Kaliforniyalı RoboCop suçla ilk mücadelesinde başarısız oldu

RoboCop'un kendi Twitter hesabı da var, hatta Elon Musk'la sohbet ediyor

RoboCop'un üreticisi Knightscope ayrıca, 2017'de "intihara etmesiyle" ünlü robot güvenlik görevlisini de yapmıştı (City of Huntington Park/Twitter) 

Polis robotlarının sokaklarda devriye gezip suçla mücadele ettiği bir dünya hayal edin. Garanti ederim ki aklınıza gelen ya her şeyin korkunç derecede yanlış gittiği kabus gibi çok güçlü bir polis devletidir ve/ya RoboCop'tur.

Fakat anlaşılan o ki robot polisler zaten burada ve bu seçeneklerin ikisiyle de zerre alakaları yok: Yurttaşları hiç ama hiç umursamıyorlar.

Eğer kaçıranınız varsa söyleyelim, bu yıl içinde Kaliforniya'daki Huntington Park polis ekibine yeni bir polis memuru katıldı: adı sahiden de RoboCop olan bir robot.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

RoboCop'un ortaya çıktığı sıralarda hem şehir hem de polis kuvvetleri robot polisin polis ekibine değerli bir katkı sağlayacağı konusunda iyimserdi: İş tamamlanana kadar dur durak bilmeden çalışacak çelik gibi bir polis.

Belediye Başkanı Ricardo Reyes yaptığı bir açıklamada, "HP (Huntington Park) RoboCop'un yetenekleri hayli etkileyici" dedi.

Özellikle de suç teşkil eden faaliyetleri engellemek için mikrofonunu kullanabilmesi ve geniş açık alanlarda devriye gezmesini sağlayan hareket kabiliyeti.

Polis Şefi Cosme Lozano, "Polis departmanı HP RoboCop'un polis kuvvetlerinin resmi bir üyesi olmasından gurur duyuyor" diye ekledi.

Fazladan yardım memurlara başka toplumsal sorunlara odaklanmaları için kesinlikle daha çok zaman verecek. RoboCop'un tamamen uyum sağlayacağına eminim.

IFLScience'ın haberi göre 18 Haziran'da RoboCop suçla amansız mücadelesine adım atarak kamusal alanlarda devriye gezmeye başladı. NBC News'in haberine göre yakın zamanda Los Angeles merkezindeki Salt Lake Park'ta bir kavga çıktığında RoboCop nihayet ilk sınavıyla karşılaştı. Cogo Guebara isimli bir tanık kavgayı gördü ve derhal yardım için üzerinde devasa harflerle "POLİS" yazan robota yaklaştı.

Kadın robotun üzerindeki acil yardım düğmesine basarken robotun yardım için polisleri arayacağını düşünüyordu. Ama aramadı. Bunun yerine robot kadına kenara çekilmesini söyledi.

Guebara NBC News'a, “Düğmeye basmaya devam ettim ama o 'yoldan çekil' dedi" diye aktardı.

Ben bastım, o öttü, ben bastım, o öttü.

Bir başka tanık, Rudy Espericuta, polisleri eski moda şekilde, telefonla ararken RoboCop önceden ayarlanmış devriye rotasına devam ediyor ve arada sırada insanlara sadece "parkı temiz tutun" demek için duruyordu. Bu sırada kavgaya karışan bir kadın olay sırasında aldığı bir darbeden ötürü kafasında bir kesikle ambulansa taşınmıştı.

 

 

Robottan neden yardım gelmediğini sorabilirsiniz. Belki de çoktan insanlara sırtlarını döndüler ve ilgilendikleri tek şey robot suçları.

Aslında RoboCop'un nihayetinde gerçek polisle hiçbir irtibatı olmadığı ortaya çıktı. Aramalar polisten ziyade robotu polis departmanına kiralayan, robotun yaratıcısı Knightscope'a gidiyordu.

Dahası, ne 360 derece yüksek çözünürlüklü video çekme ve bunu polis telefonlarına canlı iletme özelliği olan robot kameralarının ne de araç plakası okuma ve bölgedeki cep telefonlarının izini tespit etme kabiliyetlerinin polise bağlandığı ortaya çıktı. Polis Şefi Cosme Lozano NBC News'a robotun deneme amaçlı orada bulunduğunu ve nihayetinde departmanın çağrı merkezine tamamen bağlanacağını söyledi.

 

 

Fakat şimdilik RoboCop'u görürseniz aslında hiçbir şey yapmayacağından emin olabilirsiniz. Sadece LA etrafında dolanıp muhtemel bir suçtan endişe duyan vatandaşlara yoldan çekilmesini söylüyor ve bazen de, sadece bazen, Twitter'da Elon Musk'la muhabbet ediyor. Yılda 60 ila 70 bin dolar (yaklaşık 350 ila 400 bin TL) maliyetle.

 

Independent Türkçe için derleyen: İrem Oral

DAHA FAZLA HABER OKU