Almanya’dan sonra Fransa da Türkiye’ye silah satışını durdurdu

Fransa Savunma Bakanı Florence Parly, Türkiye’nin Barış Pınarı Harekatı'nda kullanma ihtimali olan her türlü savaş teçhizatının ihracatının durdurulması kararı alındığını açıkladı

Florence Parly, 2017'den bu yana Fransa'nın Savunma Bakanlığı'nı yürütüyor/ Fotoğraf: Reuters

Fransa, Türkiye’nin Suriye’nin kuzeyinde gerçekleştirdiği Barış Pınarı Harekatı’nı gerekçe göstererek Türkiye’ye her türlü savaş teçhizatı ihracatının durdurulduğunu açıkladı. 

Konuyla ilgili açıklama yapan Fransa Savunma Bakanı Florence Parly, şu ifadeleri kullandı: 

Fransa, Türkiye'nin Suriye'nin kuzeydoğusunda yürüttüğü askeri harekatın durdurulmasını beklerken, bu harekatta kullanılma ihtimali olan her türlü savaş teçhizatının Türkiye'ye ihracatının durdurulması kararını aldı.


Almanya, toplam silah satışının üçte birini Türkiye’ye yapıyor

Alman Bild Gazetesi de 12 Ekim tarihli haberinde Berlin yönetiminin Türkiye’ye silah satışını askıya aldığına yer vermişti. 

Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas, Bild’e verdiği röportajda “Türk ordusunun Suriye'nin kuzeyindeki askeri saldırganlığa karşı Federal Alman Hükümeti Türkiye'nin Suriye'de kullanabileceği bütün askeri teçhizatın Türkiye'ye satışı konusunda yeni bir izin çıkarmayacak” ifadelerini kullandı. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

2018 yılında Almanya, Türkiye’ye 243 milyon euro değerinde silah ihraç etmişti. Bu Almanya’nın toplam silah satışının yaklaşık üçte birine denk geliyor.

Bu hafta Finlandiya, Hollanda ve Norveç Türkiye'ye Barış Pınarı Harekatı nedeniyle silah satışını askıya aldıklarını açıklamışlardı.

Fransa’nın AB Bakanı Amelie de Montchalin de 11 Ekim’de yaptığı açıklamada gelecek hafta yapılacak Avrupa Birliği zirvesinde Suriye'nin kuzeyinde başlattığı askeri operasyon nedeniyle Türkiye'ye yaptırım uygulanması konusunun masada olacağını söylemişti. 

Independent Türkçe, AA

DAHA FAZLA HABER OKU