. Ya şimdi halkımıza yönelik bu bombardımanı durdurursunuz ya da kenara çekilirsiniz Rusları içeri alırız” dedi.

Roebuck ise muhatabına “ani karar vermemesi” tavsiyesinde bulunurken, “Kürt liderlerin mesajlarını ABD Dışişleri Bakanlığı’na ileteceğini ve ABD’nin Türkiye’nin saldırılarını durdurması ve ateşkes sağlanması için çalıştığını” söyledi.

CNN’in haberine göre ABD Genelkurmay Başkanı Orgeneral Mark Milley ise SDG meselesi için “Onları bu noktada aşırı tepki göstermemeleri konusunda teşvik ediyoruz ve bazı diplomatik çözümlere izin vermek için yatıştırmaya çalışıyoruz” ifadelerini kullandı.

Öte yandan ABD Savunma Bakanı Mark Esper, cuma günü Pentagon’da yaptığı açıklamada, “Amerikan ordusunun savaşa müdahil olmayacağını açıkça belirtmekle birlikte ülkesinin Kürt müttefiklerini terk etmediğini” söylemişti.

Esper, “IŞİD’in fiziki halifeliğini yok etmede bize yardım eden Suriye Demokratik Güçleri’yle yakın işbirliği halinde olmaya devam ediyoruz ancak Amerikan personelini Türkler ve Kürtler arasında uzun süredir devam eden çatışmanın ortasına bırakmayacağım. Suriye’de bulunma nedenimiz bu değil” diye konuşmuştu.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU